Vosganian a anuntat oficial ca ALDE ii retrage sprijinul lui Melescanu. Pe cine propune la MAE

Luni, 15 Iulie 2019, ora 15:47
3600 citiri
Vosganian a anuntat oficial ca ALDE ii retrage sprijinul lui Melescanu. Pe cine propune la MAE
Foto: Arhiva Ziare.com

Vicepresedintele ALDE, deputatul Varujan Vosganian, a anuntat, luni, ca formatiunea a decis retragerea sustinerii lui Teodor Melescanu pentru ministrul de Externe si o propune pe Ramona Manescu pentru a prelua acest portofoliu.

Vosganian afirma ca este o candidatura "demna de acceptat" si anunta ca, in cazul in care presedintele Klaus Iohannis va refuza propunerea, conflictul se va transa la Curtea Constitutionala.

Conducerea ALDE s-a reunit, luni, in sedinta si a decis sa-i retraga lui Teodor Melescanu sprijinul politic pentru functia de ministru de Externe, desi considera ca si-a facut datoria.

"Domnul Melescanu si-a facut cu competenta datoria pe care a avut-o. Mai mult decat atat, Ministerul Afacerilor Externe prin modul in care a organizat aceste alegeri, in limita responsabilitatilor sale, prin sporirea numarului de sectii de votare, a cautat sa preintampine eventuale incidente. (...)

Dam in continuare acelasi respect domnului Teodor Melescanu pe care il consideram unul dintre reprezentantii nostri de marca. In acelasi timp, nu putem sa neglijam un anumit tip de perceptie publica ce leaga de Ministerul de Externe modul in care au fost receptionate alegerile in diaspora si pentru ca sa putem sa avem pe viitor o comunicare buna cu opinia publica, pentru a lasa Ministerului Afacerilor Externe intreaga libertate de a actiona ca reprezentant al statului roman, am hotarat sa retragem sprijinul politic domnului Teodor Melescanu.

In acelasi timp, am propus ca doamna Ramona Manescu sa fie propusa pentru aceasta pozitie de ministru al Afacerilor Externe", a declarat, luni, Varujan Vosganian.

Potrivit acestuia, propunerea a tinut cont de experienta politica indelungata a Ramonei Manescu.

"Doamna Ramona Manescu are o experienta in politica liberala de aproape un sfert de veac, are in contul sau trei mandate de parlamentar european. In aceasta pozitie a activat in structurile Parlamentului European care au responsabilitatea politica externa, a avut posibilitatea sa relationeze cu reprezentanti de varf ai diplomatiei europene si consideram ca doamna Ramona Manescu poate sa contribuie la reconsiderarea pozitiei Romaniei in plan european si in plan international", a mai spus vicepresedintele ALDE.

Acesta sustine ca propunerea este "demna de a fi acceptata" de presedintele Iohannis.

"Socotim ca aceasta candidatura este demna de a fi acceptata. Speram ca aceasta propunere pe care doamna Dancila o va face la Palatul Cotroceni sa aiba un raspuns imediat, asa cum o cerere noua legislatie a Codului Administrativ.

Asadar, in termen de pana la 10 zile, printr-un decret de numire din partea presedintelui Romaniei, pe care trebuie sa-l avertizam, il modul cel mai politicos cu putinta, ca, in cazul in care va refuza acest lucru, se va afla in situatia unui conflict intre puterile statului pe care Curtea Constitutionala ar trebui sa-l lamureasca", a mai spus Vosganian.

Acesta a precizat ca Viorica Dancila cel mai probabil va sesiza Curtea Constitutionala daca Iohannis refuza numirea Ramonei Manescu.

Vezi LIVE cum se desfasoara sedinta CEx al PSD, unde se decide ce ministri pleaca din Guvern. Dancila s-a luat la harta cu Firea si cu Carmen Dan

Citește și:
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Europarlamentarul Mihai Tudose ia apărarea subofiţerilor şi ofiţerilor de rang inferior care au pensii de 2.000, 3.000 şi 4.000 de lei, precizând că acestea nu sunt pensii nesimţite....
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Viorel Lis (79 de ani), fost primar al Bucureștiului în perioada 1998-2000, a făcut dezvăluiri despre căsnicia sa cu Oana, o femeie cu 35 de ani mai tânără. Viorel și Oana Lis sunt...
#sprijin ALDE Melescanu MAE , #ministru de Externe