Melescanu: SIE a facut 50 de informari pe Rosia Montana - ce contineau (Video)

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 14:56
2622 citiri
Melescanu: SIE a facut 50 de informari pe Rosia Montana - ce contineau (Video)
Foto: enational.ro

Teodor Melescanu, directorul Serviciului de Informatii Externe, a declarat ca SIE a facut zeci de informari pe subiectul Rosia Montana pe care le-a trimis beneficiarilor legali.

Directorul SIE a spus ca beneficiarii sunt presedintele Romaniei, primul ministru si ministrii care se ocupa de domeniile economice. Aceste informari contineau date despre "seriozitatea investitorilor, despre fortele ostile sau favorabile proiectului respectiv".

Presedintele comisiei pentru Rosia Montana, Darius Valcov, a anuntat, luni, ca s-a decis ca reprezentanti ai SRI si SIE sa fie invitati, saptamana viitoare, la dezbateri despre proiect.

De ce comisia SRI nu face audieri pe Rosia Montana

"Noi ne ducem oriunde ne cheama si le vom spune ce le spunem de obicei", a spus Teodor Melescanu.

Seful SIE a amintit ca informatiile din aceste rapoarte sunt clasificate. In acest moment, mai multi parlamentari din cadrul comisiei speciale pe Rosia Montana nu au acces la astfel de date, pentru asta fiind necesara obtinerea unui certificat ORNISS.

Valcov a anuntat ca toti cei care nu au certificat ORNISS au facut marti cereri pentru a primi.

La iesirea de la audierea in fata Comisiei parlamentare de control a SIE, Teodor Melescanu a declarat ca, de-a lungul anilor, serviciul pe care il conduce a facut 50 de informari despre proiectul Rosia Montana.

Intrebat daca SIE a verificat bonitatea firmei canadiene, Melescanu a spus ca astfel de probleme tin de Ministerul Economiei.

El a spus ca informarile pe care le-a prezentat SIE de-a lungul timpului au fost fie informari distincte, fie ca parti ale unor informari mai generale despre resursele minerale ale Romaniei. Melescanu a precizat ca nu a avut raspunsuri la toate intrebarile care i-au fost puse si ca a ramas sa caute in arhive pentru a reveni cu raspunsuri complete.

Intrebat daca SIE a identificat interese exterioare Romaniei interesate de proiect, Teodor Melescanu a spus ca cei care s-au implicat au fost "tarile vecine si prietene", acestea fiind "afectate de implicatiile ecologice ale proiectului". El a declarat ca activitatile identificate de SIE ca au legatura cu Rosia Montana au fost atat "activitati de lobby", cat si "de blocare a proiectului".

Intrebat ce va face daca Comisia speciala va hotari sa-l invite, desi nu este abilitata in acest sens, Teodor Melescanu a spus ca "va fi o placere".

A.V.

Quarterly Report - Editia 4

Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit miercuri, 22 mai, despre lupta care devine din ce în ce mai strânsă. Mai sunt două săptămâni până la alegerile locale, iar...
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
#Melescanu SIE informari Rosia Montana, #Melescanu informari Rosia Montana beneficiari, #Melescanu SIE informari presedinte premier , #SIE