Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat in presa externa ca el nu stie care sunt criteriile care definesc statul de drept, sugerand ca acestea nu au fost stabilite formal si incercand sa sustina astfel ca nu poate fi facuta o legatura intre respectarea lor si alocarea fondurilor europene, asa cum a cerut Comisia Europeana iar Parlamentul European a si votat recent.
"Daca cineva imi spune care sunt criteriile care definesc statul de drept, voi fi dispus sa discut despre ele", a declarat Melescanu intr-un interviu acordat recent AFP.
Cu toate acestea, criteriile de care ministrul roman de Externe inca nu a auzit au fost enuntate foarte clar, "pe liniute", cu indicatori specifici care trebui urmariti, cu o intreaga metodologie in spate, de catre Comisia de la Venetia, inca din 2016.
Situatia a fost semnalata de judecatorul Cristi Danilet, care s-a si oferit sa discute cu Melescanu despre aceste criterii, care au fost adoptate la nivel european si nerespectarea lor va atrage in curand sanctiuni economice din partea UE.
Parlamentul European a votat luna aceasta un raport referitor la inghetarea fondurilor europene in cazul tarilor membre care nu respecta statul de drept.
Proiectul prevede ca guvernele care intervin in instante sau nu reusesc sa combata frauda si coruptia vor risca suspendarea fondurilor UE, iar Comisia Europeana va identifica "deficiente generalizate in ceea ce priveste statul de drept" si va lua masuri care pot merge pana la suspendarea platilor din bugetul UE sau reducerea prefinantarii.
Cu aceasta parte nu a fost de acord Teodor Melescanu. "Nu cred ca ar trebui sa existe o astfel de legatura", intrucat aceste fonduri sunt "un element fundamental, pe care se sprijina toata filosofia UE", a explicat ministrul roman de externe, insa singurul sau argument a fost acela ca el nu stie sa existe undeva niste criterii clare privind respectarea statului de drept.
V.D.