Seria de nereguli grave descoperite de Corpul de Control al premierului în cazul tezaurului dacic trimis la expoziție în Olanda

Joi, 06 Februarie 2025, ora 18:21
3255 citiri
Seria de nereguli grave descoperite de Corpul de Control al premierului în cazul tezaurului dacic trimis la expoziție în Olanda
Raportul Corpului de Control al premierului în cazul furtului vestigiilor dacice FOTO X/@BrusselsMorning

În urma verificărilor efectuate la Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Istorie a României, Corpul de Control al premierului a constatat, pe de o parte deficienţe sau lacune legislative în ceea ce priveşte protejarea patrimoniului cultural, iar pe de altă parte abateri de la respectarea cadrului juridic ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasate.

Măsurile de siguranţă acceptate de MNIR pentru expoziţia din Olanda au fost mai puţin riguroase decât la expoziţiile din Madrid şi Roma, iar în ceea ce priveşte asigurarea acestor opere, pentru unele dintre bunuri, ultima reevaluare s-a realizat în urmă cu mai mult de 14 ani, deşi această operaţiune trebuia să se deruleze la intervale de 10 ani. Rezultatul verificărilor a fost comunicat spre competentă valorificare Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Guvernul a transmis, joi, 6 februarie, o sinteză a principalelor constatări ce reies din verificările efectuate la Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Istorie a României.

Acţiunea de control desfăşurată de către Corpul de control al prim-ministrului („CCPM”) a vizat analiza demersurilor efectuate la nivelul Ministerului Culturii şi la cel al Muzeului Naţional de Istorie a României („MNIR”), raportate la prevederile cadrului normativ ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasificate în vederea organizării unor expoziţii în străinătate.

”Constatările au relevat, pe de o parte, deficienţe sau lacune legislative în ceea ce priveşte protejarea patrimoniului cultural, iar pe de altă parte abateri de la respectarea cadrului juridic ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasate”, arată Executivul.

Corpul de Control arată că participarea la expoziţii în străinătate presupune expunerea acestora în afara teritoriului naţional.

Dacă pentru asigurarea securităţii acestor bunuri în spaţii expoziţionale situate pe teritoriul naţional există prevederi în legislaţia specială, ce obligă organizatorii să adopte măsurile de prevenire a sustragerii şi în normele generale ce reglementează paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor, în ceea ce priveşte securitatea bunurilor din patrimoniu măsurile de prevenire a sustragerii sunt cele propuse de administratorul spaţiului expoziţional străin şi sunt prevăzute în clauzele contractului de împrumut perfectat între administratorul român al bunurilor şi administratorul străin al muzeului în care acestea sunt expuse.

”Verificările Corpului de control al premierului au relevat faptul că măsurile şi condiţiile de securitate şi pază antiefracţie propuse de entităţile străine către care au fost împrumutate bunurile nu au făcut obiectul unor analize de specialitate. Situaţia de fapt a fost cauzată, pe de o parte, de lipsa unor norme instituite în acest sens, de lipsa de stabilire a atribuţiilor specifice în cadrul structurilor organizatorice şi entităţilor implicate în aprobarea exportului temporar, precum şi în lipsa de solicitare de îndrumare/consultanţă de la autorităţi, instituţii publice competente sau de achiziţii de servicii profesionale de la persoane private specializate şi autorizate în domeniul protecţiei şi pazei valorilor”, se arată în sinteză.

Astfel, ”analiza măsurilor de siguranţă acceptate de reprezentanţii MNIR pentru organizarea expoziţiei temporare la muzeul Drents din Assen, Olanda, prin comparaţie cu cele stabilite pentru expoziţiile de la Madrid şi Roma a relevat faptul că au fost mai puţin riguroase, cel puţin sub aspectul asigurării pazei cu personal specializat 24h/24h”.

”În cazul expoziţiei din Olanda supravegherea expoziţiei s-a realizat prin intermediul unui centru de control funcţional 24h/24h, 7 zile pe săptămână, iar personalul de pază a fost disponibil pentru comunicaţii în caz de urgenţă. În cazul expoziţiilor din Madrid şi Roma, securitatea în interiorul şi/sau în exteriorul obiectivului a fost asigurată cu personal de paza specializat 24h/24h.

