Prima reacție a ÎPS Teodosie, după ce a fost sancţionat de Sfântul Sinod: "Nu vorbim acum de Mitropolie, ne rugăm"

Vineri, 01 Martie 2024, ora 12:04
4449 citiri
Prima reacție a ÎPS Teodosie, după ce a fost sancţionat de Sfântul Sinod: "Nu vorbim acum de Mitropolie, ne rugăm"
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie FOTO Hepta

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a afirmat, vineri, că nu vorbeşte acum despre înfiinţarea Mitropoliei Tomisului şi a menţionat că este o perioadă în care ne pregătim de postul cel mare şi în fiecare zi ne rugăm.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, vineri dimineaţă, despre înfiinţarea Mitropoliei Tomisului.

“Nu vorbim acum de Mitropolie, ne rugăm. Ne pregătim de postul cel mare şi în fiecare zi ne rugăm”, a afirmat prelatul.

Întrebat cum i se pare ceea ce s-a discutat la şedinţa Sfântului Sinod, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: “Nu comentez acum. Merg la Sfânta Slujbă”.

El a mai fost întrebat dacă este obosit pentru că a avut un program încărcat în ultima perioadă.

“Nu sunt. Aşa e tot timpul, încărcat trebuie să fie”, a menţionat ÎPS Teodosie.

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunţat, joi, că Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va fi sancţionat pentru acţiunile din ultima perioadă, cu ”dojană sinodală scrisă”. El a fost găsit vinovat de ”răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”. Dacă va recidiva, va fi trimis în faţa Consistoriului Arhieresc Prim.

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis pe 9 februarie că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4 - 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Teoctist.

”În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, a precizat Cancelaria Sfântului Sinod.

De asemenea, potrivit sursei citate, ”întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Purtătorul de cuvânt al BOR critică dur afirmațiile preotului Nicolae Tănase: ”Ce trist! Când miezul creştinismului e doar libertate, dragoste, bucurie”
Purtătorul de cuvânt al BOR critică dur afirmațiile preotului Nicolae Tănase: ”Ce trist! Când miezul creştinismului e doar libertate, dragoste, bucurie”
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a numit afirmaţiile preotului Nicolae Tănase din Valea Plopului potrivit cărora „dacă un băiat abuzează o fată,...
UE impune sancțiuni producătorilor de drone și rachete din Iran după atacul asupra Israelului
UE impune sancțiuni producătorilor de drone și rachete din Iran după atacul asupra Israelului
Uniunea Europeană a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel,...
#Teodosie Arhiepiscopie Tomis, #Arhiepiscopul Tomisului, #Sfantul Sinod, #sanctiuni, #BOR , #Stiri IPS Teodosie