USR cere demisia ministrului de Externe, Teodor Melescanu: Indeparteaza tara de UE. Romania nu e Polonia

Vineri, 02 Februarie 2018, ora 15:22
3743 citiri
USR cere demisia ministrului de Externe, Teodor Melescanu: Indeparteaza tara de UE. Romania nu e Polonia

Presedintele USR, Dan Barna, a precizat ca partidul cere demisia ministrului de Externe, Teodor Melescanu, dupa ce acesta a sustinut ca legarea fondurilor europene de statul de drept in Romania ar constitui o incalcare grosolana nu numai a prevederilor, dar si a principiilor fundamentale ale UE.

"Ministrul de externe, Teodor Melescanu, indeparteaza iar Romania de Uniunea Europeana, asezand-o pe acelasi palier cu Polonia. Afirmatia iresponsabila potrivit careia tara noastra respinge intentia Bruxellesului de a conditiona finantarile europene de respectarea statutului de drept nu tine cont de angajamentele pe care si le-a luat Romania fata de institutiile europene, odata cu aderarea la spatiul comunitar.

In egala masura, este un nou atac la companiile multinationale, care-si desfasoara activitatea in Romania si care contribuie la sustinerea mediului privat prin crearea de mii de locuri de munca. De asemenea, domnul Melescanu pare ca doreste sa cultive, in paralel, un filon nationalist in constiinta publica, ceea ce ar ajuta in retorica anti-UE", a scris Barna, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Liderul USR a adaugat ca Melescanu a dat de inteles, la intalnirea cu omologul polonez, Jacek Czaputowicz, ca Romania va sustine Polonia in cazul in care Consiliul Uniunii Europene va adopta vreo decizie in virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei din cauza situatiei sistemului judiciar polonez.

"Intelegem de aici ca Romania ar vrea sa fie ca Polonia, sa primeasca in continuare fonduri europene, dar sa continue sa schimbe legile justitiei fara a tine cont de numeroasele semnale de alarma primite din partea partenerilor externi.

Le reamintesc celor care ii stabilesc declaratiile domnului Melescanu ce prevede Art. 11 alin.1 din Constitutie, potrivit caruia statul roman 'Se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte'. De asemenea, ar trebui sa-si aduca aminte de conditionalitatile ex-ante pe care le are Romania, din care 5 sunt inca neindeplinite, iar Comisia Europeana se pregateste deja sa ne trimita scrisori de pre-suspendare a fondurilor europene",a adaugat Dan Barna.

Acesta a precizat ca pierderea fondurilor UE si pozitionarea impotriva Uniunii este o cale sigura de a condamna Romania la izolare si subdezvoltare.

"Nu stim cine i-a dat mandat ministrului de Externe sa exprime aceasta pozitie anti-UE, in mod cert nu poporul roman, de bine ce nu am vazut-o pana acum in niciun program de guvernare al actualei coalitii, dar o respingem fara drept de apel!

Teodor Melescanu ar trebui sa-si dea demisia din functia de ministru imediat, pentru ca romanii nu sustin izolarea tarii fata de Europa si nici nu au votat pentru asta", a conchis Dan Barna.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, joi, ca legarea fondurilor europene de statul de drept in Polonia si Romania ar constitui "o incalcare grosolana nu numai a prevederilor, dar si a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene".

Citeste mai multe despre: UE vrea sa dea bani doar tarilor care respecta statul de drept. Melescanu: O incalcare grosolana a principiilor europene.

La randul sau, ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a declarat, joi, dupa intalnirea cu Teodor Melescanu, ca nu a cerut inca sprijin Romaniei in cazul in care se va ajunge la votarea activarea articolului 7, afirmand ca, daca Romania va ajunge intr-o situatie similara, Polonia va fi de partea sa.

Citeste si:
PNRR a primit aprobare din partea Consiliului UE. Când ar putea primi România prima tranșă de bani
PNRR a primit aprobare din partea Consiliului UE. Când ar putea primi România prima tranșă de bani
Planul Național de Redresare și Reziliență al României a primit joi, 28 octombrie, aprobarea din partea Consiliului Uniunii Europene. După decizia oficialilor europeni, premierul interimar...
Când au convocat liberalii ședința biroului executiv. Va fi discutată lista de miniștri a cabinetului Ciucă VIDEO
Când au convocat liberalii ședința biroului executiv. Va fi discutată lista de miniștri a cabinetului Ciucă VIDEO
PNL va avea vineri, 29 octombrie 2021, o ședință a biroului executiv, unde vor fi discutate variantele de miniștri în cabinetul Ciucă. Ședința va avea loc la ora 11.00. Premierul...
Sursa: MEDIAFAX