Teroristul „depistat printr-un hazard pe teritoriul României”. E principalul finanțator al Hezbollah, iar SUA îl cere cu insistență

Luni, 03 Iulie 2023, ora 03:02
13758 citiri
Teroristul „depistat printr-un hazard pe teritoriul României”. E principalul finanțator al Hezbollah, iar SUA îl cere cu insistență
Mohamad Bazzi este principalul finanțator al Hezbollah, „Partidul lui Dumnezeu”. FOTO: Ionuț Mureșan

Mohamad Bazzi – libanezul pus de americani pe lista „teroriștilor globali special desemnați” – a fost extrădat în SUA după ce Curtea de Apel București a reținut că „nu poate decât să constate” că omul de afaceri este cercetat ca „finanțator principal al organziației Hezbollah”.

Bazzi s-a opus cererii de extrădare din România și a încercat fără succes să-i convingă pe judecătorii români că se teme pentru viața sa, mai ales că în Statele Unite s-ar putea să fie condamnat la 60 de ani de pușcărie.

Hezbollah (Partidul lui Dumnezeu – n.r.) este o grupare paramilitară libaneză, pro-iraniană, fiind catalogată de SUA drept organizație teroristă.

Mohamad Bazzi este acuzat de americani că ar fi finanțat Hezbollah cu bani din afacerile pe care acesta le desfășura în Belgia, Liban, Irak și Africa de Vest.

Mohamad Bazzi a fost solicitat de autoritățile din SUA pentru următoarele infracțiuni:

 • Conspiraţie la efectuarea de tranzacţii ilegale care implică un terorist global special desemnat, cu încălcarea prevederilor Secţiunii 1705 din Titlul 50 din Codul Statelor Unite pentru care pedeapsa maximă este de 20 de ani închisoare;
 • Tentativă de a efectua tranzacţii ilegale cu implicarea unui terorist global special desemnat, cu încălcarea prevederilor Secţiunii 1705 din Titlul 50 din Codul Statelor Unite, pentru care pedeapsa este de 20 de ani închisoare;
 • Conspiraţie la spălarea de bani, cu încălcarea prevederilor Secţiunii 1956 din Titlul 18 din Codul Statelor Unite, pentru care pedeapsa maximă este de 20 ani închisoare.

Cum în legislația SUA pedepsele se cumulează aritmetic, în ipoteza în care va fi găsit vinovat pentru toate cele 3 capete de acuzare, omul de afaceri libanez riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 60 de ani.

Pe data de 28.03.2023, Curtea de Apel București a admis solicitarea autorităților din SUA și a dispus extrădarea lui Mohamad Bazzi, decizia fiind confirmată pe data de 20.04.2023 la Înalta Curte.

Ziare.com a consultat motivarea hotărârii Curții de Apel București, din care reiese că Mohamad Bazzi a s-a opus extrădării, arătând că se teme pentru viața sa dacă va fi extrădat în SUA:

