Melescanu: Nu exista niciun plan secret de a transforma Georgia intr-un cap de pod

Miercuri, 27 August 2008, ora 17:05
1998 citiri
Melescanu: Nu exista niciun plan secret de a transforma Georgia intr-un cap de pod

Ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, si ministrul Apararii, Teodor Melescanu, sunt audiati, miercuri, de catre membrii Comisiilor de Politica Externa si de Aparare ale Parlamentului, pe tema conflictului din Georgia si a implicatiilor pe care le are acesta asupra tarii noastre.

Ministrul Melescanu a declarat, la intrarea la audieri, ca impreuna cu ministrul Lazar Comanescu dezbate, impreuna cu senatorii, situatia si evolutiile din regiunea Marii Negre, cu implicatii asupra securitatii nationale.

Referindu-se la acuzatiile, aduse recent Bucurestiului, despre exportul de arme catre Georgia, Teodor Melescanu a reiterat ideea ca "nu exista o interdictie a unui astfel de comert, dar ca oricum, de regula, Romania evita sa vanda arme in zone cu tensiuni".

"Este adevarat ca Romania sustine ca Georgia sa primeasca MAP in vederea aderarii la NATO, dar nu exista niciun plan secret de a transforma Georgia intr-un cap de pod", a mai spus Melescanu.

Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Cristian Diaconescu, a declarat ca va fi examinata si situatia din Republica Moldova, pentru ca "se pare ca Republica Moldova accepta planul federalizarii statului si acordarea de tratament egal Transnistriei, ceea ce este important si priveste Romania", dupa cum a subliniat senatorul PSD.

Modalitatea prin care Romania a reactionat la evenimentele din Georgia a fost apreciata pe plan international, a dat asigurari ministrul de Externe Lazar Comanescu, dupa ce Mircea Geoana, presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, a acuzat ca reactia autoritatilor romane a fost prea "timida".

"Exista o diferenta intre a fi vocal si a actiona cu eficienta. Modalitatea in care Romania a reactionat in acesta situatie a fost apreciata", s-a aparat Lazar Comanescu, sustinand ca la reuniunile ministrilor de externe ai UE si ai NATO de la Bruxelles din 13, respectiv 19 august, Romania a avut o participare de substanta, informeaza NewsIn.

In plus, potrivit ministrului de Externe, Romania a fost unul dintre initiatorii, in cadrul discutiilor de la Bruxelles, a ideii ca pentru o solutie viabila si pe termen pentru Georgia este necesara respectarea deplina a suveranitatiii si integritatii teritoriale a acelei tari.

Ministrul a declarat ca in toate documentele UE si NATO se regaseste pozitia Romaniei si ca nu se indoieste ca la summit-ul extraordinar UE de saptamana viitoare lucrurile vor sta la fel.

Teodor Melescanu a spus ca Romania a putut, cu ocazia acestui conflict, sa demonstreze o capacitate crescuta de previziune si de monitorizare.

"Aceste capacitati functioneaza foarte bine si acest lucru mi-a permis o informare in timp real asupra tuturor evenimentelor. Activitatea de informatie este esentiala in astfel de perioade", a punctat Melescanu.

Reactia Federatiei Ruse din punct de vedere militar induce ideea ca "aceasta a fost planificata cu mult timp inainte", a declarat Melescanu.

Ministrul Apararii a apreciat ca Rusia a aplicat in Georgia "lovituri chirurgicale" si cu "grija totala de a evita orice actiune care ar fi putut afecta tranzitul produselor energetice".

Citeste si:
Grevele dau din nou peste cap transportul în Franța. MAE a emis o avetizare pentru românii care călătoresc în Hexagon
Grevele dau din nou peste cap transportul în Franța. MAE a emis o avetizare pentru românii care călătoresc în Hexagon
Ministerul Afacerilor Externe a emis marți, 5 iulie, o atenţionare de călătorie pentru Franţa, unde miercuri va fi perturbat traficul feroviar, pe întreg teritoriul, ca urma a unei greve a...
Cine este Ihor Prokopchuk, noul ambasador al Ucrainei la București. Fratele lui a condus Interpolul din Rusia
Cine este Ihor Prokopchuk, noul ambasador al Ucrainei la București. Fratele lui a condus Interpolul din Rusia
Ministrul Ucrainei la București, Ihor Prokopciuk, a fost primit marți, 7 iulie, în funcție, de către ministrul de Externe al României Bogdan Aurescu. Președintele Ucrainei Volodimir...