Teodor Melescanu implineste 69 de ani

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 12:59
2539 citiri
Teodor Melescanu implineste 69 de ani

Teodor Viorel Melescanu s-a nascut la data de 10 martie 1941, in localitatea Brad, pe atunci resedinta de plasa in judetul Hunedoara.

Dupa absolvirea Liceului Moise Nicoara din Arad, a urmat studii universitare la Facultatea de Drept din Bucuresti (1959-1964) si apoi cursuri postuniversitare de relatii internationale la Universitatea din Bucuresti (1964-1966).

In perioada facultatii, in anul 1961, si-a satisfacut stagiul milittar obligatoriu la Scoala Militara de Ofiteri de Rezerva din Botosani, avand in prezent gradul de sublocotenent (in retragere), arma infanterie.

In anul 1966 a fost angajat ca diplomat in Ministerul Afacerilor Externe; promovand succesiv, prin examene si concursuri, pana la rangul de ambasador. A indeplinit urmatoarele functii in cadrul ministerului: atasat diplomatic la Directia Juridica a Tratatelor (1966-1970) si secretar III la Departamentul Organizatii Internationale, Sectiunea Tratate de dezarmare (1970-1978).

In aceasta perioada, a urmat cursuri postuniversitare la Facultatea de Stiinte Economice si Sociale a Universitatii din Geneva (1967-1968) si Institutul International de Inalte Studii Internationale din Geneva (1967-1970). A obtinut in anul 1973 titlul stiintific de doctor in stiinte politice si drept international la Universitatea din Geneva.

In anul 1966 a fost angajat ca diplomat in Ministerul Afacerilor Externe; promovand succesiv, prin examene si concursuri, pana la rangul de ambasador.

In perioada 19 noiembrie 1992 - 11 decembrie 1996, Teodor Melescanu a indeplinit functia de Ministru de stat, Ministru al Afacerilor Externe in guvernul condus de Nicolae Vacaroiu.

In urma alegerilor din noiembrie 1996, a fost ales ca senator de Prahova, pe listele PDSR. In aceasta calitate, a indeplinit functia de presedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul Romaniei in legislatura 1996 - 2000. Pana in noiembrie 1997, a fost membru in Delegatia Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

In iunie 1997 a fondat partidul Alianta pentru Romania, impreuna cu cativa fosti membri ai PDSR (Mircea Cosea, Iosif Boda, Marian Enache si altii), Melescanu fiind ales presedintele acestui partid in decembrie 1997 si reales in aceeasi functie in martie 2001.

In ianuarie 2002, in urma fuziunii Aliantei pentru Romania cu Partidul National Liberal, Melescanu devine prim-vicepresedinte al PNL. El a fost ales ca vicepresedinte al PNL (ca urmare a Congresului ordinar din februarie 2005) si ca vicepresedinte al PNL responsabil cu relatiile internationale (ca urmare a Congresului extraordinar din ianuarie 2007).

El a fost casatorit cu jurnalista de televiziune Felicia Melescanu (decedata in ianuarie 2004) si au impreuna o fiica, Marina (de profesie medic dentist).

Intamplator sau nu, exact cu o seara inaintea zilei sale de nastere, presedintele PNL Crin Antonescu a facut o promisiune-cadou in public - PNL il va sustine pe Teodor Melescanu pentru un post de judecator la Curtea Constitutionala:

"Cred ca domnul Melescanu (...) prin experienta si politica, si juridica si diplomatica, prin anvergura personalitatii sale politice, este o propunere foarte onorabila pe care PNL o va sustine."

Citeste si:
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Sursa: Ziare.com