Teoriile conspirației ale celor din umbră: Cum lovesc psihicul oamenilor VIDEO

Marti, 05 Iulie 2022, ora 01:00
4242 citiri
Teoriile conspirației ale celor din umbră: Cum lovesc psihicul oamenilor VIDEO
Teoriile conspirației pot înșela oamenii dacă nu sunt bine informați FOTO: Live Science

Teoriile conspirațiilor pândesc pe tot internetul și acoperă o gamă amețitoare de subiecte, de la ideea că aselenizările pe Lună ale astronauților americani au fost false până la convingerea că Pământul este plat. În cea mai mare parte, aceste povești care călătoresc în jurul lumii ”încep cu încercarea oamenilor de a înțelege evenimente complexe”, dar ele vizează în special persoanele vulnerabile, insuficient de informate.

Ca regulă generală, oamenilor nu le place să fie incapabili să înțeleagă lucrurile, suntem curioși și vrem să deslușim lumea din jurul nostru. În trecut, știința nu putea explica multe dintre fenomene, dar astăzi ea este capabilă să răspundă la multe dintre întrebările fără rezolvare, potrivit Live Science.

Vine întrebarea firească: de ce cred oamenii în teoriile conspirației, chiar și când sunt un munte de dovezi, care arată că ele sunt incorecte, greșite? ”O teorie a conspirației este o convingere că doi sau mai mulți ”actori” din lume s-au coordonat în secret pentru a obține un rezultat și că expunerea acestei conspirații este de interes public”, a spus Karen Douglas, profesor de psihologie de la Universitatea Kent din Marea Britanie.

”În esență, o teorie a conspirației este o credință conform căreia există un grup mic de oameni din umbră, care controlează totul în lume. Acesta este motivul pentru care avem teorii ale conspirației despre schimbările climatice că sunt o ”înșelătorie”: este pentru că teoreticienii conspirației cred că acest grup nefast vrea să ne controleze”, a spus Hugo Drochon, profesor la Universitatea Nottingham din Marea Britanie.

Secrete descifrate despre piramidele din Egipt: Cum au fost construite și cine le-a ridicat VIDEO

Dar cum se dezvoltă și prosperă astfel de teorii ale conspirației? Teoriile conspirației ”încep cu încercarea noastră de a înțelege evenimentele complexe. Teoriile oferă, fără îndoială, soluții simple la probleme complexe”, a spus Daniel Jolley, profesor la Universitatea Nottingham.

Teoriile conspirației apar de regulă în perioade de criză. ”Pentru a obține popularitate și longevitate, o teorie a conspirației necesită reunirea unor ingrediente unice. Evenimentul sau problema generală trebuie să fie semnificativă, iar conspiraționiștii trebuie să fie realiști, iar terenul să fie fertil”, a spus Jolley.

Care oameni sunt mai expuși teoriilor conspirației?

”Luați exemplul COVID-19. Este un eveniment semnificativ pe care oamenii încearcă să-l înțeleagă. Terenul a fost fertil, deoarece COVID a generat sentimente de incertitudine și anxietate”, a explicat Jolley.

O altă teorie a conspirațiilor a fost impactul pretins dăunător al tehnologiei 5G asupra sănătății umane. Astfel, s-au produs peste ”100 de incidente” legate de 5G, numai în Marea Britanie.

Există anumite grupuri de oameni care au mai multe șanse să creadă în teoriile conspirației? ”Veți găsi teoreticieni ai conspirației din toate categoriile sociale, dar există unii care sunt mai susceptibili.

Bosonul Higgs, ”particula lui Dumnezeu”: Portalul dintre noi și o lume întunecată VIDEO

Spre exemplu, cei care au un sentiment de excludere din societate, care nu au un loc de muncă sau cei care sunt singuri. Uneori spunem că oamenii credincioși au mai multe șanse să creadă în teoriile conspirației, deoarece ei adoptă o viziune maniheică asupra lumii – bine versus rău – dar este mai complicat decât atât.

Însă, și dacă ești ateu într-o lume religioasă, vei fi și mai susceptibil de a da crezare teoriilor conspirației”, a spus Drochan.

”Cercetările arată că oamenii sunt atrași de teoriile conspirației atunci când una sau mai multe nevoi psihologice ale lor sunt frustrate. Primele sunt legate de nevoia de a cunoaște adevărul și a avea claritate și certitudine. Celelalte nevoi sunt existențiale, care sunt legate de nevoia de a te simți în siguranță și a avea un anumit control asupra lucrurilor care se petrec în plan social, legat de nevoia de a ne menține stima de sine și de a ne simți pozitiv cu privire la grupurile din care facem parte”, a explicat Douglas.

El a concluzionat că din această cauză, nimeni nu este complet imun la momeala unei teorii a conspirației, ”dacă are nevoi psihologice care nu sunt satisfăcute la un moment dat”.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#teoriile conspiratiei, #teoriile conspiratiei covid, #teorie conspiratie, #teorie conspiratiei aselenizarea Luna, #conspiratii covid , #fenomen