O lovitura teribila pentru Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 28 Februarie 2012, ora 14:44
17359 citiri
O lovitura teribila pentru Crin Antonescu (Opinii)

Prin desemnarea lui Teodor Melescanu in funtea SIE, Traian Basescu nu este in fond decat consecvent cu o decizie luata si pusa in practica inca de la inceputul primului mandat: sa puna in funtea principalelor servicii secrete persoane provenind din Opozitie.

Asa au ajuns sefi SRI si SIE George Maior, respectiv Mihai Razvan Ungureanu. In virtutea acestei bune practici a acceptat si Teodor Melescanu propunerea presedintelui, potrivit propriei declaratii.

Dincolo de aceasta consecventa laudabila, decizia lui Traian Basescu are semnificatii cu mult mai profunde, transmite mesaje importante si ar putea avea consecinte seismice in viata politica.

Nominalizarea lui Teodor Melescanu este un semnal foarte explicit si foarte puternic catre PNL. Nu mai discutam de aluzii, promisiuni, sugestii si alte subtilitati. Discutam despre numirea unui liberal intr-o functie foarte importanta, in plina greva a Opozitiei. Adica cea mai argumentata oferta de colaborare cu putinta catre liberalii satui, poate, sa suporte consecintele obsesiilor lui Crin Antonescu.

Pe de alta parte, sa nu uitam ca Teodor Melescanu provine din aripa Patriciu a PNL, este senator de Prahova, adica in fieful magnatului, si multa vreme s-a discutat despre faptul ca domnia sa ar fi pregatit sa-l inlocuiasca la un moment dat pe Crin Antonescu. De altfel, aceasta apropiere de Dinu Patriciu l-a costat pe Teodor Melescanu o indepartare din cercul zero a puterii in PNL si multe bete in rotile ambitiilor sale electorale. Asadar faptul ca Teodor Melescanu a plecat din PNL-ul lui Crin Antonescu, invocand abil o buna practica, nu este neaparat o surpriza.

O surpriza este insa faptul ca Traian Basescu a numit un apropiat al lui Dinu Patriciu intr-o functie destinata celor mai de incredere oameni ai presedintelui. Este poate cel mai important semnal al reconcilierii - pragmatice, desigur, nu sentimentale - dintre cei doi fosti mari rivali.

Crin Antonescu a primit o lovitura in plina figura, care l-a prins total nepregatit si la care a reactionat foarte prost. Este adevarat ca Teodor Melescanu nu era un apropiat al sau, dimpotriva. Era insa un membru de calibru greu al PNL, un politician moderat, cu o buna imagine publica si a carui pierdere, indiferent cat il detesta Crin Antonescu, reprezinta o pierdere importanta cel putin la nivel de imagine.

Pe acelasi palier, dl. Antonescu a lasat impresia unui lider care, in pofida zburlelilor sale periodice, nu detine de fapt un control foarte bun asupra partidului. Cu doar doua ore inainte de oficializarea desemnarii lui Teodor Melescanu, dupa ce presa deja vuia, dupa ce palmele fusesera batute, Crin Antonescu declara relaxat ca nu are nicio informatie despre asa ceva. Ori nu o avea cu adevarat, ceea ce inseamna ca ruptura dintre domnia sa si realitatea este chiar mai grava decat pare, ori o avea, dar nu stia ce spuna, ceea ce denota probleme mari de comunicare. Nici unul, nici altul nu este semnalul pe care vrea sa-l dea in partid un lider, mai ales unul autoritar, care isi fundamenteaza puterea exclusiv pe acest autoritarism intimidant.

Iar dupa ce, in sfarsit, l-a lovit informatia, Crin Antonescu si-a continuat gafele. Anuntul ca-l exclude pe Teodor Melescanu dupa ce acesta se autosuspendase a fost ridicol. In plus, ratoiala isterica la politician cu o buna imagine publica si recunoscut pentru discursul moderat e o strategie foarte proasta. In fond, omul n-a plecat la PDL sau UNPR, ci intr-o functie importanta si onorabila, pe care a ocupat-o (jalnic, dar asta e alta poveste) si Claudiu Saftoiu, apropiat al lui Crin Antonescu. Pana la urma ce e rau in a-ti servi tara?

Si apoi, de ce Tedor Melescanu era bun de judecator al CCR, dupa cum dorea PNL in urma cu vreo doi ani, si nu este bun in fruntea SIE? PSD nu a reactionat atat de prost cand George Maior a fost numit in fruntea SRI, desi bine nu le-a picat nici social democratilor, insa au dat dovada de mult mai multa inteligenta politica. O opozitie rationala si corecta ar trebui sa salute practica desemnarii sefilor de servicii secrete din randurile ei, ca o garantie a democratiei, nu sa o atace vehement si paradoxal, gandindu-se cu groaza cat de greu ii va fi sa invoce folosirea lor discretionara de catre Traian Basescu.

Crin Antonescu are o foarte mare problema in acest moment. In USL nu e liniste, Victor Ponta da semne de flexibilizare si PSD preseaza pentru reimpartirea candidaturilor. In propriul partid, imaginea de lider autoritar a lui Crin Antonescu se fisureaza, face tot mai multe greseli de forma si de fond, se ocupa de anatomia lui Emil Boc in emisiuni sordide, dar are prezenta zero la voturi finale in Senat, stagneaza in sondaje, ajungand sa fie devansat de Victor Ponta si, potrivit unor cercetari, chiar de Mihai Razvan Ungureanu. Una peste alta, pare din ce in ce mai mult o frana in calea aspiratiilor PNL, in loc sa fie un ferment al acestora. In aceste conditii ofertele explicite ale lui Traian Basescu si succesele certe ale aripii Patriciu ar putea schimba raportul de forte in favoarea contestatarilor lui Crin Antonescu.

Se pare ca Traian Basescu si Dinu Patriciu au trecut de faza avertizarii lui Crin Antonescu. Au inceput cu adevarat demolarea, cu sprijinul cand somnoros, cand isteric, dar eficient, al insusi liderului liberal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Teodor Melescanu SIE, #Melescanu SIE Basescu, #Teodor Melescanu PNL Antonescu , #SIE