Ministerul Afacerilor Externe transmite, referitor la criza politica din Republica Moldova, ca "intr-un stat democratic, vointa cetatenilor, exprimata prin vot (...) este singura care asigura un proces politic legitim, bazat pe dialog".
"Avand in vedere evolutiile recente de pe scena politica a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coalitii guvernamentale si a unui nou guvern de catre Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019,
Romania, ca partener strategic al Republicii Moldova, considera ca, intr-un stat democratic, vointa cetatenilor, exprimata prin vot si reflectata in configuratia politica a Parlamentului, este singura care asigura un proces politic legitim, bazat pe dialog", precizeaza ministerul intr-un comunicat de presa remis marti, la cateva zile de la izbucnirea crizei de peste Prut.
Pozitia de azi a MAE este similara cu cea a UE si a statelor occidentale, care au recunoscut dreptul coalitiei PSRM - ACUM de a forma un guvern, in ciuda deciziilor Curtii Constitutionale a Moldovei.
MAE subliniaza ca "Romania isi exprima deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova, care este baza esentiala a relatiei bilaterale, in conditiile in care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic si va continua ferm si consecvent parcursul sau european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere si a Acordului de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator cu Uniunea Europeana si a reformelor necesare pentru apropierea de UE".
Ce mai transmite ministerul:
- Romania considera foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementarii proiectelor de cooperare derulate cu Romania, inclusiv si mai ales a proiectelor strategice de interconectare Romania-Republica Moldova.
- Romania apreciaza de relevanta majora continuarea pozitiei Republicii Moldova in privinta reglementarii dosarului transnistrean, cu respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova in granitele sale international recunoscute si cu neafectarea vectorului sau pro-european.
- Romania subliniaza importanta consolidarii comunitatii de limba, cultura si istorie care sta la baza relatiei speciale cu Republica Moldova.
- Romania reitereaza apelul la calm si retinere si evidentiaza necesitatea respectarii principiilor statului de drept si a asigurarii unei tranzitii pasnice si inclusive, pentru iesirea din criza.
Precizam ca aceasta pozitie a MAE o contrazice pe cea a ministrului de Externe, Teodor Melescanu, ceea ce este o premiera cel putin in istoria recenta. Ministrul a precizat, luni, ca Romania nu recunoaste noul guvern de la Chisinau, pentru ca nu exista aceasta institutie de drept international.
Intrebat de jurnalisti direct daca MAE recunoaste Guvernul Maia Sandu, asa cum au facut-o deja Uniunea Europeana, dar si Rusia, Melescanu a dat un NU diplomatic.
"Nu exista institutia recunoasterii guvernului, exista recunoasterea unui stat. Noi suntem preocupati ca exista o situatie exploziva si vrem sa subliniem ca trebuie gasite modalitati de a fi depasita aceasta situatie. Atunci cand lucrurile se incurca, solutia e sa ne intoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problema", a spus Melescanu, intr-o conferinta de presa.
Iata aici detalii - MAE nu recunoaste oficial Guvernul Maia Sandu. Melescanu e de acord cu anticipatele dorite de Plahotniuc
La Chisinau, un nou guvern fost investit la data de 8 iunie, atunci cand Parlamentul format din majoritatea ACUM-PSRM a votat-o pe Maia Sandu in functia de premier, iar aceasta a depus juramantul.
In acelasi timp, insa, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional decretul de numire in functie, iar fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC in functia de presedinte interimar, acesta anuntand ca dizolva Parlamentul si vor avea loc alegeri anticipate pe 6 septembrie.
Cele doua Executive au avut, luni, sedinte in paralel.
Citeste mai multe despre criza politica din Republica Moldova:
PSD... Vezi tot