Melescanu: Romania nu trebuie sa se relaxeze in dosarul Schengen

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 12:47
661 citiri
Melescanu: Romania nu trebuie sa se relaxeze in dosarul Schengen
Foto: Arhiva

Sunt sanse "destul de mici" ca Romania sa primeasca o decizie favorabila privind Schengen, la Consiliul JAI de joi, de la Bruxelles, sustine seful Comisiei de Aparare din Senat, liberalul Teodor Melescanu.

Fostul ministru de Externe a declarat la RFI ca Bucurestiul trebuie sa continue eforturile interne si internationale, pentru aderarea la Spatiul Schengen. El crede ca Romania are nevoie de sprijin politic in UE, daca vrea sa puna dosarul pe agenda Consiliului European din luna octombrie.

Consiliul Justitie si Afaceri Interne se reuneste joi, 22 septembrie, la Bruxelles, unde va discuta despre aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. In opinia lui Teodor Melescanu, "sansele sunt destul de mici sa primim o decizie favorabila, chiar si una partiala. In ultima perioada, ideea avansata de Franta si Germania privind o aderare in etape se pare ca nu a intrunit acceptul cel putin a doua state. E greu de crezut ca vom avea o decizie favorabila acum".

"Eu m-as concentra pe un calendar, care sa prevada foarte clar ce trebuie sa mai faca Romania si care sunt perspectivele in timp ale acestui proces, care sa fie convenit de toate tarile si pe care sa-l putem urma si noi. Important este sa avem o foaie de drum", explica Teodor Melescanu.

Seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, spunea miercuri, ca Romania ia in calcul sesizarea Curtii Europene de Justitie in dosarul Schengen.

Teodor Melescanu crede insa ca Bucurestiul nu ar trebui sa mizeze prea mult pe aceasta solutie:

"Nu as vrea ca pasii pe care-i facem, orice solutie pe care o vom adopta sa dea un sentiment de relaxare a efortului intern pe care trebuie sa-l facem pentru a reusi sa realizam acest obiectiv. Deci nu vreau sa fie un fel de solutie alternativa, care ne lasa pe noi intr-o stare de asteptare, zicand "asteptam sa vedem ce va zice Curtea de Justitie a UE". Eforturile trebuie continuate si intensificate si pe plan intern, in afara de demersurile internationale".

"Deciziile instantei europene sunt obligatorii pentru toate statele membre. Nu-i insa un lucru atat de simplu", continua fostul ministru de Externe.

Citeste mai multe despre Melescanu: Romania nu trebuie sa se relaxeze in dosarul Schengen pe RFI.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Teodor Melescanu Romania Schengen, #aderare Romania Schengen , #PNL