Melescanu spune in presa straina ca n-ar trebui sa existe o legatura intre fondurile europene si statul de drept

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 17:37
5550 citiri
Melescanu spune in presa straina ca n-ar trebui sa existe o legatura intre fondurile europene si statul de drept

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a apreciat intr-un interviu pentru agentia France Presse ca nu ar trebui sa existe o legatura intre fondurile europene si statul de drept.

"Daca cineva imi spune care sunt criteriile care definesc statul de drept, voi fi dispus sa discut despre ele", a declarat Melescanu in interviul acordat luni seara si din care AFP a publicat extrase marti.

"Nu cred ca ar trebui sa existe o astfel de legatura", intrucat aceste fonduri sunt "un element fundamental, pe care se sprijina toata filosofia UE", a explicat ministrul roman de externe.

Cu aceasta ocazie, presa franceza a putut titra "Romania se opune unei legaturi intre fondurile europene si statul de drept".

Parlamentul European a votat pe 16 ianuarie in favoarea suspendarii sau diminuarii fondurilor europene pentru "guvernele care ingradesc functionarea justitiei sau care nu combat frauda si coruptia", aminteste France Presse. Aceasta propunere, lansata de Comisia Europeana, urmeaza sa faca obiectul negocierilor in cadrul trilogului, cu Consiliul UE si Comisia Europeana.

In timp ce Bruxellesul si Washingtonul au criticat schimbarile legislative care "ameninta institutiile democratice" ale Romaniei, Melescanu a asigurat ca aceasta reforma judiciara "a fost facuta in mod transparent", el adaugand ca "functionarea justitiei este apanajul fiecarei tari", scrie agentia de presa citata.

"Respectam opiniile (critice n.red.), dar aceasta nu inseamna ca le consideram ca fiind corecte", a subliniat ministrul roman, asigurand ca "Romania este o democratie stabila si solida".

In ceea ce priveste situatia Poloniei si a Ungariei, Melescanu s-a pronuntat "pentru o continuare a dialogului" pentru a permite acestor tari "sa-si prezinte argumentele si sa raspunda argumentelor celorlalti".

Pe de alta parte, Melescanu s-a declarat in favoarea relansarii dialogului cu Turcia, tara ale carei negocieri de aderare la UE se afla intr-un punct mort. "Dorinta noastra este sa mentinem deschise canalele de comunicare intre UE si Turcia", a declarat el, mentionand si intentia sa de a organiza o reuniune pe aceasta tema in timpul presedintiei romane a Consiliului UE.

Citeste si:
Cine va prelua şefia Camerei Deputaţilor, după demisia lui Ludovic Orban
Cine va prelua şefia Camerei Deputaţilor, după demisia lui Ludovic Orban
Noul preşedinte ales al PNL Florin Cîţu a afirmat că şefia Camerei Deputaţilor va rămâne deocamdată la liberali şi va fi propus cineva interimar, după ce Ludovic Orban a anunţat că va...
Prioritățile pe termen foarte scurt ale guvernării, după Congresul PNL
Prioritățile pe termen foarte scurt ale guvernării, după Congresul PNL
Premierul Florin Cîţu, ales sâmbătă, 25 septembrie, preşedinte al PNL, a declarat că priorităţile pe termen foarte scurt ale guvernării sunt legate de soluţii pentru preţurile la...
Sursa: AGERPRES
Comentarii