Senatorul PNL Teodor Melescanu, fost ministru de Externe, a declarat ca o creare a Statelor Unite ale Europei, despre care vorbise joi Traian Basescu, nu e posibila in viitorul previzibil, aratandu-se ca nici romanii nu ar dori-o.
Basescu vrea Statele Unite ale Europei si cedare de suveranitate
"Nu este primul asemenea punct de vedere, de la inceputul crearii Pietei Comune si apoi a Uniunii Europene au abordat doua abordari - o abordare federalista, sa fie uniune de state, ceea ce este si in prezent, cu elemente de materie fiscala, economice integrate. Nu cred ca Europa e pregatita acum pentru crearea unor State Unite ale Europei, nu e vorba de punctul nostru de vedere, e vorba de o evaluare realista a situatiei, asa cum este.
Sigur, ar trebui sa ramana un element pe termen lung al Uniunii Europene, dar, deocamdata, in domenii precum Afaceri Externe, Securitate, Justitie si Afaceri Externe ramane sistemul de colaborare intre state, cu regulile foarte clare de adoptare a deciziilor prin unanimitate. Nu e una din ideile noi, se duce undeva la Maurice Schumann, inainte de Al Doilea Razboi Mondial", a declarat Melescanu, joi, pentru Ziare.com.
Intrebat daca romanii ar accepta o asemenea varianta ce presupune cedarea de suveranitate, senatorul liberal a raspuns: "In mod categoric nu, la ora actuala Romania vede ca aceasta idee, care poate sa sune foarte frumos, in realitate nu se aplica, daca va uitati la corpurile Schengen, la moneda comuna, Romania are mari dificultati de a intra in asemenea sisteme sofisticate, romanii, unii nu pot munci in afara frontierelor, punandu-se tot felul de cote. Mi-e greu sa ma pronunt, nu a testat nimeni pana acum in mod serios aceasta idee, e una din ideile care exista si care e considerata nerealista la ora actuala", a mai adaugat Melescanu.
Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la o intalnire cu studentii romani din diaspora, la Sulina, ca Uniunea Europeana trebuie sa devina Statele Unite ale Europei pentru a ramane o "putere economica si militara".
"Ce vreau sa intelegeti, in primul rand, chestiunea de optiune - oamenii politici sa decida daca vor face pasul decisiv pentru crearea Statelor Unite ale Europei - e o viziune a mea cu privire la evolutia Europei in continuare (...) Numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o putere economica si militara. (...) Altfel, Europa va ramane o carte de istorie a lumii, in care vei putea citi despre cele mai sofisticate culturi", a spus seful statului, raspunzand unei intrebari a unui student.