Melescanu: Guvernul va adopta in curand o hotarare privind avioanele multirol

Marti, 02 Septembrie 2008, ora 16:36
2673 citiri
Melescanu: Guvernul va adopta in curand o hotarare privind avioanele multirol

Guvernul va adopta, in cel mult doua saptamani, o hotarare privind procedura de achizitie a avioanelor multirol, a anuntat, marti, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, in prezenta omologului sau din Suedia, tara producatoare de avioane Gripen.

"Undeva foarte curand, poate chiar intr-o saptamana, doua, Guvernul va adopta o hotarare privind procedura de achizitie a avioanelor multirol care sa porneasca de la ideea unui dialog competitiv si de la asigurarea conditiilor necesare pentru ca toate aceste proceduri sa se intample in cea mai mare transparenta posibila", a spus Melescanu in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la sfarsitul intalnirii cu omologul sau suedez, Sven Tolgfors.

Totodata, Melescanu a precizat ca, pana in prezent, Romania nu a luat nicio decizie privind achizitionarea de avioane multirol.

Ministrul Apararii l-a asigurat pe omologul sau suedez ca modelul Grippen produs de compania SAAB se afla pe lista celor cinci tipuri de avioane multirol care satisfac cerintele tehnico-operational intocmite de specialistii din Fortele Aeriene Romane.

Cele cinci modele de avioane multirol aflate in cursa sunt F-16, F-18, Gripen, Rafalle si Eurofighter Typhoon.

La randul sau, ministrul suedez al Apararii, Sven Tolgfors, a subliniat ca este important ca procesul achizitionarii avioanelor multirol sa se faca intr-o maniera "deschisa si transparenta". In plus, oficialul suedez a vorbit despre performantele avionului Gripen, care il recomanda ca fiind unul foarte "competitiv".

"Acest avion multirol este din punctul nostru de vedere unul foarte competitiv, avem costuri bune de achizitionare, de asemenea, conditiile de operare sunt foarte avantajoase, nu veti avea surprize din acest punct de vedere. De asemenea, avem o cooperare foarte buna din punct de vedere tehnic si una la nivel industrial cu tarile care au achizitionat deja acest avion si trebuie sa mentionez ca facem oferte adaptate necesitatilor fiecarei tari care doreste sa achizitioneze acest avion", a mentionat ministrul suedez al apararii.

Intrebat despre oferta de offset a partii suedeze, Melescanu a recunoscut ca pachetul de investitii directe si indirecte pus la dispozitie de partea suedeza este unul "generos".

"In procesul de evaluare a aparatelor care pot raspunde necesitatilor operationale, am avut deja posibilitatea sa luam contact de o maniera relativ generala si cu problemele de cost si cu cele de offset. Avem o anumita informatie si trebuie sa recunosc cinstit ca oferta de offset este una generoasa, dar acestea sunt la un nivel preliminar. Momentul esential va fi cel al prezentarii ofertei, cand vom vedea cu adevarat care sunt toate aceste elemente, pe baza carora se vor adopta deciziile", a spus Melescanu.

De asemenea, Sven Tolgfors a afirmat ca, in ceea ce priveste oferta de offset a partii suedeze, au existat beneficii comune in activitatile precedente purtate cu alte state care au cumparat avioane multirol Gripen.

La inceputul lunii iulie, Teodor Melescanu a declarat ca Romania nu va cumpara armament si tehnica militara dintr-o singura tara, pentru ca nu ar da un semnal bun. Afirmatia a fost o replica la un articol din "Financial Times", editia din 2 iulie, care sustinea ca exista presiuni in privinta achizitiilor militare.

Astfel, Romania s-ar afla intr-o pozitie incomoda, presata fiind sa aleaga intre companii europene si americane pentru a cumpara avioane si pentru a gasi bani pentru elicoptere si alte echipamente militare. "Este o speculatie. Totusi, incercam sa pastram un anumit echilibru si nu luam numai dintr-o tara pentru ca nu ar fi un semnal foarte bun", a afirmat Melescanu, care a mai adaugat ca armata va face achizitii doar pe baza de licitatie sau pe baze competitive, astfel incat sa cumpere

Totodata, ministrul considera ca intre Guvern si presedintele Basescu nu au de ce sa intervina disensiuni pe tema nevoilor strategice ale Romaniei, deoarece armata lucreaza pe baza unor programe strategice deja adoptate.

Romania, fosta tara comunista care face parte din UE si NATO si gazduieste o mica baza americana, se afla sub presiune pentru a alege intre companii europene si din SUA pentru a achizitiona avioane si pentru a gasi bani pentru elicoptere si alte echipamente militare, scria in iulie "Financial Times". Cotidianul britanic preciza ca aceste echipamente sunt necesare pentru a sprijini contingentele trimise de Romania in Irak si Afganistan.

In centrul dezbaterii, explica "Financial Times", se afla disensiunile dintre Guvern si presedintele Traian Basescu in ceea ce priveste nevoile strategice ale Romaniei. Basescu, un atlanticist prin temperament, este considerat a fi un adept al contractorului din SUA, in timp ce Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu inclina spre un fabricant european.

In programul de inlocuire a avioanelor de vanatoare, Romania ar putea cumpara doar jumatate de flota, restul bugetului de 4,5 miliarde de euro putand fi utilizat pentru asigurarea unei mai bune protectii a soldatilor din teren, a declarat pentru FT secretarul de stat in Ministerul Apararii, Corneliu Dobritoiu.

Oficialii din Ministerul Apararii lucreaza la o propunere de a cumpara doua escadroane de F-16 reconditionate. Astfel, ar ramane peste 2 miliarde de euro pentru alte echipamente de lupta necesare in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan. Aceste contracte ar putea fi oferite contractorilor europeni, potrivit "Financial Times".

Secretarul de stat pentru politici de aparare Corneliu Dobritoiu a confirmat ca in momentul luarii deciziei va fi o prioritate pentru Romania sa multumeasca ambii parteneri strategici - SUA si UE.

"Trebuie sa ne deschidem intr-un mod echilibrat ambelor piete majore, astfel incat sa acoperim nevoia de modernizare a fortelor amate romane intr-un mod care maximizeaza avantajele operationale la un cost cat mai eficient si intr-o maniera care ii multumeste pe toti", a spus Dobritioiu.

Anul trecut, CSAT a autorizat cheltuirea a pana la 4,5 miliarde de euro pe 48 de avioane de vanatoare care sa inlocuiasca flota de MIG-21 ce vor fi casate in 2011. Trei companii - Lockheed Martin din SUA, Gripen din Suedia si consortiul european Eurofighter - vor fi invitate sa-si depuna ofertele anul acesta, decizia finala nefiind asteptata inainte de alegerile parlamentare din noiembrie, a precizat cotidianul britanic.

Potrivit publicatiei, Lockheed Martin pare increzator cu privire la decizia Romaniei. Legislatia romana prevede pentru contractorii militari sa ofere offseturi industriale de 80%. Cu toate acestea, cand Departamentul Apararii al SUA a notificat Congresul in aprilie 2008 cu privire la posibila vanzare de 48 de F-16 catre Romania pentru 4,5 miliarde de euro, a declarat ca intelegerea nu ar include niciun offset.

Gripen, care ar cere sub 3 miliarde de euro pentru cele 48 de avioane, este pregatit sa ofere un offset industrial de 100%.

Si Eurofighter este pregatit sa ofere offseturi pentru Eurofightere reconditionate de la fortele aeriene italiene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că...
#Teodor Melescanu, #Gripen, #suedia, #Sven Tolgfors, #Romania, #trupe , #stiri Teodor Melescanu