Ziare.com

Seful SIE: In Romania nu au existat inchisori CIA

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 18:18

   

Seful SIE: In Romania nu au existat inchisori CIA
Seful Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, neaga ca Romania ar fi gazduit inchisori secrete ale Central Intelligence Angency (CIA).

"Daca cineva are probe, dovezi, vine, probeaza in justitie si atunci sper ca se va clarifica si aceasta problema. Am avut o ancheta a Senatului, nu au fost pe teritoriul Romaniei asemenea lucruri", a declarat Teodor Melescanu pentru Digi24.

Suspecti de terorism, detinuti intr-o inchisoare secreta a CIA in Romania - raport

Marti, 5 februarie, Open Society Justice a publicat un raport, intitulat "Globalizing Torture", in care sustine ca Romania a gazduit o inchisoare a CIA in care au fost detinuti suspecti de terorism.

In document apar 54 de state care au facilitat programul CIA de detentie, extradare extraordinara si interogare in anii de dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie.

De asemenea, in raport mai sunt indentificate 136 de persoane care au fost detinute sau transferate de CIA, fiind cea mai extinsa lista din prezent. In document se precizeaza si ce este cunoscut in privinta locurilor unde prizonierii au fost incarcerati.

Amrit Singh, autoarea raportului, sustine ca a gasit dovezi ca 25 de state din Europa, 14 din Asia si 13 din Africa au acordat asistenta CIA, in afara de Canada si Australia.

Intre aceste state se afla Thailanda, Romania si Lituania, unde au fost infiintate inchisori, dar si Danemarca, ce a facilitat operatiunile aeriene ale CIA, si Gambia, care a arestat si a predat detinuti agentiei.

MAE: Nu detinem informatii sau dovezi despre centre de detentie CIA pe teritoriul Romaniei

In replica, Ministerul de Externe a respins informatiile referitoare la Romania.

"Pana in prezent, autoritatile romane nu detin niciun fel de informatii din care sa rezulte ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism.

De asemenea, nu au putut fi produse pana in prezentdovezilegate de cazuri in care persoane sau agentii straine oficiale au fost implicate, pe teritoriul Romaniei, in actiuni de privare de libertate sau transport ilegal de detinuti", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ministerul de Externe reaminteste ca Senatul Romaniei a instituit in decembrie 2005 o Comisie de ancheta special dedicata acestor alegatii. Raportul Comisiei de ancheta a fost adoptat de Senatul Romaniei la 22 aprilie 2008 (56 voturi in favoare, 6 impotriva si 2 abtineri), dupa dezbateri.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2857 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dl. Melescanu poate zice orice

Dl. Teodeor Melescanu poate zice orice deoarece in cazul, foarte probabil, in care s-ar dovedi indubitabil ca au fost inchisori CIA pe teritoriul Romaniei, pana la elaborarea unei decizii a unei instante, domnia sa va fi exonerat de raspundere, tinand cont de varsta domniei sale (72 ani).

 

Vinovati

Melescanu, Talpes, Maior, Ungureanu au fost implicati, la ordinele lui Basescu.

Melescanu=alt sekurist comunist nelustrat...

dinozaurul asta sekurist nu se retrage....Ce tupeu au unii!

Mincinos nerushinat.....

Unul din prizonierii actuali de la Guantanamo a declarat in cursul procesului ca a fost transportat si anchetat intr-o tzara din estul Europei, iar avocatul a cerut in mod expres desecretizarea inchisorilor fantoma, fiindca din documentele pe care le detzine, este vorba despre Romania, dar vrea sa i se confirme oficial, iar cand un avocat declara asa ceva in fatza unei instantze americane, este un lucru cert. E o chestiune de timp si o tema pentru hackerii de la Anonimus si Wikileaks......

Melescanu este un om care nu mai poate fi crezut.

Minte. In Romania avem astfel de inchisori, facute la cererea americanilor. Asta este si motivul "dragostei "ambasadorului si sustinerea lui Basescu.

 

Melescanu are caracterul sekurist al lui Severin!

nu minte dar l-am prins cu rata-n gura! ...ii miroase gura a usturoi de la o posta...Melescanu=Severin=haznale umane/

Mos Teaca Melescancanu nu mai stie bine nici unde-i e prohabu'!

La ce s-o mai baga in povestea inchisorii CIA, despre care, pe zi ce trece apar noi si noi dovezi ca A EXIStat?! De ce devin unii oameni penibili la batranetze?!

 

Atita timp cit intre SUA si alte state prin care si Romania,

exista intelegeri prin care SUA poate sa descarce incarcaturi din avioane care nu pot fii controlate ,sau au locatii care au statutul ambasadelor,nu vad de unde apare responsabilitatea Romaniei sau a altor state care au semenea intelegeri cum ca au adapostit inchisori ale CIA!
Cine stie cine se adaposteste in ambasada SUA?Doar ei!Deci Melescanu sa spuna daca sint astfel de intelegeri si atunci vedem ale cui sint responsabilitatile!

 

Pai si daca au existat...

Nu esti si m'neata amestecat pana peste cap?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor