Melescanu: In principiu imi voi continua mandatul. Sunt un fel de hibrid potrivit pentru activitatea de ministru

Vineri, 23 Iunie 2017, ora 13:05
2600 citiri
Melescanu: In principiu imi voi continua mandatul. Sunt un fel de hibrid potrivit pentru activitatea de ministru
Foto: Facebook / Teodor Melescanu

Ministrul demisionar si interimar de Externe Teodor Melescanu sustine ca este "un fel de hibrid" foarte potrivit pentru postul pe care il ocupa si ca, in principiu, isi va continua mandatul intr-un viitor guvern, pentru ca "ministrii ALDE urmeaza sa fie propusi pe aceleasi posturi pe care le-au avut".

Melescanu a participat, vineri, in Aula Magna a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca la editia a V-a a Forumului de Diplomatie Publica cu tema "Imaginea Romaniei pe plan extern. De la probleme la solutii pe termen lung".

Intrebat daca s-ar intoarce ca ministru de Externe intr-un nou guvern, Teodor Melescanu a precizat: "eu nu m-am dat niciodata in laturi cand a fost nevoie sa imi servesc tara".

"Sunt de profesie diplomat, am fost reconvertit in om politic, asa ca sunt un fel de hibrid foarte potrivit pentru activitatea de ministru de Externe care este si politica, si profesionala. In mod normal voi continua, ministrii ALDE urmeaza sa fie propusi pe aceleasi posturi pe care le-au avut. Intr-un guvern de coalitie au loc si negocieri, e foarte posibil sa fie si un prim-ministru care sa isi doreasca sa faca anumite numiri, de aceea nu pot sa fiu categoric. In principiu voi continua mandatul", a spus Melescanu.

Totodata, intrebat daca actuala criza politica a afectat imaginea Romaniei in afara tarii, Teodor Melescanu a admis ca actuala criza politica a avut un impact negativ pe plan extern.

"Orice criza politica, economica sau de alta natura afecteaza imaginea oricarei tari, inclusiv a Romaniei. Din pacate, in lumea de astazi, oamenii nu cunosc realitatile, perceptia adevarata a realitatilor dintr-o tara, ci doar perceptia prin intermediul imaginilor trasmise de mijloacele de informare in masa. Nimeni nu cunoaste realitatea in afara de cei care sunt direct implicati intr-o criza sau intr-o problema, restul, fiecare, preia imaginea, perceptia despre aceste lucruri. De aceea orice se intampla are in general un impact negativ asupra imaginii de tara. Inclusiv aceasta criza politica, toate", a spus Melescanu.

Intrebat daca a primit semnale din exterior despre actuala criza politica, ministrul de Externe a comentat: "Daca s-a devalorizat leul, semnalul este foarte clar, nu trebuie sa ne dea nimeni semnale politice".

In timpul dezbaterilor din cadrul forumului de diplomatie publica organizat de UBB, Teodor Melescanu a subliniat, printre altele, ca principala problema nu e reprezentata de arme, de armanente, batalia adevarata fiind de a castiga mintile oamenilor, sustinand ca libertatea presei in Romania este un mare avantaj, dar si o mare vulnerabilitate.

"Este evident ca noi, in Romania, nu putem sa determinam presa sa spuna ceea ce vrem noi, in timp ce in alte societati autoritare presa este unul dintre principalele instrumente care promoveaza vesti false, idei, si care sunt o parte a ceea ce se intampla in lumea de astazi cadrul razboiului hibrid. La ora actuala, principala problema nu sunt armele, armamentele, batalia adevarata acuma este de a castiga mintile oamenilor. Daca se va reusi acest lucru se va reusi realizarea obiectivelor pe care ni le-am propus", a spus Melescanu.

Teodor Melescanu este unul dintre ministrii care au demisionat in 15 iunie, au votat apoi in Parlament pentru demiterea guvernului din care inca mai faceau parte, iar ulterior si-au retras demisiile, invocand eventualele problemele care ar fi putut aparea legat de administrarea treburilor tarii.

Presedintele Klaus Iohannis a invitat partidele parlamentare luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultari in vederea desemnarii viitorului premier.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Melescanu ramane ministru Externe Grindeanu, #Melescanu ministri ALDE raman demisii , #ministru de Externe