Teodor Melescanu, o reevaluare periculoasa (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 01 Martie 2012, ora 13:40
10425 citiri
Teodor Melescanu, o reevaluare periculoasa (Opinii)
Foto: Antena 3

Nu stiu daca Teodor Melescanu a fost ofiter al fostei securitati. Datele biografiei sale (diplomat inainte de 1989, chiar reprezentant al Romaniei la ONU) pledeaza pentru aceasta varianta. Ea este acreditata drept certitudine in foarte multe cercuri, sa le zicem informate, interne si externe. Dar nu am vazut niciun document oficial care sa ateste apartenenta actulului director SIE la vreo directie a securitatii statului dinainte de 1989.

Absenta documentului poate fi pusa, desigur, pe seama faptului ca Teodor Melescanu ar fi, in continuare, ofiter activ. Foarte posibil, chiar foarte probabil , insa, din nou, nedovedit.

Pe de alta parte, este clar ca domnia sa a fost acceptat de NATO atat prin trecerea testului ORNISS, cat si prin aceasta numire pe care Traian Basescu nu avea cum sa o decida fara acceptul partenerilor externi. Asadar toti cei care cred ca Teodor Melescanu este un securist cu state vechi nu pot decat sa-si inghita frustrarea. Imensa problema este ca printre ei a fost si, in lipsa unei retractari oficiale, ar trebui sa fie insusi Traian Basescu. Cand suspiciunea vine de la insusi cel care l-a propus la sefia SIE, ea capata o cu totul alta dimensiune.

Adrian Saftoiu (rau este cand fostul purtator de cuvant iti devine adversar!) si-a amintit o declaratie publica din anul 2000 a, pe atunci, primarului general al Capitalei Traian Basescu, declaratie in care il acuza pe Teodor Melescanu ca nu doreste decat sa readuca la putere fostii securisti si ca singura modalitate de a opri persoane ,,de teapa" lui Teodor Melescanu este deschiderea arhivelor fostei securitati. Raspunsul de atunci al lui Teodor Melescanu, la fel de interesant, facea referire la problemele pe care le-ar putea avea Traian Basescu in urma aplicarii legii Ticu, adica tocmai legea deconspirarii fostei securitati.

Ei bine, iata ca dupa 12 ani cele doua persoane implicate in acest dialog contondent intre doi, aparent, securisti sunt unul presedintele Romaniei, celalalt director al SIE. Si cum niciunul dintre ei nu si-a retractat public spusele, daca vom combina cele doua momente istorice, putem spune ca in viziunea primarului Basescu, presedintele Basescu a dat lumina verde revenirii securistilor in pozitii cheie pentru ca el insusi face parte dintre ei, dupa cum lasa sa se inteleaga actualul director SIE. Teribila lectura, nu-i asa?

Nu stiu cand a gresit Traian Basescu. In 2000 sau acum, dar este clar ca pozitiile sale din doua momente sunt fundamental contradictorii. Este la fel de evident ca ne aflam in fata unei noi reevaluari din lungul sir pe care ni l-a servit de-a lungul acestor ani Traian Basescu. Au fost reevaluati pe rand Gabriel Oprea, seful mafiei personale a lui Adrian Nastase ajuns nici mai mult nici mai putin decat ministrul Apararii; Nicolae Ceausescu, un bun presedinte daca ar fi ramas in functie doar 10 ani; Marian Vanghelie, devenit cavaler al urbanismului. Asta ca sa facem referire doar la cazurile cele mai scandaloase.

Sigur, Traian Basescu, la fel ca orice alt om, are dreptul la asemenea reevaluari. Dar numai in privinta prietenilor cu care iese la bere. Cand presedintele Romaniei reevalueaza oameni pusi in functii esentiale din stat, reevaluarile trebuie foarte bine explicate si fundamentate. Altfel, ne aflam in fata unei alternative oribile: fie presedintele Romaniei arunca cu vorbe fara nicio acoperire, dupa cum ii dicteaza enervarile sau interesele de moment, fie face concesii si compromisuri a caror respingere categorica a contribuit decisiv la ascensiunea sa politica. Nici macar nu stiu care este varianta mai rea.

Ar fi asadar imperios necesar ca Traia Basescu sa clarifice public si fara urma de echivoc "reevaluarea Melescanu". Fie sa retracteze, cu scuzele de rigoare, declaratia din 2000, fie sa explice de ce a trecut peste trecutul complicat al lui Teodor Melescanu. Altfel nu discutam doar despre decredibilizarea domniei sale, ci si despre lezarea imaginii unor institutii foarte importante.

Suspiciunea ca ar fi condus de un securist al fostului regim este exact ceea ce nu ii trebuie unui serviciu secret intr-o tara obsedata inca de ceea ce au insemnat serviciile secrete inainte de 1989. Prin redesteptarea unor suspiciuni carora le-a dar glas cu subiect si predicat el insusi, Traian Basescu pune o bomba la temeila incercarii sale laudabile de reforma si schimba imaginea serviciilor secrete prin promovarea unor figuri noi si credibile. Unde mai pui ca validarea de acum a lui Teodor Melescanu implica si validarea declaratiilor sale, inclusiv aceea referitoare la Traian Basescu si legea Ticu. Ma intreb daca lovitura grea data lui Crin Antonescu (care la randul sau voia sa-l faca pe Teodor Melescanu judecator al Curtea Constitutionala) merita un asemenea pret si daca nu exista un alt liberal mai curat si mai uscat pentru SIE?

Ceva imi spune ca acesta clarificare esentiala din partea presedintelui nu va veni niciodata. In schimb, ma tem ca lista reevaluarilor de la suspecte la scandaloase ramane deschisa.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Teodor Melescanu SIE, #Melescanu SIE Basescu, #Melescanu Securitate , #SIE