USR cere demisia ministrului de Externe, Teodor Melescanu: Indeparteaza tara de UE. Romania nu e Polonia

Vineri, 02 Februarie 2018, ora 15:22
3966 citiri
USR cere demisia ministrului de Externe, Teodor Melescanu: Indeparteaza tara de UE. Romania nu e Polonia
Foto: Facebook / USR (Arhiva)

Presedintele USR, Dan Barna, a precizat ca partidul cere demisia ministrului de Externe, Teodor Melescanu, dupa ce acesta a sustinut ca legarea fondurilor europene de statul de drept in Romania ar constitui o incalcare grosolana nu numai a prevederilor, dar si a principiilor fundamentale ale UE.

"Ministrul de externe, Teodor Melescanu, indeparteaza iar Romania de Uniunea Europeana, asezand-o pe acelasi palier cu Polonia. Afirmatia iresponsabila potrivit careia tara noastra respinge intentia Bruxellesului de a conditiona finantarile europene de respectarea statutului de drept nu tine cont de angajamentele pe care si le-a luat Romania fata de institutiile europene, odata cu aderarea la spatiul comunitar.

In egala masura, este un nou atac la companiile multinationale, care-si desfasoara activitatea in Romania si care contribuie la sustinerea mediului privat prin crearea de mii de locuri de munca. De asemenea, domnul Melescanu pare ca doreste sa cultive, in paralel, un filon nationalist in constiinta publica, ceea ce ar ajuta in retorica anti-UE", a scris Barna, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Liderul USR a adaugat ca Melescanu a dat de inteles, la intalnirea cu omologul polonez, Jacek Czaputowicz, ca Romania va sustine Polonia in cazul in care Consiliul Uniunii Europene va adopta vreo decizie in virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei din cauza situatiei sistemului judiciar polonez.

"Intelegem de aici ca Romania ar vrea sa fie ca Polonia, sa primeasca in continuare fonduri europene, dar sa continue sa schimbe legile justitiei fara a tine cont de numeroasele semnale de alarma primite din partea partenerilor externi.

Le reamintesc celor care ii stabilesc declaratiile domnului Melescanu ce prevede Art. 11 alin.1 din Constitutie, potrivit caruia statul roman 'Se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte'. De asemenea, ar trebui sa-si aduca aminte de conditionalitatile ex-ante pe care le are Romania, din care 5 sunt inca neindeplinite, iar Comisia Europeana se pregateste deja sa ne trimita scrisori de pre-suspendare a fondurilor europene",a adaugat Dan Barna.

Acesta a precizat ca pierderea fondurilor UE si pozitionarea impotriva Uniunii este o cale sigura de a condamna Romania la izolare si subdezvoltare.

"Nu stim cine i-a dat mandat ministrului de Externe sa exprime aceasta pozitie anti-UE, in mod cert nu poporul roman, de bine ce nu am vazut-o pana acum in niciun program de guvernare al actualei coalitii, dar o respingem fara drept de apel!

Teodor Melescanu ar trebui sa-si dea demisia din functia de ministru imediat, pentru ca romanii nu sustin izolarea tarii fata de Europa si nici nu au votat pentru asta", a conchis Dan Barna.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, joi, ca legarea fondurilor europene de statul de drept in Polonia si Romania ar constitui "o incalcare grosolana nu numai a prevederilor, dar si a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene".

Citeste mai multe despre: UE vrea sa dea bani doar tarilor care respecta statul de drept. Melescanu: O incalcare grosolana a principiilor europene.

La randul sau, ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a declarat, joi, dupa intalnirea cu Teodor Melescanu, ca nu a cerut inca sprijin Romaniei in cazul in care se va ajunge la votarea activarea articolului 7, afirmand ca, daca Romania va ajunge intr-o situatie similara, Polonia va fi de partea sa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#USR demisie Melescanu fonduri Polonia , #ministru de Externe