Interceptarea ilegala a conversatiilor, corespondentei clasice sau electronice trebuie sa fie trecute ca o vulnerabilitate in Strategia nationala de aparare, iar depistarea si contracararea unor asemenea actiuni sa devina o directie de actiune a serviciilor de informatii, considera Teodor Melescanu.
"Una dintre vulnerabilitatile cele mai importante o reprezinta inregistrarile ilegale ale conversatiilor electronice, a postei clasice si a postei electronice, a conversatiilor in general si a vietii private si ar trebui sa fie, fiind o vulnerabilitate, o tema de interes si de preocupare pentru serviciile romanesti si pentru Strategia noastra de aparare. Nu putem concepe Strategia de aparare doar ca apararea statului roman impotriva cui? Ca nu exista un pericol sa ne atace cineva", a spus Melescanu.
Potrivit senatorului PNL, interceptarile ilegale trebuie sa fie trecute ca vulnerabilitati in Strategia de aparare si sa devina o directie de actiune a serviciilor de informatii, in sensul depistarii si contracararii fenomenului.
In legatura cu prevederea din Strategie referitoare la presa, Melescanu considera ca mentionarea trusturilor de presa in categoria de vulnerabilitati ar reprezenta o recunoastere a incapacitatii statului roman de a face fata unor lucruri normale in orice societate democratica, cum ar fi libertatea de exprimare.
"Singuri ne-am da un vot de blam", a precizat presedintele Comisiei de Aparare din Senat, care a adaugat ca doreste eliminarea prevederilor referitoare la presa din capitolul 6, cel al riscurilor si vulnerabilitatilor.
De asemenea, Melescanu a adaugat ca a ridicat in cadrul Comisiilor reunite de Aparare si problema resurselor care sunt puse la dispozitie pentru inplinirea Strategiei de aparare.
"E dificil sa vorbesti despre o Strategie de aparare in care nu te referi deloc la mijloacele pe care le oferi pentru aducerea la indeplinire a unei asemenea strategii. Nu se spune o vorba despre proasta guvernare sau despre taierile salariale si nici de resursele care vor fi acordate in viitor sistemul de aparare, ordine publica si siguranta. In conditiile astea, nu vad foarte bine care este credibilitatea unei astfel de strategii", a afirmat Melescanu.
Totodata, senatorul PNL a mai spus ca parlamentarii vor face mai multe propuneri referitoare la strategia de aparare, pe care le vor inainta administratiei prezidentiale. "Noi vom face observatii, unii colegi au pregatite amendamente scrise. Daca acestea vor fi preluate ca atare sau daca vor face doar obiectul unei analize a autorilor institutiei prezidentiale si daca vor dori le vor introduce sau nu aceasta este o alta chestiune. Domnul Fota a subliniat ca exista intreaga disponibilitate pentru ca recomandarile pe care le facem sa fie luate in considerare", a mai spus Melescanu.
Tu ai luptat pana azi sa mentii aceste relatii secrete, dar... Vezi tot