Pompeo s-a intalnit cu Melescanu la Washington. Au vorbit despre coruptia din Romania si agresiunea Rusiei

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 10:41
3713 citiri
Pompeo s-a intalnit cu Melescanu la Washington. Au vorbit despre coruptia din Romania si agresiunea Rusiei
Foto: MAE

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, si secretarul de Stat american, Mike Pompeo, au discutat, la Washington, despre importanta eforturilor Romaniei de combatere a coruptiei, despre agresiunea rusa si despre rolul Romaniei in mentinerea stbilitatii in regiunea Marii Negre, conform Departamentului de Stat american.

Conform MAE, cei doi oficiali "au abordat o gama larga de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterala, subliniind interesul si eforturile comune ale ambelor guverne, roman si american, pentru dezvoltarea si intensificarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii".

Ministrul de Externe a adus in discutie si candidatura Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, precum si la un loc nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU. Au mai fost discutate eforturile regionale si globale in problematica neproliferarii, combaterii terorismului si amenintarilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcand contributiile importante ale Romaniei in cadrul organizatiilor si mecanismelor internationale

Conform declaratiilor adjunctului purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat Robert Palladino, discutiile au vizat cooperarea cu Romania in domeniul securitatii si provocarile cu care se confrunta flancul estic al NATO. De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre agresiunea rusa in Marea Neagra si despre contributia Romaniei la securitatea si stabilitatea in regiune.

O alta tema de discutie a fost importanta eforturilor Romaniei de combatere a coruptiei, in conditiile in care aceasta afecteaza institutiile democratice si sustine influenta nefasta a adversarilor.

"Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a avut o intalnire oficiala de lucru, la Washington, cu secretarul de stat american Michael Pompeo, la 1 aprilie.

La intrevedere au mai participat ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, David Hale si asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, Philip Reeker.

Cei doi oficiali au abordat o gama larga de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterala, subliniind interesul si eforturile comune ale ambelor guverne, roman si american, pentru dezvoltarea si intensificarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii.

Ministrul roman a subliniat importanta vizitelor bilaterale la nivel inalt la Washington si Bucuresti pentru dezvoltarea relatiei bilaterale", anunta MAE.

Discutia a vizat, de asemenea, o evaluare a prioritatilor de securitate transatlantica, in anticiparea reuniunii ministeriale dedicata aniversarii a 70 de ani de la infiintarea Organizatiei Atlanticului de Nord.

Ministrul Teodor Melescanu a apreciat parteneriatul strans cu Statele Unite in domeniul securitatii, scotand in evidenta rolul strategic al Romaniei si al cooperarii romano-americane in asigurarea unei abordari integrate a masurilor de aparare si descurajare pe flancul estic al NATO.

"Totodata seful diplomatiei romane a accentuat importanta consolidarii angajamentului american si aliat pentru securitatea regiunii Marii Negre. Seful diplomatiei romane a punctat realizarile Presedintiei romane a Consiliului UE si agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul Estic, Asia Centrala si Balcanii de Vest. De asemenea, a subliniat abordarea Romaniei de relevare a substantei pozitive a cooperarii dintre UE si SUA.

Ministrul Afacerilor Externe a adus in discutie candidatura Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, aratand ca este un obiectiv major al politicii externe romane. A prezentat candidatura Romaniei la un loc nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU si a evidentiat experienta traditionala a tarii noastre in sistemul ONU", precizeaza MAE.

Au mai fost discutate eforturile regionale si globale in problematica neproliferarii, combaterii terorismului si amenintarilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcand contributiile importante ale Romaniei in cadrul organizatiilor si mecanismelor internationale, dar si expertiza de inalta tinuta a specialistilor si profesionistilor romani.

De asemenea, a fost discutata intensificarea cooperarii bilaterale in domeniul energiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Melescanu intalnire Pompeo, #Melescanu discutii Mike Pompeo , #ministru de Externe