Elon Musk vrea ca Tesla să înceapă să extragă litiu. Motivele pentru care prețul metalelor a explodat în ultimul an

Joi, 21 Aprilie 2022, ora 14:34
3025 citiri
Elon Musk vrea ca Tesla să înceapă să extragă litiu. Motivele pentru care prețul metalelor a explodat în ultimul an
Litiul este esențial pentru bateriile mașinilor electrice FOTO Pixabay

Recrutările individuale la companii mari precum Tesla nu atrag de obicei atenția din exterior. Dar când, la mijlocul lunii aprilie, un geolog de explorare a anunțat pe LinkedIn că a părăsit Rio Tinto pentru a se alătura Tesla, acest lucru a stârnit speculații. De ce un geolog? De ce Tesla? Ce planuri ciudate avea Elon Musk pregătite?

Pe 8 aprilie, după ce s-a plâns de creșterea vertiginoasă a prețului litiului – un element indispensabil în bateriile Tesla – Musk a sugerat că compania sa ar putea fi nevoită să extragă ea însăși metalul. Tesla poate avea alte planuri pentru noul său geolog, desigur, dar Musk nu este singurul din industria sa care încearcă să asigure aprovizionarea cu metale care sunt esențiale pentru bateriile de stocare și vehiculele electrice, notează Quartz.

Prețurile multora dintre aceste metale sunt în creștere. Prețurile litiului au crescut cu aproape 500% în ultimul an, de la 17.000 de dolari pe tonă la aproape 80.000 de dolari pe tonă. Cobaltul se apropie de același preț; costul nichelului a depășit pentru scurt timp 100.000 de dolari pe tonă la începutul lunii martie. Motivele acestor creșteri sunt multiple: o creștere abruptă a cererii de vehicule electrice; întreruperi ale lanțului de aprovizionare legate de covid; sancțiuni împotriva Rusiei, care produce 15% din cel mai pur nichel.

Companiile de mașini electrice vor să intre în domeniul minier

Bateriile electrice necesită un consum mare de materiale. Litiul, de exemplu, nu este rar, dar bateria medie a vehiculului electric necesită aproximativ 10 kg de metal. La rândul lor, 5,3 tone de minereu de carbonat de litiu produc o tonă de litiu. Minereurile de cobalt și nichel, în mod similar, trebuie scoase din pământ și apoi procesate intens pentru a atinge nivelurile de puritate necesare. Industria minieră nu este încă pregătită să livreze aceste metale în cantitățile vaste și purificate de care au nevoie producătorii de baterii, ceea ce înseamnă, așa cum a declarat RJ Scaringe, CEO al Rivian Automotive, pentru Wall Street Journal, că „90% - 95% din lanțul de aprovizionare nu există”.

Drept urmare, producătorii de vehicule electrice încearcă să scurteze lanțurile de aprovizionare ale acestor metale, aducând sursele lor mai aproape. Anul trecut, General Motors a investit într-un proiect de extracție a litiului în California, iar BMW a făcut același lucru în Argentina. Volkswagen a semnat un contract de cumpărare obligatoriu pentru litiu dintr-o mină germană. Tesla deține deja drepturile asupra unui depozit de litiu răspândit pe 10.000 de acri din Nevada. CATL, producătorul chinez de baterii, a cumpărat o companie minieră canadiană cu litiu pentru aproape 300 de milioane de dolari. Și, într-o inversare a rolurilor, gigantul minier Glencore a cumpărat anul trecut un producător britanic de baterii.

Cele mai multe dintre aceste mișcări au fost făcute în ultimul an, deoarece prețurile metalelor au crescut, dar noile proiecte vor avea nevoie de timp pentru a fi puse în aplicare. Analiştii se tem că tranziţia către vehicule cu emisii scăzute de carbon se va bloca dacă preţurile metalelor rămân ridicate. Mai mulți oameni vor cumpăra vehicule electrice dacă costul bateriilor lor scade, așa cum a făcut-o între 2014 și 2020, de la 290 dolari pe kilowatt-oră la 110 dolari. A convinge oamenii să cumpere vehicule electrice în loc de mașini pe benzină pentru a salva planeta este destul de greu. Dacă prețurile bateriilor cresc, convingerea oamenilor să cumpere vehicule electrice mai scumpe va fi o muncă și mai ingrată.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua comoară energetică din inima Europei. Investiția care schimbă jocul și dă o lovitură neașteptată Chinei
Noua comoară energetică din inima Europei. Investiția care schimbă jocul și dă o lovitură neașteptată Chinei
Producția de „aur alb” a început la zăcământul care poate alimenta 500.000 de mașini electrice în fiecare an. Apar vești bune pentru industria energetică din Europa, deoarece...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Tesla masini electrice, #litiu, #litiu energia viitorului , #stiri Tesla