Melescanu: Scutul antiracheta nu e indreptat impotriva Rusiei

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 16:19
1356 citiri
Melescanu: Scutul antiracheta nu e indreptat impotriva Rusiei

In urma audierilor de miercuri de la comisiile parlamentare, Teodor Melescanu, Titus Corlateanu, Teodor Baconschi si Gabriel Oprea au declarat ca scutul antiracheta are doar scop defensiv si subliniaza relatia puternica din Romania cu SUA si NATO.

Presedintele Comisiei de Aparare a Senatului, Teodor Melescanu, a declarat miercuri ca scutul american antiracheta va asigura protectia teritoriului Romaniei si a cetatenilor ei.

"Am considerat ca aceasta oferta reflecta modul in care functioneaza parteneriatul strategic intre Romania si SUA, dar si a modului in care tara noastra si-a indeplinit obligatiile ca membra NATO. Scutul antiracheta are caracater strict defensiv si nu este indreptat impotriva niciunui stat ci este pur si simplu un mijloc de protectie", a declarat Melescanu.

Vicepresedintele Comisiei de Aparare a Senatului, Titus Corlateanu, a declarat ca in cadrul discutiilor toti cei prezenti au fost de acord sa nu faca un raport si doar o discutie de informare.

"Nu exista costuri legate de achizitie sau amenajare, dar daca pe parcurs vor aparea astfel de discutii costurile vor fi minime. Intr-un an jumate vor fi discutii dupa care se va semna un acord principal care va fi supus la dezbatere parlamentara. Audierea a fost un exercitiu extrem de util deoarece rolul nostru este de a ii informa si pe ceilalti membrii ai Parlamentului ca sa poata lua decizie corecta", a declarat Corlateanu.

Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a subliniat si el ideea ca acest proiect aduce indiscutabil protectie si un plus de securitate Romaniei, iar scutul antiracheta este eminamente defensiv.

"Nu este indreptat impotriva Rusiei sau altui vecin. Asta este un moment important din viata Romaniei si a romanilor si creste rolul nostru in UE si NATO", a declarat Oprea.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a spus si el ca scutul american antiracheta va creste vizibil relevanta geopolitica a Romaniei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#audieri Parlament scut antiracheta, #scut antiracheta caracter defensiv , #stiri Teodor Melescanu
Comentarii
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3
Poza Ete.Marea.Ete.Farul
Ete.Marea.Ete.Farul
rank 1
Pai da, ca vine razboiul cu Iranul din 2014, o sa traga aia cu minarete spre Europa