Teodor Melescanu, propus de presedintele Basescu la sefia SIE

Luni, 27 Februarie 2012, ora 17:19
9928 citiri
Teodor Melescanu, propus de presedintele Basescu la sefia SIE
Foto: Arhiva

Senatorul PNL Teodor Melescanu a fost propus de presedintele Traian Basescu pentru a prelua functia de director al Serviciului de Informatii Externe.

"In temeiul art. 65, lit. h) din Constitutia Romaniei, presedintele Traian Basescu a propus Parlamentului numirea in functia de director al Serviciului de Informatii Externe a domnului Teodor Viorel Melescanu", se arata intr-un comunicat remis luni presei de Administratia Prezidentiala.

Teodor Melescanu a acceptat propunerea de a deveni directorul SIE si a anuntat ca s-a autosuspendat din PNL.

In acelasi timp, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca Teodor Melescanu va fi exclus din PNL, dupa ce a acceptat sa fie numit in fruntea SIE, de catre presedintele Traian Basescu, si ca "nu este cazul" sa se autosuspende.

Crin Antonescu: Teodor Melescanu va fi exclus din PNL

"Am acceptat aceasta propunere considerand ca ea poate contribui la consolidarea practicii instituite de presedintele Traian Basescu de a numi la conducerea serviciilor de informatii persoane care fac parte din opozitia parlamentara si nu din majoritate si ca renuntarea la aceasta practica, din cauza crizei parlamentare, ar avea un efect negativ asupra evolutiei pe viitor a sistemului politic romanesc", a declarat Melescanu, conform unui comunicat remis de acesta presei.

"Am convingerea ca echilibrul, pregatirea si experienta pe care le am in probleme de securitate internationala imi vor permite sa ma achit in bune conditii de o asemenea responsabilitate, la nivel national", considera Teodor Melescanu, exprimandu-si speranta ca Parlamentul nu va amana luarea unei decizii, deoarece acest lucru ar putea afecta desfasurarea normala a activitatii SIE, "institutie care are un rol esential in asigurarea securitatii statului roman, impreuna cu partenerii din NATO si UE".

Prin aceasta nominalizare, Traian Basescu da o dubla lovitura, si de imagine, pentru ca nominalizeaza un sef de servicii secrete tot din partea Opozitiei, dar si pentru ca USL pierde astfel un senator, in conditiile in care balanta Putere-Opozitie in camera superioara a Parlamentului era echilibrata, 67-67, prin absenta de la lucrari a lui Verestoy Attila.

Anuntul presedintiei cu privire la nominalizarea senatorului PNL a venit la scurt timp dupa ce plenul reunit al camerelor parlamentare a constatat oficial vacantarea postului de director al SIE, dupa demisia lui Mihai Razvan Ungureanu, devenit premier.

Parlamentarii USL nu au participat luni la sedinta plenului reunit si este foarte posibil ca ei sa nu participe nici la audierile lui Melescanu, marti, in comisii, ba mai mult, sa conteste aceste audieri la Curtea Constitutionala, dupa modelul audierilor de la investirea guvernului Ungureanu.

Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat ca spera ca parlamentarii USL vor fi prezenti marti la audierile colegului lor.

"Nu ma pot eu pronunta in locul Opozitiei, pot sa observ consecventa domnului presedinte Basescu de a numi din nou in fruntea SIE tot un reprezentant al Opozitiei, asa cum a mai facut-o", a declarat Blaga, facand trimitere la fostul director SIE, Mihai Razvan Ungureanu, care era tot membru PNL la momentul numirii sale in fruntea serviciului de informatii, dar si la directorul SRI, George Maior, fost membru PSD.

Conform Constitutiei si legilor in vigoare, procedura de numire si propunere a sefului SIE cere ca Parlamentul sa se reuneasca in sedinta comuna, pentru a vota persoana propusa de seful statului. Este nevoie de doua treimi din numarul senatorilor si deputatilor prezenti pentru ca persoana nominalizata sa obtina acordul Parlamentului si sa devina director SIE.

Birourile Permanente reunite ale Camerelor parlamentare au decis luni ca votul va fi dat in sedinta plenului reunit, marti, de la ora 13.00.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Melescanu director SIE , #PNL