Melescanu: Nu se mai poate vorbi de pericole de securitate la adresa Romaniei

Marti, 05 August 2014, ora 21:33
2115 citiri
Melescanu: Nu se mai poate vorbi de pericole de securitate la adresa Romaniei

Directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, a declarat, marti, ca in prezent nu se mai poate vorbi de pericole la adresa securitatii Romaniei, ci de pericole la adresa securitatii comunitatii euroatlantice.

"Romania nu este in situatia de a fi singura. De aceea, si referirile primului ministru al Marii Britanii, din punctul meu de vedere, dovedesc un singur lucru: ca la ora actuala nu se mai poate vorbi de pericole de securitate la adresa Romaniei, singura. Romania nu mai este o tara singura. Putem vorbi de pericole de securitate la adresa comunitatii euroatlantice.

De aceea, solidaritatea, exprimarea acestei solidaritati, exprimarea de pozitii, cum a avut si primul ministru Cameron in legatura cu necesitatea unor planuri care sa asigure o prezenta si o capacitate de interventie mai mare in NATO si in zona tarilor baltice si in zona tarii noastre, sunt, din punctul meu de vedere, o exprimare a acestei solidaritati, a intelegerii ca, odata ce ai devenit tara membra a NATO, nu mai esti singura.

Si chiar voiam sa subliniez acest lucru: mi-e foarte greu sa vorbesc de pericole la adresa securitatii Romaniei. Toate aceste pericole sunt la adresa securitatii euroatlantice, la adresa valorilor, principiilor pe care noi le acceptam si le promovam pe plan international", a declarat directorul SIE, Teodor Melescanu, marti, intr-un interviu la Adevarul Live.

El a subliniat faptul ca Romania are un profil strategic "foarte clar" ca tara membra a Uniunii Europene si de zece ani parte componenta a comunitatii euroatlantice.

"Sigur, ne aflam la frontiera de est a acestei comunitati. Dar, atentie, suntem in interiorul frontierei, nu in afara acestei frontiere. Din acest punct de vedere, nu cred ca se poate pune o anumita... nu exista o problema reala, un pericol real la adresa securitatii noastre. Exista o diferenta pe care noi o facem, intotdeauna, foarte clar intre posibilitate si probabilitate", a spus seful SIE.

Marea Britanie nu va lansa cel de-al treilea razboi mondial din cauza implicarii Rusiei in Ucraina, dar Occidentul trebuie sa impuna o limita, pentru ca in caz contrar Rusia va incepe sa exercite presiuni similare asupra unor tari membre ale Uniunii Europene din estul continentului, cum este Romania, a afirmat, la sfarsitul lunii iulie, premierul britanic David Cameron, citat de Daily Telegraph.

Quarterly Report - Editia 4

Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit miercuri, 22 mai, despre lupta care devine din ce în ce mai strânsă. Mai sunt două săptămâni până la alegerile locale, iar...
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
#Romania probleme securitate, #Teodor Melescanu securitate Romania , #SIE