INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere. "Toată povestea asta este o traumă îngrozitoare"

Marti, 14 Iunie 2022, ora 15:49
3193 citiri
INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere. "Toată povestea asta este o traumă îngrozitoare"
Tânără care iese dintr-o clinică medicală FOTO Hepta

Institutul Național de Medicină Legală (INML) a anunțat că nu mai eliberează începând cu 10 iunie certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârsta solicitanților.

Directorul instituției, George Cristian Curcă, este cel care a dat dispoziția.

Jurnalista Diana Oncioiu amintește într-o postare pe Facebook că a publicat pe Dela0.ro, pe 3 iunie, un articol despre serviciile județene de medicină legală și institutele de medicină legală din țară și INML care continuau să elibereze certificate de virginitate la cerere, cu toate că OMS și Națiunile Unite au cerut încă din 2018 eliminarea lor.

Pe 3 iunie Curcă a declarat pentru Dela0.ro că aceste certificate sunt un drept și că pot fi eliminate doar prin modificare legislativă pentru care e nevoie de un grup de lucru.

Totuși, nu a fost nevoie de un grup de lucru pentru ca, la nivelul INML să fie interzisă această practică. Era nevoie doar de o dispoziție.

"Ce se întâmplă însă la nivelul celorlalte servicii de medicină legală?", se întreabă retoric, jurnalista.

Campanie naţională de eliminare a testelor de virginitate

Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor a lansat luni, 6 iunie, o campanie naţională de eliminare a testelor de virginitate.

Cei de la VIF trag un semnal de alarmă legat de existenţa acestui tip de testare medico-legală despre care spun că este abuzivă şi traumatizantă.

Campania se numeşte #DeNetestat şi îşi propune să elimine definitiv din legislaţie, cu ajutorul unei petiţii, aceste teste. Petiţia poate fi semnată pe campaniamea.declic.ro.

Cu toate că Organizaţia Mondială a Sănătăţii condamnă testarea virginităţii pentru că este o încălcare a drepturilor omului şi susţine că procedura nu poate demonstra virginitatea unei persoane, această practică încă există în România, susţin iniţiatorii proiectului.

Încă există tinere care, forţate de părinţi, trebuie să-şi demonstreze virginitatea printr-un astfel de examen medical. Metoda, care mai este numită şi “examenul cu două degete” este folosită şi în cazul unor anchete penale, însă nu este relevantă medical nici în aceste situaţii, susţin cei care au început campania. Aceasta are drept componentă şi un clip impresionant realizat de regizorul Iulia Rugină.

"Este o traumă îngrozitoare"

Iulia Rugină, regizor al clipului campaniei #DeNetestat: “Toată povestea asta este o traumă îngrozitoare, cred că este nevoie ca aceste “examinări” care aparţin unui alt secol să fie scoase în afara legii”

“Am lucrat pe scriptul conceput de DDB, agenţia care s-a ocupat de partea de creaţie a campaniei, care exista când eu am intrat în proiect. Mi-am dorit să punem cel mai mare accent pe ce simte personajul. Până la urmă, toată povestea asta e o traumă îngrozitoare şi atunci ne-am concentrat pe emoţiile pe care le simte o tânără supusă acestui control – emoţie, frică, jenă, ruşine, abuz fizic şi probabil multe altele.

Mi-am dorit să putem folosi muzică special compusă cât să putem controla emoţia din el şi să arătăm cumva lucrurile din interior. Practic am încercat să povestesc scenariul din interiorul emoţional al unei tinere care trece prin asta”, a declarat Iulia Rugină pentru News.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Un cunoscut șef de cartel al drogurilor care ar fi plănuit să o ucidă pe moștenitoarea tronului olandez și pe premierul Mark Rutte a scăpat de închisoare din cauza unei confuzii judiciare...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#teste, #virginitate, #INML, #cerere, #eliberare , #stiri sociale