Melescanu vrea o relatie mai buna cu Rusia, care are o pozitie foarte rigida. Sageti catre gafa colegului Fifor

Luni, 06 August 2018, ora 15:13
4610 citiri
Melescanu vrea o relatie mai buna cu Rusia, care are o pozitie foarte rigida. Sageti catre gafa colegului Fifor
Foto: Arhiva Facebook/ Teodor Melescanu

Rusia are o anumita pozitie foarte rigida in ceea ce priveste relatiile cu Romania, unul dintre argumentele folosite de aceasta tara pentru motivarea atitudinii fiind scutul antiracheta de la Deveselu, a declarat, luni, ministrul de Externe, Teodor Melescanu.

"Din punctul meu de vedere, evident, Rusia este una din marile puteri care exista in lume, mai ales din punct de vedere militar si politic, insa, asa cum se spune, daca vrei sa dansezi tango, e nevoie de doi parteneri. Exista din partea Uniunii Europene aceasta deschidere (...) dar asta nu inseamna ca noi putem sa achiesam la orice isi doreste pana la urma Federatia Rusa - lucruri pe care nu le intelegem totdeauna si nu le discernem foarte bine", a spus ministrul la Adevarul Live.

El a adaugat ca Romania este interesata de "o relatie bazata pe realism si predictibilitate" cu Federatia Rusa si, in general, "relatii bilaterale mai bune" cu acest stat.

"E nevoie ca aceste relatii sa fie bazate pe o recunoastere reciproca a intereselor pe care le avem, pe respectarea normelor si principiilor dreptului international si mai ales pe interesul comun", a evidentiat el.

Sageti catre Fifor si gafa lui "balistica"

Melescanu a afirmat ca "Rusia are o anumita pozitie foarte rigida in ceea ce priveste relatiile cu Romania", in contextul apartenentei tarii noastre la Uniunea Europeana si la NATO, "unul din argumentele foarte des raspandite fiind cel al existentei instalatiei de la Deveselu in Romania".

El a explicat ca "instalatia de la Deveselu este pur defensiva".

"Nu este vorba de rachete balistice, ci de rachete antibalistice, pentru protejarea teritoriului Romaniei, dar si pentru protejarea teritoriului intreg al Aliantei Nord-Atlantice", a spus Melescanu.

Pe acest subiect, seful diplomatiei a spus ca autoritatile trebuie sa aiba un mesaj unitar in acest sens.

"Instalatia de la Deveselu este o instalatie pur defensiva, care nu are niciun fel de capacitate ofensiva, de a crea probleme, ci doar aceea de a intercepta rachetele balistice care se pot indrepta spre zona tarilor membre NATO (...) Avem nevoie la nivelul Romaniei de pozitii unitare in aceasta problema", a afirmat Melescanu.

El a evidentiat, din nou, rolul exclusiv de aparare al sistemului.

"Lumea sa inteleaga ca este o instalatie strict defensiva, care nu pune in pericol pe niciunul din vecinii Romaniei si in acelasi timp este o instalatie care urmareste doar apararea teritoriului Romaniei si a celorlalte tari membre ale NATO impotriva unui atac cu rachete balistice, de oriunde ar veni acesta, din afara NATO", a adaugat Teodor Melescanu.

Explicatiile vin in contextul in care, saptamana trecuta, ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat ca la baza de la Deveselu sunt "rachete balistice".

Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Sebastian Burduja (PNL) este principalul vinovat pentru „creșterea necontrolată a prețurilor energiei", este convins George Simion (AUR). Potrivit liderului din opoziție, Guvernul PSD+PNL a...
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
70% din balanța comercială a României înclină către importuri pe bandă rulantă, potrivit economistului Mircea Coșea. Însă, ministrul PSD al Economiei, Radu Oprea, susține că pentru...
#Melescanu relatii Rusia Romania , #ministru de Externe
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”