Care ar fi de fapt numărul real al infectărilor zilnice cu noul coronavirus. Medic: ”Multora le e rușine să spună că au COVID-19”

Vineri, 04 Februarie 2022, ora 06:11
4086 citiri
Care ar fi de fapt numărul real al infectărilor zilnice cu noul coronavirus. Medic: ”Multora le e rușine să spună că au COVID-19”
Test antigen rapid de salivă FOTO: Unsplash.com

România a raportat și joi, 3 februarie, peste 30.000 de cazuri noi de infectări zilnice. Însă numărul ar fi mult mai mare, conform specialiștilor.

”La numărul raportat de aproximativ 30.000 de cazuri, cred că ne apropiem de 50.000 de cazuri”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Sfânta Parascheva din Iași.

Medicul a mai spus că sunt multe persoane asimptomatice însă nu exclude nici că sunt persoane care nu raportează un test antigen pozitiv. Fie pentru că le e rușine să spună că au COVID-19, fie că probabil au afaceri, iar scoaterea din activitate pe o perioadă de 5-7 zile le-ar aduce deservicii.

”Noi încă nu am scăpat de această mentalitate și multora le e rușine să spună că au COVID-19. Însă nu este nicio rușine. Este o boală pe care în cele din urmă toată populația o va contacta”, a explicat dr. Florin Roșu.

”La Spitalul ”Sfânta Parascheva” din Iași sunt internați 150 de pacienți COVID-19 și mai avem cinci pacienți în cadrul secției exterioare Lețcani, toți cu forme medii. Iar pe terapie intensivă sunt 7 pacienți la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” și 5 la Lețcani”, a mai spus medicul.

Conform datelor transmise joi, 3 ianuarie, de autoritățile medicale, în 24 de ore, pe teritoriul României, au fost înregistrate 32.671 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 102.045 teste RT-PCR și antigen efectuate, gradul de pozitivare fiind de 32,01 %.

”Creșterea capacității de testare și testarea în special a persoanelor cu posibilitate crescută de a fi infectate cu SARS-CoV-2 au rolul de a depista din timp boala, cu scopul de a acorda tratament rapid celor care au contactat COVID-19, dar și pentru a preveni, pe cât posibil, răspândirea accentuată a virusului, prin limitarea contactelor pe care purtătorii virusului le au cu alte persoane.

Pentru a sprijini această activitate, persoanele care au simptome ce pot indica prezența virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului etc.) sunt rugate să apeleze medicul de familie, call-centerele DSP sau numărul unic de urgență 112 pentru a solicita testarea.

De asemenea, persoanele care manifestă simptome și sunt în București sau județul Ilfov se pot deplasa cu mijloace proprii, nu cu mijloace de transport în comun, la centrele special create pentru recoltarea de probe pentru testarea COVID-19”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 10.719, cu 281 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 993 de persoane, cu 20 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 993 pacienți internați la ATI, 840 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 849 sunt minori, 829 fiind internați în secții, cu 10 mai mult decât în ziua anterioară și 20 la ATI, cu unul mai mult decât în ziua anterioară.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#testare covid, #teste neraportate, #spitalul sf parascheva iasi , #incidenta covid