Analiza Corpului de Control mai arată că demersurile efectuate la nivelul MNIR în vederea încheierii unei înţelegeri având ca finalitate organizarea unei expoziţii în Olanda nu au fost supuse analizei şi avizării formale a consiliului de administraţie instituit la nivelul muzeului.

”Această conduită a constituit o abatere de la normele ce reglementează organizarea şi funcţionarea MNIR aprobate prin ordin de ministru”, spune Corpul de Control al premierului.

În ceea ce priveşte modul în care s-a respectat obligaţia obţinerii avizului din partea Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, obligaţie prevăzută în norma metodologică ce reglementează exportul temporar al bunurilor culturale mobile (normă aprobată prin hotărâre de Guvern), s-a constatat, în principal, că:

1) Iniţierea demersurilor pentru obţinerea avizului de principiu s-a realizat cu devansarea unor termene, respectiv cel prevăzut art. 7 alin. (1) şi cel prevăzut la art. 8 alin. (1) din Norma aprobată prin HG nr. 518/2004.

2) Introducerea pe ordinea de zi a şedinţei din data de 14.05.2024 a solicitării MNIR s-a realizat cu încălcarea termenului prevăzut la art. 20 alin. (4) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, aprobat prin Ordinul ministrului culturii nr. 3515/2023. 3) Analiza pentru avizare efectuată la nivelul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor nu a relevat existenţa unei diferenţe semnificative între informaţiile comunicate de MNIR, în principal cu privire la numărul obiectelor culturale (aproximativ 350 obiecte conţinute în scrisoarea de intenţie semnată de cei 2 parteneri şi 673 obiecte prevăzute în Lista pieselor propuse pentru exportul temporar).

4) Contractul de împrumut nr. 2987/14.05.2024 dintre MNIR şi muzeul din Olanda a fost încheiat anterior comunicării de către reprezentanţii Ministerului Culturii a avizului de principiu (17.05.2024), deşi prin propunerea avizului de principiu membri Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor decid pentru oportunitatea exportului temporar de bunuri culturale mobile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (3) din Norma aprobată prin HG nr. 518/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

5) Atât Contractul de împrumut nr. 2987/14.05.2024, cât şi Certificatul de asigurare nr. T0197450008-001 nu au făcut obiectul avizării la nivelul Serviciului Juridic, Contencios din cadrul Ministerului Culturii şi nici nu au fost identificate demersuri întreprinse de reprezentanţii MNIR de a le transmite spre avizare, nefiind respectate prevederile art. 8 alin. (2) din Norma aprobată prin HG nr. 518/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Acest aspect nu a fost identificat la nivelul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, cu ocazia analizei documentaţiei depuse.

Corpul de Control al premierului a mai descoperit că ”valoarea de asigurare a bunurilor expuse în Olanda a fost ultima stabilită în urma reevaluării”.

”Pentru unele dintre aceste bunuri, ultima reevaluare s-a realizat în urmă cu mai mult de 14 ani, cu toate că potrivit regulii stabilite prin normele aplicabile, această operaţiune trebuia să se deruleze la intervale de 10 ani”, spune instituţia de control.

Contractul de împrumut nu a fost încheiat în forma autentică cerută în mod expres de dispoziţiile art. 8 alin. (1) lit. (a din Norma aprobată prin HG nr. 518/2004, situaţie de fapt generată de o derogare aprobată în numele ministrului de secretarul general din cadrul Ministerului Culturii, cu încălcarea dispoziţiilor art. 63 din Legea nr. 24/2000.

”Rezultatul verificărilor a fost comunicat spre competentă valorificare Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, mai anunţă Corpul de Control al prim-ministrului.

