Vot record in diaspora: Melescanu isi cere scuze de la romanii care nu au putut vota

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 17:12
3722 citiri
Vot record in diaspora: Melescanu isi cere scuze de la romanii care nu au putut vota

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, regreta ca mai multi romani nu si-au putut exprima votul la sectiile de votare din strainatate, in turul doi al alegerilor prezidentiale, desfasurat duminica. Seful diplomatiei romane isi cere scuze de la acestia si crede ca e necesara o analiza a conditiilor care au dus la aceasta situatie.

Melescanu a aratat ca, in pofida dificultatilor, la sectiile din strainatate a votat totusi un numar record de romani.

Melescanu nu-si da demisia pentru cozile umilintei: Nu am nicio apasare

"La alegerile pentru presedintele Romaniei desfasurate in strainatate au votat, in turul al doilea de scrutin din 16 noiembrie 2014, potrivit informatiilor anuntate de Biroul Electoral Central un numar de 378.811 de cetateni romani, un record absolut de participare raportat la toate scrutinele care au avut loc in diaspora dupa 1990", se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

In opinia lui Melescanu, "fluidizarea mult mai mare a procesului de votare in cel de al doilea tur de scrutin a facut posibil ca, spre diferenta de primul tur, la cel de duminica sa isi exprime optiunea prin vot de aproape trei ori mai multi romani aflati in strainatate".

Diaspora a votat: Gaze lacrimogene si agresiuni la ambasade - "Inca o data, tara mea m-a umilit!"

Seful diplomatiei romane afirma ca "nu au fost inregistrate incidente semnificative in privinta corectitudinii procesului de votare" si considera ca este "profund regretabil faptul ca, in pofida masurilor adoptate si aplicate de misiunile diplomatice si consulare si in sectiile de votare, un numar important de romani nu au putut, in mai multe cazuri, sa isi exercite dreptul la vot, asa cum si-au dorit".

Melescanu da asigurari ca MAE "a depus toate eforturile si a luat toate masurile care au depins de aceasta pentru a asigura conditiile in vederea desfasurarii votului in sectiile din strainatate pe un fond de corectitudine, legalitate si neutralitate".

Cum a votat diaspora: Cate voturi a obtinut Ponta la Munchen

Diplomatul adreseaza scuze romanilor care nu au reusit sa voteze si apreciaza spiritul civic al celor care s-au prezentat la urne. "Nu in ultimul rand, tin sa imi exprim regretul si sa adresez scuze fata de acei cetateni romani care, datorita unor constrangeri ce nu au depins decat intr-o anumita masura de Ministerul Afacerilor Externe, nu au putut sa isi exercite dreptul de vot. Nemultumirile si insatisfactia lor nu au trecut neobservate".

Melescanu conchide ca "evolutia societatii romanesti si dinamica prezentei romanilor in afara granitelor a depasit cu mult cadrul legislativ actual referitor la organizarea alegerilor".

In aceste conditi, "devine necesara o analiza aprofundata la nivelul institutiilor statului, inclusiv la nivelul MAE cu privire la cauzele care au determinat disfunctionalitati in procesul de votare in strainatate in vederea identificarii acelor solutii legislative care sa corespunda situatiei actuale si de perspectiva a electoratului romanesc si asigure, fara sincope, conditiile pentru ca romanii sa isi poata exercita dreptul de vot in conditii de normalitate oriunde s-ar afla pe glob".

A.I.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...