 • „Curtea observă că Rechizitoriul nr. 23/CR-41 înregistrat la data de 27.01.2023 la Tribunalul Districtual al Statelor Unite ale Americii pentru Districtul de Est al Statului New York a fost emis (şi) pe numele persoanei extrădabile (Mohamad Bazzi) ca urmare a votului exprimat în acest sens de către membrii Marelui Juriu, care a avut a examina dovezile privind comiterea infracţiunilor pentru care a fost inculpată persoana extrădabilă pe teritoriul statului american, stabilind caracterul suficient al faptelor şi dovezilor că s-au comis infracţiunile, dar şi că acestea au fost comise de inculpat (…).
 • Contrar celor invocate de către apărătorii persoanei extrădabile, la acest moment informaţiile comunicate de către autorităţile judiciare americane sunt suficiente pentru a conduce la reţinerea concluziei existenţei de „motive rezonabile” de a se crede că persoana căutată ar fi săvârşit infracţiunile pentru care se efectuează cercetări, în această procedură instanţa solicitată nefiind aptă de a verifica pe fond acuzaţia penală (atât fiecare dintre cele trei acuzații cât şi procedura anterioară prin care persoana solicitată a fost desemnată în calitatea de terorist global special desemnat).
 • Ca atare, înscrisurile depuse la dosarul cauzei de către persoana solicitată, prin apărător, atestă faptul că aceasta a contestat, în decursul anilor precedenți emiterii rechizitoriului, procedura prin care i-a fost atribuită această calitate, fără ca autorităţile judiciare americane să fi retras, revocat, revenit asupra măsurii.
 • În acest context, se reţine că prezenta instanță (…) nu poate decât să constate că există motive rezonabile în sensul că persoana extrădabilă – astfel cum a fost desemnată ca fiind „finanţator principal al organizaţiei Hezbollah care a furnizat organizaţiei Hezbollah asistenţă financiară de mai mulţi ani şi a furnizat milioane de dolari organizaţiei Hezbollah proveniţi din activităţile sale de afaceri din Belgia, Liban, Irak şi din întreg teritoriul din Africa de Vest” – ar fi încălcat interdicţiile ce rezultă din desemnarea sa în calitatea amintită, prin pretinsa săvârşire a faptelor expuse anterior, în extens.
 • Curtea va avea în vedere descrierea faptelor imputate persoanei extrădabile, respectiv că aceasta în calitatea de terorist global special desemnat (persoană care ar fi acţionat pentru sau în numele organizaţiei Hezbollah, respectiv a acordat asistența, sponsorizare sau a furnizat sprijin financiar, material sau tehnologic pentru, sau servicii financiare sau alte servicii pentru sau în sprijinul organizaţiei Hezbollah”), a conspirat în vederea efectuării de tranzacţii ilicite, ar fi încercat să efectueze asemenea tranzacţii şi ar fi conspirat la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.
 • Curtea reţine şi împrejurarea că infracţiunile pentru care se solicită extrădarea nu sunt infracţiuni politice (…), că în cauză nu se pune problema nici a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale potrivit legii statului solicitant (…), iar persoana extrădabilă este o persoană urmărită penal, în cauza indicată anterior pentru săvârşirea celor trei de acuzare, care nu vor mai fi reluate, totodată, pe numele lui fiind emis mandatul de arestare indicat.
 • De asemenea, Curtea constată că nu sunt incidente nici motivele obligatorii de refuz al extrădării prevăzute de art. 21 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională.
 • Referitor la motivul opţional de refuz al extrădării, invocat de persoana extrădabilă, motiv prevăzut de art. 22 din Legea nr. 302/2004, constând în aceea că „predarea acesteia este susceptibilă să aibă consecinţe de o gravitate deosebită pentru ea, în special din cauza vârstei sau a stării sale de sănătate”. În susţinerea acestora s-a invocat, în esenţă, împrejurarea că desemnarea inculpatului ca terorist global special desemnat este de natură a determinat ca persoana extrădabilă să se teamă pentru viata sa și pentru integritatea sa fizică.
 • Curtea reține, însă, că desemnarea în această calitate a persoanei extrădabile, în lipsa altor elemente, nu poate fi, prin sine, considerată suficientă pentru a contura concluzia existenței unui potenţial de consecințe de o gravitate deosebită, cu atât mai mult cu cât această calitate a fost acordată persoanei extrădabilă înca din anul 2018. Afirmaţiile persoanei extrădabile în acest sens rămân la nivelul de simple alegaţii, în lipsa altor elemente suplimentare care să poată fi analizate”, arată judecătorii Curții de Apel București.

Un site guvernamental din SUA l-a pus pe Mohamad Bazzi pe lista teroriștilor căutați la nivel global, iar Tribunalul SUA pentru Districtul de Est al Statului New York a emis pe numele lui un mandat de arestare pe data de 27.01.2023.

O lună mai târziu, Mohamad Bazzi a fost arestat preventiv în vederea extrădării în SUA.

Procuror: „E un hazard faptul că a fost depistat pe teritoriul României”

Procurorul de ședință al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București a arătat următoarele aspecte:

 • Solicitarea (de arestare în vederea extrădării – n.r.) se întemeiază pe disp. art. 12 din convenţia privind colaborarea judiciară între România şi Statele Unite ale Americii, dispoziţii care stabilesc doar verificarea unor condiţii de formă, în ceea ce priveşte cererea de arestare, de urgenţă, în vederea extrădării.
 • Faptele de care este acuzată (persoana extrădabilă Mohamad Bazzi – n.r.) de către autorităţile americane sunt foarte grave şi, de asemenea, nu pare să existe nici un motiv pentru care s-ar putea refuza extrădarea.
 • Să se aibă în vedere că persoana în cauză nu are nicio legătură cu statul român, fiind un hazard faptul că a fost depistat pe teritoriul României în aeroport, astfel că persoana extrădabilă nu justifică existenţa unui domiciliu pe teritoriul României, neexistând posibilitatea luării unei alte măsuri preventive mai blânde.

Avocat: Se cazase pentru o săptămână la un hotel în centrul Capitalei

Avocatul lui Mohamad Bazzi a arătat că – la o primă privire a documentului emis de autorităţile din Statele Unite ale Americii – s-ar justifica, într-un fel luarea unei măsuri preventive severe, raportat la sintagma terorist global, însă nu se cunoaşte ce anchetă se desfăşoară în SUA şi care este stadiul acelui dosar şi, indiferent de soluţia ce urmează a se dispune, apărarea va pune la dispoziţie documentele pentru a se putea realiza o corespondenţă între cele susţinute astăzi de persoana extrădabilă şi realitatea factuală din SUA.

