Melescanu si Ciamba ii raspund lui Juncker: Presedintia Consiliului UE nu e instrument de lupta politica interna

Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 17:50
4306 citiri
Melescanu si Ciamba ii raspund lui Juncker: Presedintia Consiliului UE nu e instrument de lupta politica interna

Ministrul Afacerilor Externe si cel pentru Afaceri Europene, Teodor Melescanu si George Ciamba, au reactionat la declaratiile lui Jean-Claude Juncker, cei doi oficiali romani afirmand ca presedintia Consiliului UE este un proiect de anvergura europeana, nu instrument de lupta politica interna.

"In urma mesajelor publicate recent in mass-media referitoare la Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, reiteram sustinerea noastra constanta pentru dezvoltarea si consolidarea proiectului european.

Eforturile insitutionale angrenate in acest sens pe parcursul Presedintiei Romanei la Consiliul UE au fost si se mentin orientate catre acest scop comun, deopotriva din perspectiva viziunii politice externe, cat si din punct de vedere tehnic. Gestionarea Presedintiei Romanei la Consiliul UE este asumata pe deplin de catre Guvernul Romaniei, institutia nationala care are atributii in acest sens.

Stimularea solidaritatii si coeziunii Uniunii Europene reprezinta un proces continuu, un efort coordonat al tuturor actorilor relevati in acest context in plan European. Romania crede in solidaritate si credem ca toti ne dorim o Europa mai puternica", se arata intr-o declaratie comuna a ministrilor Teodor Melescanu si George Ciamba.

Potrivit celor doi oficiali, Guvernul Romaniei a depus si continua sa depuna toate eforturile necesare pentru desfasurarea in cele mai bune conditii a mandatului Presedintiei Romaniei la Consiliul UE.

"Intelegem responsabilitatea care ne revine in exercitarea unui asemenea mandat, precum si provocarile carora Uniunea Europeana trebuie sa le raspunda in acest moment important al evolutiei sale. Astfel, prin implicarea directa a Premierului Romaniei, intregul aparat guvernamental a derulat un proces intens de pregatire pe toate componentele, atat cele legate de substanta dosarelor, agendelor de lucru, calendarelor de reuniuni, cat si pregatirilor logistice.

Romania este pregatita din toate punctele de vedere sa duca la bun sfarsit acest deziderat, printr-un efort comun concentrat la nivel institutional si la nivelul societatii, in ansamblul ei, fapt recunoscut inclusiv de Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, in termeni clari si neechivoci cu prilejul intalnirii de la Bruxelles cu reprezentantii Executivului roman", se mai arata in declaratia celor doi ministri.

Potrivit ministrilor Afaceror Externe si pentru Afaceri Europene, presedintia Consiliului Uniunii Europene este considerata un proiect strategic care trebuie sustinut indiferent de dezbaterile politice interne.

"Guvernul Romaniei este pregatit pentru gestionarea Presedintiei si a confirmat disponibilitatea pentru cooperare in plan intern fata de toate institutiile nationale, fara a exporta divergentele politice interne in plan extern. Guvernul Romaniei considera ca tema exercitarii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania nu trebuie sa fie instrumentalizata politic pentru a ne asigura ca printr-un angajament comun putem aduce o reala contribuie proiectului european in urmatoarele sase luni. Ministrii Teodor Melescanu si George Ciamba au intarit faptul ca acest proiect nu reprezinta un instrument de lupta politica interna, ci un proiect de tara si european major", mai sustin Melescanu si Ciamba.

Potrivit acestora, Romania "intelege perfect acest rol de mediator impartial", precum si contextul complex in care isi va exercita mandatul, stadiul curent al lucrarilor si si-a fixat un nivel de ambitie realist in obtinerea de rezultate concrete in avansarea agendei europene pe durata mandatului.

In contextul in care Romania se pregateste sa preia presedintia semestriala a UE de la 1 ianuarie, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca se indoieste ca guvernul de la Bucuresti intelege pe deplin ce inseamna sa conduca blocul comunitar timp de sase luni.

Romania este "din punct de vedere tehnic foarte bine pregatita" pentru misiunea de sase luni, a declarat Juncker pentru ziarul german Welt am Sonntag.

"Dar cred ca guvernul de la Bucuresti nu a inteles pe deplin ce inseamna sa prezidezi tarile UE", a adaugat el.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...