Melescanu nu e de acord cu desecretizarea memorandumului privind ambasada din Israel, dar Dancila are ultimul cuvant

Joi, 24 Mai 2018, ora 11:43
5427 citiri
Melescanu nu e de acord cu desecretizarea memorandumului privind ambasada din Israel, dar Dancila are ultimul cuvant
Foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, nu sprijina desecretizarea memorandumului privind mutarea Ambasadei Romaniei la Ierusalim, adoptat de Guvern in luna aprilie.

Dupa o intalnire pe care a avut-o cu Liviu Dragnea, Melescanu a declarat ca nu a discutat acest subiect cu liderul PSD, chiar daca acesta din urma a fost cel care a facut propunerea cu desecretizarea.

"Nu am discutat cu dansul (Dragnea - n.red.) ", a spus Melescanu. Intrebat daca la nivelul Guvernului s-a vorbit despre acest subiect, ministrul de Externe a relatat ca "a fost o idee, eu personal nu sprijin initiativa, dar e o hotarare pe care o va lua doamna premier".

Ministrul a adaugat ca i-a prezentat lui Liviu Dragnea stadiul in care se afla procesul de mutare a ambasadei.

"I-am prezentat stadiul in care ne aflam si faptul ca ne concentram acum pe chestiunile economice cu toate ministerele, de la Economie la Agricultura, sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele", a punctat Melescanu.

El a adaugat ca a cerut de la toate ministerele pozitii cu privire la mutarea ambasadei si ca se fac analize pe acest subiect.

"Noi am cerut de la toti, in primul rand, pozitii scrise pe aceasta tema, toate ministerele. Am abordat problemele de securitate, acum lucram in MAE la problemele juridice pe care le implica o asemenea decizie si am solicitat de la ministerele cu activitati economice o evaluare si din partea lor, dupa care ne vom intalni si vom face materialul ca atare", a mentionat ministrul.

Melescanu le-a precizat jurnalistilor ca a invitat Administratia Prezidentiala la discutii, dar ca s-a lovit de un refuz, motivand ca isi va expune punctul de vedere dupa finalizarea analizei din cadrul Guvernului.

"Am invitat Administratia Prezidentiala sa paricipe la aceste intalniri pe care le facem cu ministerele, dar raspunsul a fost ca, dupa ce se face analiza respectiva, atunci sa expuna un punct de vedere. Dupa ce se va termina evaluarea, o vom trimite presedintelui Romaniei, Parlamentului si primului ministru, pentru a putea lua o decizie comuna", a incheiat el.

Amintim ca, miercuri, vicepremierul Paul Stanescu a declarat ca, in sedinta PSD de luni, Liviu Dragnea a propus desecretizarea memorandumului confidential privind mutarea ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

In luna aprilie, Guvernul a adoptat acest memorandum confidential, ce a fost anuntat public de presedintele PSD intr-o emisiune televizata. Acesta a fost adoptat in sedinta de guvern din 18 aprilie, de la care Melescanu a lipsit. Memorandumul a fost trecut in randul documentelor confidentiale, ceea ce inseamna ca nu este public si nu putem sti exact ce contine.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Melescanu desecretizare memorandum ambasada, #desecretizare memorandum mutare ambasada , #ministru de Externe