Cine sponsorizeaza terorismul in viziunea sefului SIE

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 19:12
2906 citiri
Cine sponsorizeaza terorismul in viziunea sefului SIE
Foto: City news (Arhiva)

Fenomenul terorismului este "cumva sponsorizat" de lumea globalizata, iar globalizarea aduce neajunsuri precum crearea de conditii care afecteaza siguranta cetatenilor si tarilor, a declarat, joi, in cadrul conferintei "Romania si lumea globalizata", directorul SIE, Teodor Melescanu.

"Lumea globalizata aduce si foarte multe neajunsuri cum ar fi crearea unor conditii pentru afectarea sigurantei cetatenilor, dar si a tarilor. Fenomenul globalizarii a facut sa nu mai existe razboaie mondiale, dar nu a dus la oprirea conflictelor internationale, ba chiar a crescut numarul acestora.

Fenomenul globalizare incurajeaza fenomenul terorismului. Acest fenomen presupune sisteme de comunicare, dar si transferurile financiare", a spus Melescanu, la conferinta sustinuta in fata studentilor Universitatii Titu Maiorescu si a elevilor de la mai multe licee bucurestene.

El a afirmat ca Romania trebuie sa fie pregatita in ceea ce priveste terorismul, tinand cont ca tara noastra este membra NATO, are baza aeriana de la Deveselu si trupe in teatrele de operatiuni.

In opinia sa, cazul integrarii economice reprezinta un aspect al globalizarii.

"Toate statele au acces la tot ce inseamna finante. S-au creat societati multinationale, transnationale. In fiecare zi in lume se fac tranzactii de 1.300 miliarde de euro. O serie de state cu oportunitati mai mici sau conditii mai putine risca sa ramana in afara lumii globalizate. Lumea globalizarii deschide calea unor dezvoltari fara precedent, dar creeaza discrepante intre saraci si bogati, dar si intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare.

Sunt si tari care nu fac parte din lumea globalizata si cumpara doar ce au nevoie. Reactiile fata de globalizarea apar la stanga traditionalista care vede exploatarea muncitorilor, dar si la dreapta care considera ca acest fenomen duce la o uniformizare, la pierderea valorilor nationale.

Din punct de vedere practic, contestarile aduse globalizarii sunt multiple. Fenomenul globalizarii este insotit si de transformari culturale", a mai spus Melescanu.

Potrivit acestuia, intrarea Romaniei in UE a facut ca tara sa fie guvernata pe trei etaje: consilii locale si judetene, Parlament si Uniunea Europeana, in care regulile devin obligatorii pentru toate tarile care o compun.

"Statele mai au competente pentru organizarea sistemului de educatie, a celui de sanatate si a infrastructurii daca sunt bani. Chestiunile de deficit sau paritate se decid la nivelul organismelor europene sau cu FMI", a mai sustinut directorul SIE.

Conferinta "Romania si lumea globalizata" sustinuta de directorul Serviciului de Informatii Externe, prof. univ. dr. Teodor Melescanu, a fost organizata in cadrul seriei "Conferintele Titu Maiorescu" initiate de decanul Facultatii de Stiinte Sociale si Politice a Universitatii Titu Maiorescu, Sorin Ivan.

Quarterly Report - Editia 4

Pronosticul lui Traian Băsescu despre alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Oamenii vor reacționa la această îmbârligare socialisto-liberală”
Pronosticul lui Traian Băsescu despre alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Oamenii vor reacționa la această îmbârligare socialisto-liberală”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre actuala clasă politică din România și alegerile pentru Primăria Capitalei. Fostul președinte consideră că oamenii nu se vor lăsa...
Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat în Parlamentul European. Surpriză în topul pensionarilor de lux
Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat în Parlamentul European. Surpriză în topul pensionarilor de lux
Mandatul la Bruxelles a ajuns pentru mulți dintre politicienii români un refugiu: nu prea mai sunt trași la răspundere de opinia publică așa cum se întâmpla când erau parlamentari sau...
#Melescanu conferinta Titu Maiorescu, #Melescanu terorism sponsorizat, #Melescanu terorism globalizare , #SIE