Valea Marelui Rift din Africa trece printr-un proces geologic cu un impact imens asupra planetei, care ar putea duce la împărțirea continentului african în două.
Un fenomen geologic de amploare se desfășoară în inima Africii de Est, iar consecințele ar putea schimba definitiv harta Pământului. În prezent, un nou ocean este în curs de formare, un proces rezultat din mișcările tectonice ce separă continentul african. Deși acest eveniment va avea loc într-un interval de cinci până la zece milioane de ani, el marchează un moment unic în istoria geologică recentă, care va duce la apariția unui al șaselea ocean pe Terra, scrie as.com.
First ever image of earth taken from space left vs Current image right... Credit NASA pic.twitter.com/yozqsLlvt7
— Space (@redditSpaceView) June 22, 2021
În prezent, Pământul este acoperit în cea mai mare parte de apă, cu cinci oceane recunoscute: Oceanul Atlantic, Pacific, Indian, Arctic și Sudic. Cu toate acestea, oamenii de știință preconizează că un al șaselea ocean ar putea apărea ca urmare a separării plăcii Somalia de placa Nubiană într-o regiune cunoscută sub numele de Valea Marelui Rift, care se întinde din Etiopia până în Mozambic.
Acest proces geologic, determinat de forțele interne ale Pământului, se datorează divergenței plăcilor tectonice care divizează continentul african. În unele zone, cum ar fi Etiopia și Kenya, pe suprafața Pământului s-au format deja fisuri și crăpături, indicând că separarea este în curs.
This Photo of earth was taken just few hours ago. pic.twitter.com/iWlNiMxPfJ
— Nature is Amazing ☘️ (@AMAZlNGNATURE) December 1, 2024
Pe măsură ce plăcile continuă să se miște, se preconizează că și Cornul Africii se va rupe de restul continentului, permițând Oceanului Indian să inunde zona și să formeze o nouă masă de apă.
Valea Marelui Rift este una dintre cele mai active regiuni din punct de vedere geologic, fiind locul în care crusta Pământului se întinde, favorizând formarea fisurilor și scufundarea unor mari blocuri de teren. Această regiune este, de asemenea, cunoscută pentru activitatea vulcanică și seismică intensă, ce demonstrează mișcarea constantă a plăcilor tectonice. Vulcani precum Muntele Kilimanjaro și Muntele Nyiragongo, dar și frecventele cutremure din zonă, sunt dovezi clare ale acestui proces în continuă desfășurare.
Formarea unui al șaselea ocean nu este un fenomen unic în istoria geologică a Pământului. Un proces similar a avut loc în urmă cu milioane de ani, atunci când s-a format Groapa Marianelor, în urma coliziunii dintre Placa Pacificului și Placa Filipină. Deși procesul de formare al unui al șaselea ocean este unul pe termen lung, oamenii de știință sunt siguri că acest fenomen va schimba radical harta continentală a lumii.
Crearea unui al șaselea ocean nu este singura schimbare geologică ce ar putea remodela geografia Pământului. Anumiți experți sugerează că și India trece printr-un proces tectonic similar, care ar putea duce la ruperea acestui continent în viitor, creând astfel un nou continent. Acest fenomen ar urma să aibă loc tot în milioane de ani, pe măsură ce plăcile tectonice își urmează drumul lor inexorabil.
Formarea unui al șaselea ocean și mutațiile tectonice ce vor urma sunt dovezi clare că Pământul este o planetă în mișcare, mereu în schimbare. Deși aceste evenimente vor avea loc pe parcursul unor perioade extrem de lungi, ele ne reamintesc că planeta noastră este „vie”, și că în viitorul îndepărtat, Pământul va arăta cu totul diferit față de cum îl știm astăzi.