Se lansează aplicația Registrul unic național privind circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan

Joi, 29 Februarie 2024, ora 21:10
3280 citiri
Se lansează aplicația Registrul unic național privind circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan
Aplicația va afișa ofertele de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan FOTO Pixabay

Aplicaţia Registrul unic naţional privind circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan va fi publică pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), începând de vineri, 1 martie, a anunţat, joi, instituţia.

Aplicaţia oferă posibilitatea iniţierii procedurilor prevăzute de Legea nr. 17/2014, respectiv: înregistrarea cererilor pentru afişarea ofertelor de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, inclusiv a documentelor justificative ale vânzătorilor; înregistrarea cererilor privind comunicările de acceptare ale ofertelor de vânzare şi documentelor justificative ale preemptorilor; înregistrarea cererilor privind oferte de cumpărare şi a documentelor justificative ale potenţialilor cumpărători.

De asemenea, vor fi disponibile în aplicaţie informaţii despre ofertele de vânzare şi comunicările de acceptare a ofertelor de vânzare.

Registrul unic naţional mai oferă operaţionalizarea procedurii prin intermediul aplicaţiei de către factorii responsabili în implementarea legislaţiei aplicabile; fluxul documentelor între unităţile administrativ teritoriale şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin structura de specialitate sau structurile teritoriale; stadiul dosarului şi publicitatea documentelor emise în cadrul acestor proceduri, se mai arată în comunicat.

Cererile menţionate anterior se înregistrează în aplicaţie de către vânzători, persoane fizice/juridice sau de către reprezentanţii unităţilor administrativ teritoriale în raza cărora se află terenul agricol supus vânzării, la cererea persoanelor interesate.

Utilizarea aplicaţiei pentru înregistrarea şi validarea informaţiilor cu privire la ofertele de vânzare şi a comunicărilor de acceptare a ofertelor de vânzare, respectiv ofertele de cumpărare se realizează prin crearea unui cont de utilizator prin accesarea link-ului director: https://vanzareterenuri.madr.ro/ - conform instrucţiunilor de utilizare puse la dispoziţia persoanelor interesate în momentul accesării.

Potrivit sursei citate, Registrul unic naţional privind circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan, în sistem electronic, se realizează concomitent cu procedura utilizată în prezent în format letric (depunerea documentelor la unităţile administrativ teritoriale în format pe hârtie) timp de un an, începând cu data de 1 martie 2024.

Ulterior datei de 1 martie 2025 se va utiliza numai procedura de înregistrare în Registrul unic naţional privind circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan, în sistem electronic.

Propunerile şi observaţiile referitoare la operaţionalizarea Registrului unic naţional privind circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan, în sistem electronic se pot transmite până la data de 30 iunie 2024.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mină strategică pentru producția europeană, concesionată de statul român. Firma, susținută de un fond american, vrea să investească un miliard de dolari
Mină strategică pentru producția europeană, concesionată de statul român. Firma, susținută de un fond american, vrea să investească un miliard de dolari
O mină de magneziu din România ar fi vârful de lance al Uniunii Europene, în încercarea blocului comunitar de a-și reduce dependența de China, conform presei internaționale. O firmă,...
Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Angajatorii europeni reclamă o nouă criză pe piața forței de muncă. Rezultatele a două sondaje arată că peste jumătate din firmele mici și mijlocii din România susțin că nu pot găsi...
#terenuri agricole romania, #extravilan, #registru online, #vanzare terenuri agricole, #Ministerul Agriculturii , #stiri economice