Melescanu, ingrijorat: Romania nu e la adapost de posibilitatea unor atentate (Video)

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 22:15
3464 citiri
Melescanu, ingrijorat: Romania nu e la adapost de posibilitatea unor atentate (Video)
Foto: Ziarmm

Directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, a declarat, vineri, ca este ingrijorat de declaratiile seicului Omar Bakri care constituie "un semnal ca nici Romania nu este la adapost de posibilitatea unor atentate".

Intrebat, vineri, la Cluj-Napoca, cum comenteaza declaratiile seicului Omar Barkri, potrivit carora Romania si Bulgaria ar putea deveni tinte teroriste, Teodor Melescanu a raspuns ca Romania trebuie sa fie pregatita sa previna atentate si mai ales sa actioneze pentru eradicarea "cauzelor acestui fenomen al terorismului".

"Bakri este mai degraba un ideolog decat un om de actiune, dar, evident, asemenea lucruri ne ingrijoreaza pe buna dreptate si constituie si un semnal ca nici Romania nu este la adapost de posibilitatea unor atentate. Suntem o tara membra NATO, a UE, participam la operatiuni in Afganistan, avem niste facilitati pe teritoriul nostru pe care le foloseste armata SUA, la Deveselu, suntem o tara cu un numar important de turisti, inclusiv din Israel.

Preocuparea prioritara pentru noi, a celor doua servicii, este prevenirea unor asemenea acte in Romania, si toata lumea trebuie sa inteleaga ca nu putem sa consideram ca Romania este o tara unde nu s-ar putea intampla niciodata asa ceva. Din pacate, realitatea ne arata ca s-ar putea intampla si la noi, trebuie sa fim pregatiti sa le prevenim si mai ales sa actionam pentru eradicarea cauzelor acestui fenomen al terorismului", a afirmat Melescanu.

Acesta a adaugat ca SIE urmareste cu atentie conflictul militar dintre Turcia si Siria, in conditiile in care orice astfel de situatie in zona poate avea impact asupra Romaniei.

"Orice conflict in zona noastra poate sa aiba un impact si asupra Romaniei, tocmai de aceea il urmarim cu foarte mare atentie, preocuparea noastra fiind, in calitate de serviciu, sa intelegem ce e in spatele acestor operatiuni militare. Avem o pozitie foarte clara, avem o comunitate de romani de aproximativ 15.000 de cetateni, care impreuna cu membrii lor de famili se ridica la 45-50.000 de oameni, deci nu ne este indiferent ce se intampla acolo. Nu dorim sa vedem Siria transformat intr-un stat divizat, care ar putea crea probleme si mai mari. E nevoie ca autoritatile siriene si cele din Turcia sa dea dovada de retinerea necesara", a declarat seful SIE.

Teodor Melescanu a participat, vineri, la Cluj-Napoca, la o manifestare de aniversare a 20 de ani de transplant european.

Bulgaria si Romania ar putea fi tinta teroristilor

Liderul islamist Omar Bakri declarat ca Bulgaria, Romania, dar si alte state pot fi tinte ale atentatelor teroriste.

Lider islamist: Romania poate fi tinta a atentatelor teroriste

Intrebat daca, din punct de vedere religios, Bulgaria poate fi considerata o tinta legitima a mujahedinilor din cauza politicii sale, el a spus ca, din punctul sau de vedere, Bulgaria este un teritoriu islamic.

"Din moment ce islamul a patruns intr-un teritoriu, acesta este considerat islamic. De aceea, musulmanii sunt datori sa-l elibereze intr-o zi. Spania, de exemplu, este teritoriu musulman. Europa de Rasarit - de asemenea. Romania, Albania, Macedonia, Serbia si Kosovo, Bosnia... Insa din cauza trupelor sale in Afganistan si Irak si din cauza colaborarii sale militare cu Israelul, Bulgaria este de asemenea o tinta legitima.

Noi consideram ca pot fi savarsite atentate in inima Bulgariei. Se poate si in Romania, si in alte state. Aceasta depinde de tactica si strategia la fata locului. Atentatul de la Burgas a fost impotriva unei tinte israeliene. De aceea toti care au murit acolo sunt fii de israelieni si intre ei exista multi oameni importanti. Ei au multa putere", a spus el.

Omar Bakri este un lider radical islamist de origine siriana, cu puternice legaturi cu al Qaida. In 2005, presa scria ca zeci de membri ai grupului pe care el il conducea la acea vreme, Al-Muhajiroun, au participat la atentate sinucigase sau au facut parte din reteaua de sustinere a al Qaida.

El a stat 20 de ani la Londra, iar dupa atentatele din iulie 2005 a plecat in Liban, interzicandu-i-se revenirea in Marea Britanie. In noiembrie 2010, Agentia Nationala de presa din Liban anunta ca Bakri se afla printre cele 54 de persoane condamnate de un tribunal militar la detentie pe viata ca urmare a acuzatiilor de terorism.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
#Melescanu SIE amenintari Romania, #Melescanu SIE terorism Romania, #Melescanu SIE Bakri terorist , #SIE
Comentarii
Poza iezer
iezer
rank 2
melescanu`si a i lui sa se duca...sa se duca....