Lectie de democratie pe "sufletelul" lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Marti, 28 Februarie 2012, ora 19:50
6010 citiri
Lectie de democratie pe "sufletelul" lui Traian Basescu (Opinii)

Traian Basescu l-a pus sef la SIE la un moment dat pe sotul de atunci al doamnei Adriana Saftoiu.

Nu a rezistat Claudiu decat vreo doua luni in fruntea institutiei, pentru ca l-a luat gura pe dinainte si deodata s-a trezit vorbind despre ascultarile ilegale pe care le faceau ofiterii SIE.

Asa ceva nu se mai pomenise de cand lumea si pamantul - nu ca serviciile asculta, ci ca seful lor sa vorbeasca fara sa gandeasca. Asa ca domnul Claudiu Saftoiu a fost nevoit sa plece.

Peste timp, o gafa de proportii asemanatoare avea sa comita chiar Traian Basescu gandind si el cu glas tare adevaratul motiv pentru care il instalase pe fostul sot al doamnei in fruntea SIE - "asa i-a vrut sufletelul". Pana sa devina "un mare nimeni", Traian Basescu a avut incredere in competentele si recomandarile pe care le primise despre Claudiu Saftoiu. Sa ne reamintim.

"Cel mai urat lucru este ca dupa ce te-a luat cineva dintr-un purtator de cuvant, te-a facut ministru, consilier prezidential este rang de ministru. Ti-a poftit sufletelul sa-ti fie sotul sef de serviciu secret. Ti l-a facut presedintele sef de serviciu secret. Si cand constati ca e caciula mai mare decat capul sotului, sa te superi ca ti l-a schimbat. Pai cine l-a pus sa vorbeasca prostii?" - Traian Basescu, 1 decembrie 2009.

Nu a inlemnit nimeni dupa ce presedintele Romaniei recunoastea de buna voie ca a numit persoane in fruntea celor mai importante institutii ale statului dupa pofta inimii unor colaboratori apropiati. Mai mult, cand Traian Basescu facea declaratia era in plina campanie electorala. Dupa rezultatul alegerilor, se pare ca nimeni nu a fost deranjat de practicile domniei sale. Vrea sufletul unui apropiat ceva, presedintele implineste dorinta.

Locul lui Claudiu Saftoiu la SIE a fost luat atunci de actualul premier, Mihai Razvan Ungureanu. Inutil sa ne intrebam care sufletel a fost satisfacut si de aceasta numire. MRU nu are pacatul de a vorbi nespuse, iar presedintele si-a invatat lectia.

Nu are rost sa ne intrebam nici ce altceva au mai vrut de-a lungul timpului alte "sufletele". Sau care au fost spiritele multumite de numirile "impartiale" ale presedintelui. E suficient sa verificam atent trecutul din CV-urile celor care au fost de curand mutati la varful celor mai importante institutii.

Proaspata mutare a lui Traian Basescu prin numirea lui Teodor Melescanu la conducerea SIE are intr-adevar un efect nociv in primul rand asupra PNL. Este ce-i drept aici macar o consecventa din partea presedintelui - si-a ales mereu persoanele pe care le-a numit in cele mai importante posturi din randul celor care, fie ei din Opozitie sau nu, au avut un profil asemanator.

Si poate ca atunci cand nu a dictat vreun "sufletel", Traian Basescu si-a ghidat instinctele dupa potentialul de oportunitate si maleabilitate al viitoarelor sale victime.

E ca si cum un fir rosu i-ar lega pe toti acesti oameni. De la Gabriel Oprea, "seful mafiei personale a lui Adrian Nastase", Cristian Diaconescu, George Maior, Mihai Razvan Ungureanu, Emil Boc si pana la Teodor Melescanu - toate personalitatile care s-au grabit sa sara in barca lui Traian Basescu au un ceva anume care-i leaga.

Si daca nu au grade si datorii de serviciu, daca nu au toti ochii albastri, impartasesc toti un oportunism imbracat intr-o stofa de tradatori de meserie.

Pentru un test adevarat al caracterului, sa luam un exemplu. Ce credeti - daca USL va pierde alegerile si presedintele i-ar face lui Victor Ponta o oferta de a-l desemna prim ministru, avand acceptul viitoarei coalitii pro-Basescu, oare ce va alege politicianul care deja si-a manifestat disponibilitatea de a colabora si de a sprijini Guvernul MRU?

Din pacate, asta-i stofa oamenilor care ne conduc si ne vor conduce inca mult timp de acum incolo, culmea, indiferent de cum veti vota voi. E marea conspiratie a ticalosilor cu adevarat fara nicio glorie.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: Ziare.com