Jocul periculos cu serviciile (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 21:57
9313 citiri
Jocul periculos cu serviciile (Opinii)

Teodor Melescanu este o personalitate de calibru a societatii romanesti. As spune ca a fost chiar unul dintre putinii domni autentici ai politicii romanesti. Ca sef de serviciu secret este greu sa-i evaluezi din exterior performanta, dar este cert ca a reusit pana acum sa tina SIE departe de scandaluri si controverse. Pare asadar omul potrivit la locul potrivit.

Nepotrivita mi s-a parut insa nu atat intentia de a reveni in politica, cat felul in care a anuntat-o. Este periculos cand un sef de serviciu secret spune: "Ma gandeam ca ar fi mare pacat sa nu pot fructifica toate informatiile pe care le-am obtinut in aceasta perioada (...) N-am discutat. Sunt disponibil, daca exista un interes (pentru candidatura la presedintie - n.red.) ".

Asemenea afirmatii arunca o mare umbra de indoiala asupra discretiei, calitate esentiala a oricarui om aflat in fruntea unui serviciu secret, sugereaza o interferare nepermisa intre politic si servicii, lasa deschisa ipoteza unor viitoare santaje, chiar daca, cu siguranta, dl. Melescanu a vrut sa spuna cu totul altceva.

In plus, atunci cand un om aflat intr-o asemenea pozitie doreste intr-adevar sa revina in politica, mai intai se retrage de unde este si apoi face anuntul. Ridicarea cozii, ca sa ma exprim colocvial, in asteptarea petitorilor politici din pozitia de sef al SIE este complet nefericita, generand un conflict clar de interese.

Dar problema este mai larga si mai grava decat ceea ce ar putea fi doar o formulare nefericita a lui Teodor Melescanu.

Avem deja un candidat la presedintie fost sef de serviciu secret, tot SIE, Mihai Razvan Ungureanu. Elena Udrea agita cu mare vioiciune ipoteza candidaturii unui alt sef de serviciu, SRI, George Maior. PSD nu o exclude. Si iata acum ca si Melescanu intra in combinatiile ipotetice prezidentiale. Sefii serviciilor de informatii au ajuns un fel de candidati de serviciu pentru orice: prezidentiale, sefia guvernului, unde e o lipsa.

Nu discut aici despre cele trei persoane, fiecare dintre ei profesionisti remarcabili si respectabili. Discut aici despre institutii. Imaginati-va ca ar candida toti trei. Ce facem? Se bat pentru presedintia Romaniei SRI cu SIE?

Si apoi, ce credibilitate de obiectivitate si independenta pot avea servicii de informatii conduse de oameni care vadesc, mai ales in timpul mandatului, asemenea ambitii sau sunt mentionati insistent in contexte politice dintre cele mai inflamate? Si apoi ne miram ca aceste institutii, despre care am afirmat nu o data ca sunt esentiale pentru functionarea oricarui stat, sunt cele mai reformate din Romania si contin cel mai mare procent de profesionisti autentici, sunt tarate in scandaluri, sunt anatemizate, sunt folosite in atacuri politice si pentru a genera isterii publice?

Va imaginati un sef CIA in functie care anunta ca este dispus sa candideze la presedintia SUA, daca il va curta cineva? Sefii MI5 si MI6 din Marea Britanie nici macar nu prea sunt cunoscuti. Despre Mossad ce sa mai vorbim? Da, un fost sef CIA a ajuns presedinte al SUA, George Bush sr., dar dupa 12 ani de la incheierea mandatului (de numai un an) in fruntea serviciului de informatii american si fara sa trambiteze cum va folosi el in politica ce stie din fruntea CIA.

Sunt lumi diferite, care trebuie sa ramana diferite. Amestecarea fortata a serviciilor in politica nu poate aduce niciun beneficiu, nici societatii si nici lor. Dimpotriva.

Quarterly Report - Editia 4

Jigniri la distanță între Biden și Trump: ”Un ratat dezechilibrat/Dispari, Joe!”
Jigniri la distanță între Biden și Trump: ”Un ratat dezechilibrat/Dispari, Joe!”
Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un ”escroc”, sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători ai armelor, la fel cum actualul preşedinte l-a catalogat pe rivalul său...
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit miercuri, 22 mai, despre lupta care devine din ce în ce mai strânsă. Mai sunt două săptămâni până la alegerile locale, iar...
#alegeri prezidentiale 2014, #candidatii prezidentiale, #Melescanu candidat, #servicii de infomatii , #SIE