Melescanu: NATO sa invete de la Romania

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 17:15
4566 citiri
Melescanu: NATO sa invete de la Romania

Directorul SIE, Teodor Melescanu, a declarat, miercuri, ca Bucurestiul a beneficiat de pe urma aderarii la NATO, dar si Alianta are de invatat de la Romania cel putin doua lectii: capacitatea de adaptare din mers si internalizarea nevoilor de securitate.

Romania a fost nevoita, dupa aderarea la NATO, nu numai sa se adapteze, dar sa faca fata si schimbarilor survenite in cadrul Aliantei, a precizat Melescanu, comparand efortul Bucurestiului cu urcarea intr-un tren in mers.

Basescu: Daca romanii nu traiesc acum mai bine e din cauza noastra, nu a intrarii in NATO

"Am facut efortul de a ne urca intr-un tren care nu statea intr-o gara, care mergea si el si cunoastea transformari foarte importante. Deci a fost un dublu efort. A trebuit sa facem efortul sa ne urcam in tren, dar sa si alergam dupa el pentru a nu pierde tempo-ul", a declarat directorul SIE, la conferinta "Profilul Romaniei in NATO la 10 ani dupa integrare", organizata la Parlament.

Prin urmare, prima lectie pe care NATO ar putea sa o invete de la Romania este capacitatea "de a se adapta din mers" si, mai ales, disponibilitatea manifestata in permanenta "de a actiona si de a maximaliza eficienta actiunii noastre in cadrul organizatiei", a spus Melescanu.

Cea de-a doua lectie pe care NATO ar putea s-o invete "foarte bine de la noi" ar fi "sa internalizeze nevoile de securitate de pe frontierele sale exterioare cu aceeasi seriozitate si promptitudine cu care Romania a internationalizat nevoile de securitate ale Aliantei ca actor global", a explicat directorul SIE.

Ponta, la 10 ani de NATO: Multumiri lui Adrian Nastase, sageti catre Basescu

"Daca noi am fost capabili sa internalizam nevoia de a participa cu forte, cu trupe in locuri indepartate de patria mama, eu cred ca ar fi un lucru deosebit ca si NATO sa invete sa internalizeze preocuparile pe care Romania, ca si alte tari de frontiera, le are in regiune.

De aceea, o adoptare rapida a unui plan de contingenta referitor la Romania, Bulgaria, Turcia, Grecia, tari care suntem in aceasta zona de turbulenta ar fi probabil unul dintre cele mai importante obiective si idei pe care Alianta le-ar putea pune in aplicare", a mai spus Melescanu.

Referitor la criza din Crimeea, Teodor Melescanu a precizat ca reprezinta "un semnal de ingrjorare", dar si "o indicatie foarte clara" ca Alianta trebuie sa se gandeasca la modul in care se adapteaza la noile sfidari la adresa securitatii.

Quarterly Report - Editia 4

Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit miercuri, 22 mai, despre lupta care devine din ce în ce mai strânsă. Mai sunt două săptămâni până la alegerile locale, iar...
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
#Melescanu NATO invatat Romania, #NATO lectii Romania, #Romania 10 ani NATO , #SIE
Comentarii