Melescanu, despre demisii: USL trebuie sa ramana unita

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 13:10
2387 citiri
Melescanu, despre demisii: USL trebuie sa ramana unita

Senatorul PNL Teodor Melescanu admite ca o demisie in bloc a tuturor parlamentarilor USL nu va bloca activitatea forului legislativ, ramanand cvorumul necesar pentru continuarea lucrarilor. In plus, demisia USL din Parlament ar face practic imposibila initierea suspendarii presedintelui Traian Basescu.

Totodata insa el sustine necesitatea unui demers politic hotarat si unitar al Opozitiei.

"Este evident ca USL trebuie faca ceva, trebuie sa actioneze astfel incat oamenii care au iesit in strada de atatea zile sa perceapa faptul ca, la nivel politic, USL este aliatul lor. Lucrurile pentru care manifesteaza in prezent, in diverse orase, sunt si cele cerute de noi: demisia guvernului, demisia presedintelui si demisia parlamentului, in sensul organizarii de alegeri anticipate.

Din punctul nostru de vedere, si al meu si al tuturor, exista o intelegere foarte clara a necesitatii unei actiuni politice, a unor pozitii politice, care sa sublinieze acest lucru", a explicat senatorul PNL Teodor Melescanu pentru Ziare.com ratiunea unei posibile demisii a tuturor parlamentarilor USL.

"Orice miscari sau actiuni separate ar putea sa fie un semnal foarte prost"

Acesta ne-a precizat ca la reuniunea comuna a celor trei Birouri Permanente ale PSD, PNL si PC de luni au fost discutate mai multe solutii posibile, dar nu s-a luat nicio decizie finala.

"A fost un schimb de opinii, dar nu s-a ajuns la o decizie. Principala preocupare a noastra a fost pregatirea pentru sesiunea extraordinara a Parlamentului si mesajele prin care USL, prin cei doi co-presedinti, domnul Ponta si domnul Antonescu, sa le transmita. Au fost si idei, mergand de la o greva parlamentara si boicot, pana la demisie, dar nu s-a luat o decizie, si era normal sa se discute si in grupurile parlamentare, nu doar la nivelul conducerilor, ceea ce noi am si facut aseara.

S-a discutat inclusiv posibilitatea demisiei din parlament, ca o modalitate de a realiza obiectivul pe care ni l-am propus si pe care oamenii il cer: organizarea de alegeri anticipate care sa conduca la crearea unei majoritati legitime. Majoritatea din parlament trebuie sa reflecte rezultatul votului, nu ca acum, cand e o majoritate care nu se bazeaza pe votul care a fost exprimat, ci pe combinatii politice - dezertari, racolari si asa mai deoparte", a declarat senatorul liberal.

Intrebat care este punctul sau de vedere personal, Teodor Melescanu a precizat ca "o asemenea actiune, indiferent ce vom decide noi sa facem, trebuie sa fie facuta impreuna cu partenerii din USL".

"Orice miscari sau actiuni separate ar putea sa fie un semnal foarte prost in legatura cu functionarea aliantei. Obiectivul pe care ni l-am fixat si pentru care am muncit este sa construim o alianta politica in masura sa schimbe actuala majoritate guvernamentala. Din punctul meu de vedere, orice actiune care va fi convenita la nivelul USL, va trebui sa fie pusa in aplicare de toate partidele care compun USL", a mai adaugat senatorul liberal.

"Nu ne putem duce la sesiunea obisnuita care incepe ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic"

In acest context, el a explicat ca luni seara s-a decis in PNL care este propunerea la nivel de partid.

"Mai multi dintre noi au propus sa existe o oferta clara din partea PNL pentru demisionarea tuturor parlamentarilor USL si asteptam sa vedem care este si opinia colegilor nostri de alianta", a explicat Teodor Melescanu anuntul facut de Crin Antonescu referitor la propunerea de demisie in bloc, adresata partenerilor de uniune.

Intrebat cand se va lua decizia finala, acesta a precizat ca se va intampla dupa ce Curtea Constitutionala se va pronunta, miercuri, cu privire la comasarea alegerilor, dar inainte de inceperea sesiunii parlamentare, pe 1 februarie. "E un punct de vedere pe care toata lumea l-a agreat", a punctat senatorul PNL, explicand ca verdictul CCR ar putea sa oblige partidele sa intre in campanie electorala foarte repede "si asta ne obliga sa facem niste alegeri in legatura cu modul de a actiona".

Teodor Melescanu a mai precizat ca e greu de anticipat daca USL va decide sa actioneze atat de radical, dar "toata lumea e de acord ca nu ne putem duce la sesiunea obisnuita care incepe ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic".

"Din cate am discutat, la noi mai putin, dar la PSD se inclina mai mult catre un mod de actiune de tip greva-boicot. Va trebui sa vedem, dar pana la urma, elementul esential, care a rezultat si din dezbaterile noastre, este ca tot ceea ce vom face trebuie sa fie facut de alianta, impreuna cu colegii nostri", a mai subliniat inca o data Teodor Melescanu.

Demisia nu blocheaza parlamentul, suspendarea presedintelui devine imposibila

Pe de alta parte, acesta a fost de acord cu senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care a declarat luni seara ca si daca demisioneaza toti parlamentarii USL, ramane cvorumul necesar si parlamentul isi poate desfasura activitatea legal.

"Este adevarat acest lucru, sistemul pe care il avem stabileste ca in parlament cvorumul este compus din jumatate plus unu din cei care au mandat de deputati si senatori. Deci demisia nu ar impiedica deloc parlamentul si e evident ca e un element pe care trebuie sa il avem in vedere cand vom adopta decizia finala", a admis senatorul PNL.

De asemenea, intrebat daca sansele de suspendare a presedintelui Traian Basescu scad sau cresc dupa o eventuala demisie a parlamentarilor USL in bloc, Teodor Melescanu a admis ca acestea se reduc practic la zero.

"Procedural nu va mai avea practic cine sa initieze un asemenea demers, daca noi vom demisiona cu totii din parlament. Va ramane doar sansa unei decizii a presedintelui Traian Basescu, care sa ia in considerare situatia din tara si protestele oamenilor. Dar, ca mijloc de actiune parlamentara, este evident ca avem instrumente mai putine nefiind in parlament, sau, practic, nu mai avem instrumente", a recunoscut senatorul PNL Teodor Melescanu.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...