PSD ne vrea afara din NATO, langa Putin?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 19:03
12949 citiri
PSD ne vrea afara din NATO, langa Putin?

Guvernul de la Bucuresti a gasit cu cale sa intre in "era Trump" printr-o reactie tafnoasa la adresa ambasadorului american la Bucuresti, cel mai inalt reprezentant al aliatului strategic al Romaniei.

Ministrul de Externe s-a aratat foarte deranjat de afirmatiile facute de dl Klemm, intr-un interviu, de sustinere a procurorului sef DNA si critice la adresa celor doua ordonante puse la cale pentru gratiere si modificarea codurilor penale:

"Nu consideram oportuna nicio masura care slabeste statul de drept in Romania si ne asteptam ca toate institutiile din Romania sa incerce sa consolideze lupta natiunii impotriva coruptiei (...) Vom continua sa sustinem ferm si clar eforturile presedintelui Iohannis si ale institutiilor judiciare si de aplicare a legii in aceasta directie. (...) Orice schimbare a legislatiei anticoruptie a Romaniei trebuie sa se faca printr-un proces transparent, deplin consultativ, care consolideaza lupta impotriva coruptiei si pune capat furtului bogatiei tarii. (...) Statele Unite o sustin ferm pe Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al DNA, si toate institutiile de lupta impotriva coruptiei din Romania".

In replica, ministrul Melescanu a tinut sa transmita ca "ministrul Afacerilor Externe a argumentat ferm necesitatea unui dialog direct al Ambasadei SUA, si nu prin intermediul mass-media, cu Ministerul Afacerilor Externe si autoritatile guvernamentale, in conformitate cu spiritul relatiilor de parteneriat strategic, cu respectarea standardelor si practicilor diplomatice".

Adica cum?

Dl Klemm nu a transmis un comunicat de presa prin care sa exprime anumite puncte de vedere. Chiar si asa sa fi fost, nu vad care ar fi fost problema exprimarii opiniilor intr-o autentica democratie.

Dar in acest caz ambasadorul a raspuns la intrebarile absolut legitime in raport cu actualitatea ale unui reporter, in cadrul unui interviu.

Cam cum ar fi trebuit sa raspunda dl Klemm ca sa fie pe gustul ministrului nostru de Externe? Ca nu poate raspunde la nicio intrebare pana cand nu ia lumina de la Guvernul Grindeanu? Ca nu are niciun punct de vedere?

Este exact ceea ce a subliniat elegant, dar ferm ambasadorul SUA in raspunsul sau, tot public, ca pentru a fi clar ca SUA nu au nimic de ascuns si nu considera cu cale sa lucreze in secret, cum se poarta, dupa cum am vazut chiar foarte recent, la Bucuresti: "Ambasada Statelor Unite pretuieste dialogul continuu cu Guvernul si cu alte institutii ale statului roman, precum si cu publicul din Romania, pe teme de interes comun". Deci, da, respectam dialogul institutional, dar comunicarea directa cu poporul este la fel de importanta.

Iesirea dlui Melescanu cred ca tradeaza un anumit tip de mentalitate care mi se pare si provinciala, si frustrata, si periculoasa.

Intai, puterea careia ii apartine ministrul de Externe nu intelege in mod clar notiunea de transparenta. Nu are nicio problema sa pregateasca puciuri anti-Justitie in secret total, aproape la lumanare, dar este foarte iritata cand lucrurile sunt rostite direct, asumat, la vedere.

Apoi, este o chestiune de neasumare. Orice e permis, orice se poate face, dar sa nu se spuna, sa nu se stie, sa nu se vada, sa nu aratati adevarul in fata, pentru ca el este ultimul lucru de care avem nevoie.

Si pentru a pastra aceasta aparenta suntem dispusi sa bagam pumnul in gura oricui. Dl Melescanu a considerat ca are dreptul sa se poarte cu ambasadorul american cum se poarta politicienii romani cu presa.

Atitudinea dlui Melescanu are si o doza de imbatosare nationalista, primita, desigur, cu mare entuziasm de tot felul de vanitosi fara cauza, unii chiar anti-americani: in sfarsit ne comportam si noi demn, in sfarsit, americanii sunt pusi la punct!

Cred ca dl Melescanu raspunde asteptarilor celor care au mari sperante, verbalizate zgomotos deja pe ecrane, ca epoca Trump va insemna exact o inversare a ceea ce spunea Hans Klemm. Adica scaderea standardelor, pierderea interesului SUA pentru sustinerea statului de drept in Romania, sa fim lasati de capul nostru, cum ne pricepem, ca sa facem rapid totul tandari.

Unii asteapta ca dl Klemm sa plece de la post (o posibila schimbare intampinata cu mult primitivism de unii care credeau probabil ca Hans Klemm e la Bucuresti pe persoana fizica), e o mare speranta ca va disparea din peisaj dna Nuland, ca va incepe marele Revelion, cu alte cuvinte.

Si iata ca dupa numai cateva zile, PSD a mai facut un pas apasat al despinderii de parteneriatul cu SUA, chiar de NATO, ceea ce e mai grav. Donald Trump a afirmat repetat ca Washingtonul nu mai este dispus sa sustina costurile apararii pentru toti aliatii. In acest context, alocarea a 2% din PIB pentru aparare, mai ales in cazul unei tari ca Romania, la granita "imperiului", alocare la care s-au angajat toate partidele politice prin act scris, a devenit si mai presanta.

Ei bine, guvernul Grindeanu nu a alocat acesti bani. Proiectul de buget prevede doar 1,35% din PIB, desi Liviu Dragnea sustine ca l-a asigurat la Washington pe consilierul pentru securitate al lui Trump, Michael Flynn, ca apararea va primi 2%.

Ne vrea PSD in afara NATO? Ne vrea PSD mutat din nou in zona ruseasca, tocmai cand Vladimir Putin a redesant harta regiunii? Intrebarea mi se pare mai mult decat ingrijoratoare.

Nu stiu daca va fi chiar asa, nu stiu daca prima grija a dlui Trump va fi sa "elibereze" Romania de sub "jugul" Justitiei, nu stiu daca prima grija a noii administatii americane va fi sa dea lumina verde coruptiei si ciuntirii democratiei in Romania, tara in care SUA au foarte importante interese de securitate. Dar mi se pare ca prima grija a guvernului PSD este sa ne desprindem de zona occidentala si sa devenim mai vulerabili in fata Rusiei.

Sa nu fie cumva poza cu ceafa lui Donald Trump exact prevestirea sumbra a vremurilor noi in care intram.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Melescanu Klemm ordonante justitie, #PSD Grindeanu buget Aparare NATO Rusia , #ministru de Externe