Teorii conspiraționiste după demararea renovării energetice a blocurilor din Sibiu: „După reabilitarea blocului, pereții nu vor mai fi ai noștri”

Duminica, 09 Februarie 2025, ora 08:32
5988 citiri
Teorii conspiraționiste după demararea renovării energetice a blocurilor din Sibiu: „După reabilitarea blocului, pereții nu vor mai fi ai noștri”
Locuitorii blocului la care s-au început lucrările se tem că vor fi forțați să vândă apartamentele FOTO Turnul Sfatului

Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în toamna anului trecut au început lucrări de renovare energetică la mai multe blocuri construite înainte de 1989. Unul dintre acestea este situat pe strada Uzinei, la nr. 1A, în care se află 16 apartamente.

„Lucrările au început în octombrie 2024, în ritm bun, au schimbat geamurile, au pus geamuri termopane, au pus o parte din izolația exterioară, iar înainte de Crăciun, normal, s-au oprit. Dar, la jumătatea lui ianuarie, au venit muncitorii, au strâns schelele și au plecat. Ce se întâmplă? Oamenii își fac tot felul de idei”, a declarat un locuitor al blocului, care a cerut mai multe informații prin intermediul redacției Turnul Sfatului.

Locuitorii blocului, situat în apropierea stației de cale ferată, au remarcat și apariția unor anunțuri postate de agenții imobiliare: „Cumpărăm apartamente în acest bloc”. Potrivit unui rezident, printre vecini s-a răspândit teoria conform căreia muncitorii au abandonat lucrările intenționat, pentru a deteriora blocul și a determina locatarii să vândă mai ieftin.

Administratorul firmei de construcții Birendra SRL, din Mureș, care se ocupă de renovare, respinge aceste suspiciuni: „Nici vorbă, nici vorbă. Am întrerupt lucrările din cauza temperaturilor scăzute, nu e eficient să ții muncitorii pe schele în frigul acesta. Cum să părăsim șantierul, când acolo am dus materiale de construcții de 200.000 de lei, care așteaptă să fie puse în operă? Vom relua lucrările când vremea va permite”.

Refuzul finanțării din cauza temerilor privind proprietatea

Pe aceeași stradă, locatarii unui alt bloc ridicat în regimul comunist nu au mai putut aplica pentru reabilitare energetică prin PNRR, deși programul nu implica cofinanțare din partea proprietarilor. Motivul? O vecină a susținut că fondurile nu sunt nerambursabile: „Discuția a început pe grupul de WhatsApp al blocului, unde o vecină a spus că banii nu sunt nerambursabili, că sunt bani de împrumut. Și că tot noi va trebui să îi dăm înapoi”, a povestit un locatar, arătând discuțiile de pe grup.

Altă vecină s-a opus dintr-un alt motiv, considerând că programul nu are ca scop protejarea mediului, ci preluarea proprietății de structuri suprastatale: „Trebuie să știm care este avantajul nostru, ca să nu ne trezim că au și ei cotă parte din proprietățile noastre”, a avertizat aceasta, adăugând: „După reabilitarea blocului, pereții nu vor mai fi ai noștri”.

Astfel, din cauza lipsei de consens între locatari, blocul respectiv nu a mai aplicat pentru finanțare. „Pentru că nu au fost de acord toți proprietarii, blocul nostru nu a mai aplicat pentru renovarea energetică din fonduri nerambursabile”, a constatat un locuitor.

Lucian Hunyadi, consilier local al municipiului Sibiu și administrator al unei companii care gestionează peste 8.000 de apartamente din județ, susține că astfel de scenarii conspirative sunt din ce în ce mai frecvente: „Am ajuns la concluzia că a devenit o normalitate să fii ”antisistem”, să nu mai ai încredere. Dar, mai mult, există un procent pe care l-aș estima în jurul a cinci procente, unde te poți lupta cât vrei cu oamenii ca să le explici, dar niciodată nu vor accepta realitatea, ci vor prefera să creadă și să împrăștie tot felul de scenarii aiuritoare. Care mai de care”, a declarat acesta.

Hackerii exploatează o vulnerabilitate din Windows veche de 8 ani. Microsoft, prins în mijlocul unui scandal de securitate!
Hackerii exploatează o vulnerabilitate din Windows veche de 8 ani. Microsoft, prins în mijlocul unui scandal de securitate!
O vulnerabilitate descoperită în Windows în urmă cu aproape un deceniu continuă să fie folosită pentru atacuri cibernetice, iar Microsoft refuză să o remedieze. Conform unui raport recent...
Sebastian Burduja declară război ONG-urilor de protecție a mediului. Vrea ca toate companiile naționale energetice să ceară în instanță daune maxime
Sebastian Burduja declară război ONG-urilor de protecție a mediului. Vrea ca toate companiile naționale energetice să ceară în instanță daune maxime
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a sărbătorit joi, 20 martie, decizia unui tribunal american de a obliga Greenpeace să plătească daune unei companii energetice. Le-a solicitat public...
#teorii conspirationiste, #reabilitare blocuri, #Sibiu , #renovare
  1. Hackerii exploatează o vulnerabilitate din Windows veche de 8 ani. Microsoft, prins în mijlocul unui scandal de securitate!
  2. Sebastian Burduja declară război ONG-urilor de protecție a mediului. Vrea ca toate companiile naționale energetice să ceară în instanță daune maxime
  3. Avertismentul unui economist: ”România este o destinație nefrecventabilă de turiștii străini”. Bulgaria atrage de 6 ori mai mulți
  4. FED rămâne pe poziții – TradeVille
  5. 120 de milioane de euro pentru creșe și grădinițe așteaptă să fie luate de către administrațiile locale. Doar o primărie a reușit să depună documentele finale
  6. Google Gemini devine accesibil fără cont și introduce o nouă funcție
  7. Oracle ar putea „salva” TikTok în SUA: negocieri intense pentru securitatea datelor utilizatorilor
  8. Protestul silvicultorilor pune neregulile de la Romsilva în plan secund. Ce cer sindicaliștii și pe cine afectează cel mai mult ultimele decizii ale ministerului
  9. Descoperire nemaivăzută, într-o țară îndepărtată: Comoară gigantică, valorând 80 de miliarde dolari VIDEO
  10. Sony schimbă regulile jocului. Noul senzor foto de 200 MP promite imagini spectaculoase pe telefoane