Linistea cu care se fura in Parlament

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 17 Ianuarie 2010, ora 19:04
6069 citiri
Linistea cu care se fura in Parlament

In Romania ne-am invatat ca se fura orice, oriunde, oricum, oricand si, in general, de la oricine.

Furtul a devenit un sport legal in Romania, ne intrecem doar care fura mai mult, caci ideea in sine de furt s-a banalizat atat de mult, incat nu mai surprinde pe nimeni, nu mai trezeste revolta nimanui - furtul a devenit cel mai obisnuit lucru dintre bolile unei societati.

Banalizarea ideii de furt si obisnuinta cu care am ajuns sa privim fenomenul provin din traditia pe care o avem in practicarea acestui obicei.

Hotia, furtul, mita nu sunt fenomene caracteristice doar poporului roman, dimpotriva, insa noi se pare ca am pacatuit cel mai mult in aceste practici, noi ne-am adaptat cel mai bine curentului si l-am aparat cel mai bine, cand, in schimb, am fi trebuit sa ne luptam cu el, sa il consideram un flagel si nu o virtute.

La noi furtul s-a banalizat, iar apoi s-a transformat intr-o virtute, pentru ca noi am inceput sa il vedem ca singura cale de realizare, de implinire. Astfel ne explicam succesul celor bogati (au furat, altfel cum sa adune averile acelea imense) si, tot astfel, stim ca putem si noi sa reusim. Astfel si nicicum altfel.

Pericolul cel mai mare care ne paste in starea in care ne aflam nu este ca furtul a ajuns sa fie recunoscuta drept singura cale catre succes si implinire, vezi pentru asta vorba atat de raspandita "A fost un prost ca nu a furat, daca a putut", ci banalizarea furtului, obisnuinta fata de acest fenomen.

Din moment ce majoritatea dintre noi gandeste ca "e bine sa furi, daca poti, pentru ca altfel nu reusesti", actul in sine ajunge sa fie privit nu doar cu ingaduinta, ci, mai rau, cu respect. Nu de putine ori auzim - "bravo lui, daca a reusit sa fure si nu a fost prins!"

Exemplul perfect pentru a ilustra aceasta tendinta inca adanc inradacinata in constiintele romanilor este cazul "furtului de voturi" din Parlament.

S-a intamplat joi. Ziua in amiaza mare, in vazul si auzul tuturor, cu martori si cu jurnalisti de fata. Locatia: Parlamentul Romaniei, votul pentru fiecare dintre amendamentele la Legea Bugetului. Aparent, s-a crezut ca sunt ceva probleme cu numaratoarea voturilor. Liberalul Teodor Melascanu a fost joi presedintele sedintei din ziua respectiva din Parlament. Imaginile si inregistrarile prezentate de televiziuni demonstreaza ca Melescanu a trisat insa la unele voturi.

In cazul amenajarilor Aeroportului de la Iasi, ca sa para scorul mai strans, Melescanu nu a luat in seama rezultatul real al votului, care i-a fost prezentat de secretarii de la prezidiu, si l-a redus, cu de la sine putere, cu 8 voturi. Dupa doua votari, amendamentul a fost respins cu 132 de voturi pentru si 138 impotriva.

Amendamentul ar fi fost respins oricum, chiar daca ar fi fost prezentat scorul corect al votului, insa Melescanu a crezut, se aude si in inregistrarile audio, si a spus ca asa da mai bine "sa nu se faca de ras". La un alt vot, Melescanu a pus, tot de la sine, voturi in plus. Explicatia, aceeasi - "sa fie rezultatul strans".

Niciun parlamentar nu s-a aratat deranjat de practica lui Teodor Melescanu. Asta inseamna ca ea este una dintre cele mai frecvente si obinuite fenomene care se petrec acolo.

Trisarea la numararea si prezentarea unor voturi este echivalenta, din orice punct de vedere, cu orice alt furt - din banii publici, din magazin, de la oameni din case sau din bunul public. Insa, aici ajungem la radacina problemei - cum sa se revolte cineva din Parlament, din moment ce ei sunt obisnuiti cu votul la doua maini, cu semnarea condicii pentru vecinul, cu decontari aiuristice si cu declaratii de avere in bataie de joc.

Teodor Melescanu insusi si-a acoperit colega de partid Norica Nicolae, atunci cand nepoata ei a fost prezenta in Parlament fara niciun drept si a votat in locul unui senator.

Ei considera aceste lucruri normale, obisnuite si banale, iar pe noi deja nu ne mai mira, nici nu ne mai revolta si nici nu mai reactionam impotriva. Ne spunem ca asta se intampla peste tot si nimic nu se mai poate schimba.

Peste toate aceste rele se asterne activitatea unei Justitii lipsite mereu de rezultate importante in lupta cu "banalitatile" furtului si mitei, care nu ne-a oferit pana acum niciun motiv sa credem ca "practicile obisnuite" ale scurtei noastre traditii democratice si-ar putea primi vreodata pedeapsa binemeritata.

Citește și:
Mesajul lui Ciolacu de 1 Decembrie: „Avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi să aderăm la Schengen”
Mesajul lui Ciolacu de 1 Decembrie: „Avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi să aderăm la Schengen”
Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a transmis joi, 1 decembrie, un mesaj de Ziua Naţională, precizând că „avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi...
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis joi, 1 decembrie, un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale a României. Șeful Statului de la Chișinău a mulţumit României pentru sprijin,...