Melescanu spune ca Romania poate oferi asistenta Egiptului in lupta impotriva coruptiei

Marti, 29 August 2017, ora 16:53
2076 citiri
Melescanu spune ca Romania poate oferi asistenta Egiptului in lupta impotriva coruptiei
Foto: Facebook / MAE

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, s-a intalnit marti cu omologul sau egiptean, Sameh Hassan Shoukry, context in care a aratat ca Romania poate oferi expertiza Egiptului in diverse domenii, inclusiv in lupta impotriva coruptiei.

"Am facut cunoscuta intentia Romaniei de a oferi sprijin, asistenta tehnica si transfer de expertiza in diverse domenii care vizeaza procesele electorale, lupta impotriva coruptiei, formarea magistratilor si consolidarea capacitatii institutionale. Romania sprijina ferm angajamentul Egiptului de a instala o democratie solida, care sa devina un model de referinta pentru multe dintre tarile arabe aflate in procesul de tranzitie", a spus Melescanu, dupa intalnirea cu omologul sau egiptean.

Ministrul de Externe pune la dispozitie experienta Romaniei in precese electorale si lupta anticoruptie in ciuda faptului ca liderii coalitiei majoritare din care face parte, PSD-ALDE, critica activitatea DNA si cer schimbarea procurorilor sefi, pe care ii acuza voalat ca fac politie politica, iar in Parlament isi desfasoara activitatea o comisie de ancheta privind alegerile din 2009.

Pe de alta parte, seful diplomatiei romane a criticat atentatele in care si-au pierdut viata mai multi cetateni egipteni.

"Romania se opune vehement tuturor formelor de terorism sau comportamentelor si actiunilor fundamentaliste, indiferent de justificarea lor ideologica, religioasa, politica, rasiala, etnica sau de orice alta natura", a afirmat ministrul de Externe.

Melescanu a mentionat ca discutiile cu omologul sau egiptean au vizat si schimburile comerciale, context in care a aratat ca Egiptul este principalul partener comercial al Romaniei in regiunea Orientului Mijlociu si al Africii de Sud. El a precizat ca nivelul schimburilor comerciale sunt, insa, sub nivelul potentialului celor doua tari, si a sustinut ca incurajeaza oamenii de afaceri sa coopereze in domenii precum energie, industrie petroliera, IT si agricultura.

Discutiile dintre cei doi oficiali au vizat si prioritatile in cadrul ONU si teme regionale, precum combaterea migratiei, problemele din Libia si Siria, lupta contra terorismului.

Vizita lui Sameh Hassan Shoukry este prima la Bucuresti a unui sef al diplomatiei egiptene in ultimii sapte ani.

La randul sau, ministrul de Externe egiptean a apreciat ca relatiile bilaterale cu Romania sunt excelente.

Cei doi ministri au semnat doua memorandumuri si un protocol privind turismul intre cele doua state.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Melescanu Romania expertiza anticoruptie Egipt , #ministru de Externe