Melescanu: Daca nu raspundea scandalului diplomatic, Romania isi recunostea vinovatia

Marti, 17 August 2010, ora 23:01
2503 citiri
Melescanu: Daca nu raspundea scandalului diplomatic, Romania isi recunostea vinovatia

Teodor Melescanu, fost ministru al Apararii, sustine ca in cazul in care Romania nu raspundea cu aceeasi moneda Rusiei, in scandalul diplomatului retinut, si-ar fi recunoscut vinovatia.

"Potrivit practicii internationale, cand un diplomat este declarat persona non grata, declari si tu o persoana de acelasi rang. Daca nu ai face asta, ai recunoaste ca exista o vinovatie, ceea ce nu este cazul", a declarat Teodor Melescanu, la Realitatea TV.

Acesta a precizat ca in relatiile dintre Romania si Rusia au mai existat astfel de incidente, insa ca practica obisnuita este ca respectivul diplomat sa fie retras.

"De obicei este invitat ambasadorul tarii din a carui misiune face parte cel care este invinuit, i se prezinta lucrurile si, in general, tara respectiva il retrage, s-au mai intalnit astfel de lucruri", a precizat Melescanu.

Fostul ministru al Apararii este de parere ca modul in care a actionat Moscova, facand public evenimentul in presa, creeaza semne de intrebare asupra seriozitatii acuzatiilor aduse, de spionaj.

"Declararea ca persona non grata si aducerea acestei afaceri in presa creaza niste semne de intrebare in legatura cu seriozitatea acuzatiilor care se aduc", a spus Melescanu, adaugand ca intregul incident este "un mesaj clar pentru Romania, dar si pentru NATO".

"Este un mesaj foarte clar si catre Romania si catre NATO. Romania este considerata tara a NATO si i se aplica acelasi regim ca tarile membre. Din punct de vedere al Romaniei este un lucru bun, pentru relatiile bilaterale sigur este un element negativ", a precizat Teodor Melescanu.

Diplomat roman, prins spionand la Moscova

Secretarul grad I in Ministerul de Externe, Gabriel Grecu, a fost retinut, luni dupa-amiaza, la Moscova, dupa ce a fost prins in flagrant incercand sa obtina informatii militare clasificate de la un cetatean rus, a anuntat serviciul secret rus, FSB.

Diplomat roman, retinut in Rusia

Diplomatul Gabriel Grecu a fost eliberat, se afla la Ambasada Romaniei la Moscova

Diplomatul a fost declarat persona non-grata si este obligat sa paraseasca teritoriul Rusiei in 48 de ore. Serviciile secrete ruse au precizat ca asupra romanului s-au gasit echipamente de spionaj. Ulterior, acesta a fost eliberat si a fost dus la ambasada romana din Moscova.

Autoritatile romane au criticat actiunile Moscovei, sustinand ca diplomatul roman este protejat de prevederile Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice. In plus, secretarul grad I din Ambasada Rusiei in Romania a fost declarat persona non grata si va fi, la randul sau, expulzat.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com