Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, liberalul Teodor Melescanu, a declarat marti ca Legea pensiilor a primit in comisia sa un aviz favorabil, cu 12 amendamente, printre care unul care prevede o "abordare graduala a pensiilor din domeniu".
"Astazi s-a propus ca la Comisie sa se dea un aviz pozitiv pentru proiectul legii pensiilor, cu 12 amendamente. Cel mai important este amendamentul care priveste articolul 172 din lege, in care se prevede, in esenta, o abordarea graduala a pensiilor pentru acest domeniu, pana in anul 2025, perioada in care anual ar trebui sa se acorde o majorare de punctaj la pensie pentru cei care lucreaza in acest domeniu al apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, in primul an de 50%, descrescand pana la 8% in 2025 astfel incat impactul negativ al scaderii pensiilor asa cum l-au apreciat ministerul Apararii, sa nu afecteze, sa fie diminuat prin acordarea acestor punctaje suplimentare", a spus senatorul PNL.
Presedintele Comisiei de Aparare din Senat a explicat ca "se va trece la sistemul unic de pensii si pentru cei din domeniul apararii, dar se vor acorda anual pana in 2025 niste majorari de punctaj pentru a se diminua efectul de scadere a pensiilor pentru militari, cei din ministerul de interne, SRI, SIE, STS si toate celelate institutii din domeniul apararii, sigurantei publice si a sigurantei nationale" pentru ca in 2025, "cand va intra pe deplin in vigoare sistemul unic de salarizare, pensiile militarilor sa nu fie afectate".
Melescanu a explicat ca, in cadrul Comisiei de aparare, a avut loc o dezbatere in vederea pregatirii avizului comisiei de Aparare, in cadrul careia s-au facut si audieri cu reprezentanti ai domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, precum si cu asociatiile de veterani, rezervisti, "cu toti cei care au facut parte din acest sistem".
Liberalul a precizat ca votul in Comisie a fost de 4 "pentru" la 3 "impotriva" adoptarii unui aviz favorabil cu amendamente. "Discutia nu a fost pe amendamente, ci daca sa fie raport pozitiv cu amendament sau un aviz negativ cu aceleasi amendamente", a explicat Melescanu.
Pensiile militare, reduse cu 16 pana la 69%
Toate pensiile militarilor vor fi afectate de prevederile viitoarei Legi a sistemului unitar de pensii, cadrele militare urmand sa piarda intre 19 si 69% din pensiile actuale, potrivit simularilor facute de Ministerul Muncii, se arata intr-un document al Ministerului Apararii.
"La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, au fost efectuate simulari pentru determinarea cuantumului pensiei in cazul aplicarii metodei de calcul a pensiilor conform noii legi. Pentru toate situatiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor care a fost obtinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins intre 19% si 69% fata de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislatii. In consecinta, apreciem ca vor fi afectate toate pensiile aflate in plata, cat si cele ce urmeaza a fi stabilite dupa intrarea in vigoare a noii legi", se arata in documentul MApN.
Ulterior, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca pensiile din armata mai mici de 3.000 lei nu vor scadea, in timp ce restul pensiilor, care depasesc acest nivel, s-ar putea diminua, dar nu cu 69-70%, asa cum reiese dintr-un document al Ministerului Apararii.
La randul sau, ministerul Apararii Nationale a informat ca ministrul Gabriel Oprea face toate demersurile la nivel parlamentar pentru a identifica modalitatile legale de mentinere a drepturilor banesti ale pensionarilor militari, dupa adoptarea noii legi a pensiilor.