A mai explicat avocatul lui Bazzi că acesta că nu se sustrăgea şi cunoştea procedurile demarate de autorităţile americane.

Astfel, ar trebui să se examineze oportunitatea luării unei măsuri preventive neprivative de libertate care să corespundă cu scopul legii speciale, respectiv împiedicarea sustragerii de la procedurile efectuate până la momentul sosirii cererii de extrădare, prin sustragere înţelegând părăsirea teritoriului ţării sau îngreunarea localizării persoanei.

De asemenea, avocatul a mai arătat că:

 • Persoana extrădabilă a avut asupra sa un înscris în limba arabă din care se atestă că nu are antecedente penale în relaţia cu statul libanez
 • Acesta a circulat cu un mijloc de transport care asigură transparenţă în procedura de verificare a situaţiei personale,
 • Acesta participat la procedura existentă pe teritoriul statului American
 • Persoana extrădabilă este cazat la hotelul Sheraton (n.r. – pe Calea Dorobanți 5-7, în centrul Capitalei), rezervase o cameră pentru o săptămână, sens în care solicită, în principal, luarea măsurii controlului judiciar, iar în subsidiar luarea măsurii arestului la domiciliu, stabilindu-se ca loc pentru executarea acestei măsuri imobilul Hotel Sheraton şi camera în care a fost cazat, dacă persoana extrădabilă poate pune la dispoziţie aceste informaţii.

Ce a susținut în fața judecătorilor români Mohamad Bazzi

Prin intermediul unui interpret, Mohamad Bazzi a explicat în fața instanței că dacă ar fi avut cunoştinţă că ar exista probleme de acest gen, nu ar mai călători, paşaportul său poate fi verificat şi se va constata că săptămânal circulă cu avionul.

El a mai spus că, având şi cetăţenie belgiană, nu i-a fost teamă să călătorească, are constant contact cu avocaţii săi din Statele Unite, chiar cu o zi înainte având o convorbire telefonică cu aceştia, i-au trimis acum câteva zile un chestionar, din partea autorităţilor din Statele Unite.

Respectivul chestionar dovedește că el este cooperant cu autorităţile de acolo, însă de patru ani se face referire doar la existenţa unor informaţii şi nu se furnizează nicio probă certă.

Precizează că se ocupă cu afaceri de petrol şi poate demonstra că are afaceri în acest domeniu cu companii petroliere.

Guvernul SUA: Mohamad Bazi, finanțator-cheie al Hezbollah

Guvernul SUA a anunțat că Mohamad Ibrahim Bazzi este un finanțator-cheie pentru gruparea teroristă Hezbollah. El ar fi un om de afaceri care operează sau face tranzacții în sau prin Belgia, Liban, Irak și mai multe țări din Africa de Vest.

Afaceristul ar fi generat milioane de dolari pentru Hezbollah din activitățile sale, prin următoarele companii:

 • Global Trading Group NV,
 • Euro African Group LTD,
 • Africa Middle East Investment Holding SAL,
 • Premier Investment Group SAL Offshore
 • Car Escort Services S.A.L. (off shore),

La 17 mai 2018, Departamentul Trezoreriei SUA l-a decretat pe Mohammad Ibrahim Bazzi drept „terorist global special desemnat”, în conformitate cu legislația americană.

Ca urmare a acestei desemnări, printre alte consecințe, toate proprietățile și conturile lui Bazzi care fac obiectul jurisdicției SUA sunt blocate. Potrivit guvernului SUA, americanilor le este interzis să se angajeze în orice tranzacții cu Bazzi.

„În plus, este o infracțiune să oferi, sau să încerci sau să conspiri cu bună știință pentru a oferi sprijin material sau resurse pentru Hezbollah, o organizație teroristă străină desemnată de SUA”, susține guvernul american.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Orașul unde își va face sediu noua agenție UE pentru spălarea banilor: ”Poate spune acum în mod justificat că este capitala euro”
Orașul unde își va face sediu noua agenție UE pentru spălarea banilor: ”Poate spune acum în mod justificat că este capitala euro”
Decizia ca sediul noii agenţii a Uniunii Europene pentru combaterea spălării banilor să fie la Frankfurt consolidează şi mai mult poziţia de centru financiar de vârf a Germaniei, a afirmat...
Un important membru al camarilei lui Vladimir Putin a intrat în vizorul justiției americane. Oligarhul riscă 40 de ani de închisoare
Un important membru al camarilei lui Vladimir Putin a intrat în vizorul justiției americane. Oligarhul riscă 40 de ani de închisoare
Departamentul de Justiție al SUA a adus acuzații împotriva unui reprezentant de rang înalt al regimului Putin, Andrei Kostin, care conduce cea de-a doua cea mai mare bancă din Federația...
#terorist, #extradare SUA, #Hezbollah grupare terorista, #finantator, #spalare de bani, #curtea de apel bucuresti , #justitie