
Numirea ca prim-ministru a lui Mihai Razvan Ungureanu, ex-membru supleant in CC al UTC, ex-director al SIE, a dovedit inca o data, daca mai era nevoie, apetenta presedintelui Traian Basescu pentru lucratorii serviciilor secrete cu radacini in structurile comuniste.
In aceeasi logica securisto-comunista, Traian Basescu il propune la comanda spionilor externi pe Teodor Melescanu, un personaj format, promovat si recrutat la scoala "diplomatiei" ceausiste.
Sa ne reamintim cateva date biografice despre acest ex-tovaras, transformat de "lovilutia" din decembrie 1989 in domn ministru, domn parlamentar, ba chiar si in liberal convins, cel putin pana acum cateva ore.
A absolvit Facultatea de Drept din Bucuresti (1964) si cursurile postuniversitare de relatii internationale la Universitatea din Bucuresti (1966). Este doctor in Drept International la Universitatea din Geneva (1973). In anul 1966 este angajat in Ministerul Afacerilor Externe. Intre 1978-1985, a fost secretar II la Misiunea Permanenta a Romaniei de pe langa ONU.
Dupa decembrie 1989, referitor la cariera "diplomatica" a lui Teodor Melescanu, ex-ofiteri de securitate au lansat numeroase acuzatii ca acesta ar fi fost ofiter de securitate sub acoperire.
Generalul Ion Mihai Pacepa sustine ca Teodor Melescanu ar fi fost ofiter activ al Securitatii, care ar fi lucrat sub acoperire in Ministerul de Externe, iar Liviu Turcu, ex-ofiterul coordonator al Centrului de Informatii Externe al Securitatii, a afirmat, de asemenea, ca Teodor Melescanu ar fi fost ofiter de Securitate.
Cea mai dura acuzatie vine insa din partea unui fost coleg de diplomatie, diplomatul Mircea Raceanu, care in iulie 1989 era condamnat la pedeapsa cu moartea pentru spionaj in favoarea serviciilor secrete ale SUA, pedeapsa fiind comutata ulterior la 20 de ani de inchisoare. In cartea "Infern 89", diplomatul Mircea Raceanu sustine ca politicienii Teodor Melescanu, Ioan Mircea Pascu (PSD) si diplomatii Gheorghe Tinca, Dan Ghibernea ar fi fost ofiteri de Securitate sau ar fi colaborat cu Securitatea.
Teodor Melescanu a negat public toate aceste acuzatii, iar la nivelul CNSAS nu s-a dovedit ca ar fi fost ofiter de securitate sau colaborator, documentele aflate la dispozitia CNSAS fiind insuficiente pentru a sustine aceasta teza.
Totusi, este de remarcat faptul ca, dupa normele regimului comunist condus de Nicolae Ceausescu, o cariera diplomatica ar fi fost imposibila daca persoana in cauza nu era considerata "element de incredere" de conducerea superioara a PCR si, mai ales, de Securitate, in majoritatea cazurilor personalul diplomatic indeplinind sarcini pentru Directia de Informatii Externe, fie ca ofiteri activi sub acoperire, fie in calitate de colaboratori.
Dupa decembrie 1989, Teodor Melescanu a fost subsecretar de stat, sef al Departamentului America Latina, Asia si Africa (1990-1991) si secretar de stat (1991-1992). In anul 1990, Melescanu a fost promovat la rangul de consilier diplomatic, iar in 1992, la cel de ambasador.
A fost ministru de Externe in Guvernul lui Nicolae Vacaroiu (1992-1996) si ministru al Apararii in Guvernul lui Calin Popescu Tariceanu, in perioada aprilie 2007-decembrie 2008. In perioada 15 ianuarie - 29 februarie 2008, a fost ministru interimar al Justitiei.
Omul politic Teodor Melescanu demonstreaza trasaturile unui traseit politic. In noiembrie 1996, a fost ales ca senator de Prahova, pe listele PDSR. In iunie 1997 fondeaza partidul Alianta pentru Romania, alaturi de cativa ex-membri ai PDSR, precum Mircea Cosea, Iosif Boda, Marian Enache. In ianuarie 2002, ApR fuzioneaza cu PNL si la alegerile parlamentare din noiembrie 2004 este ales senator de Prahova, candidand pe listele Aliantei D.A.
O alta informatie controversata despre Teodor Melescanu: in 2009, a declarat ca a fost pe scena la mitingul din 2004 de la Ploiesti, cand Traian Basescu ar fi lovit un copil, si ca a vazut doar ca a avut loc un incident, dar nu si-ar fi dat seama ce anume (sic!).
Despre Teodor Melescanu se cunoaste si faptul ca a fost administrator al grupului Rompetrol, condus la acel moment de Dinu Patriciu. Unii analisti politici sustin, fara a aduce insa probe, ca numirea lui Melescanu in fruntea SIE reprezinta una din manevrele lui Patriciu de a relua controlul asupra PNL si a reface alianta cu PDL.
Ce sens mai are condamnarea comunismului de catre Traian Basescu, daca el promoveaza in cele mai inalte functii ale statului indivizi cu origini evidente in fostelor structuri de partid si de stat comuniste?
Eu nu gasesc vreun sens, ci observ doar ca fantoma Securitatii comuniste bantuie societatea romaneasca post-decembrista.
In Biserica, in cultura, in educatie, in mediul de afaceri si mai ales, in viata politica, securistul, turnatorul imbraca haina mincinoasa a unei profesiuni onorabile si ocrotit de controlul informatiei pe care o detine, ne mutileaza viata, aruncandu-ne in saracie, ignoranta si degradare.
Ingenunchiati si umiliti de peste doua decenii, un singur lucru mai putem striga: Ave Securitatea, morituri te salutant!
Unde- dosqarul de colaborator al securitatii al IPSS. patriarhului Daniel... Vezi tot