Furt din Tezaurul dacic într-un muzeu din Olanda
Noi informații din dosarul furtului tezaurului românesc de la Muzeul Drents. Unul dintre suspecți a fost eliberat, obiectele nu au fost recuperate
11.03.2025 09:17 - Noi informații din dosarul furtului tezaurului românesc de la Muzeul Drents. Unul dintre suspecți a fost eliberat, obiectele nu au fost recuperate
Femeia bănuită de furtul obiectelor de artă de la Muzeul Drents din Assen a fost eliberată, însă rămâne în continuare suspectă într-o anchetă privind dispariția comorilor de aur din...
Olanda ”nu mai colaborează sub nicio formă cu noi” pentru că ”am dezvăluit date confidenţiale din contract”, susține fostul șef al Muzeului Național de Istorie
13.02.2025 12:18 - Olanda ”nu mai colaborează sub nicio formă cu noi” pentru că ”am dezvăluit date confidenţiale din contract”, susține fostul șef al Muzeului Național de Istorie
Olandezii au întrerupt orice comunicare cu partea română în ceea ce priveşte informaţii despre ancheta în desfăşurare a furtului obiectelor dacice de la Muzeul Drents din Assen. Este ceea...
Poliția olandeză are o nouă pistă în căutarea tezaurului dacic furat. Folosesc o nouă unealtă ca să caute dovezi în apropiere de muzeu VIDEO
13.02.2025 10:57 - Poliția olandeză are o nouă pistă în căutarea tezaurului dacic furat. Folosesc o nouă unealtă ca să caute dovezi în apropiere de muzeu VIDEO
Poliția îl caută în localitatea Deurze pentru indicii legate de furtul de artă din Muzeul Drents în urmă cu două săptămâni. Este vorba de o localitate de lângă Assen, acolo unde se...
Cei trei suspecţi în cazul furtului tezaurului dacic din Olanda vor rămâne în detenție încă 90 de zile. Când se vor prezenta în fața instanței
13.02.2025 09:24 - Cei trei suspecţi în cazul furtului tezaurului dacic din Olanda vor rămâne în detenție încă 90 de zile. Când se vor prezenta în fața instanței
Cei trei suspecţi arestaţi pentru furtul pieselor de artă din tezaurul dacic din Muzeul Drents din Assen nu vor fi eliberaţi pentru moment. Doi bărbaţi vor rămâne în arest pentru încă 90...
Pontul care să ducă la găsirea artefactelor românești furate valorează greutatea lui în aur. La cât a ajuns recompensa oferită de un afacerist olandez
12.02.2025 23:05 - Pontul care să ducă la găsirea artefactelor românești furate valorează greutatea lui în aur. La cât a ajuns recompensa oferită de un afacerist olandez
Un afacerist din Țările de Jos, care locuiește la București, a mai mult decât dublat recompensa pentru un pont care să conducă autoritățile la recuperarea artefactelor furate de la un...
Suma pe care ar putea să o plătească statul olandez dacă tezaurul dacic furat nu este recuperat de România. „Este inaccesibil pentru muzee”
07.02.2025 11:11 - Suma pe care ar putea să o plătească statul olandez dacă tezaurul dacic furat nu este recuperat de România. „Este inaccesibil pentru muzee”
Furtul a patru comori româneşti din aur de la Muzeul Drents în urmă cu două săptămâni ar putea costa statul olandez 5,8 milioane de euro dacă artefactele nu sunt recuperate, conform RTV...
Seria de nereguli grave descoperite de Corpul de Control al premierului în cazul tezaurului dacic trimis la expoziție în Olanda
06.02.2025 18:21 - Seria de nereguli grave descoperite de Corpul de Control al premierului în cazul tezaurului dacic trimis la expoziție în Olanda
În urma verificărilor efectuate la Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Istorie a României, Corpul de Control al premierului a constatat, pe de o parte deficienţe sau lacune legislative...
Scandalul tezaurului dacic furat în Olanda continuă. Piesele dispărute nu ar mai fi fost reevaluate de peste 10 ani de Muzeul Național de Istorie a României
06.02.2025 16:12 - Scandalul tezaurului dacic furat în Olanda continuă. Piesele dispărute nu ar mai fi fost reevaluate de peste 10 ani de Muzeul Național de Istorie a României
Un prim fragment din Raportul Corpului de Control al premierului în ceea ce privește coiful de la Coțofenești, furat nu cu mult timp în urmă, împreună cu trei brățări dacice de aur, de...
Un detectiv de artă olandez avertizează că piesele furate din tezaurul dacic ar putea fi deja topite „Suspecţii nu spun nimic, deci există o şansă ca ele să nu mai existe”
05.02.2025 09:37 - Un detectiv de artă olandez avertizează că piesele furate din tezaurul dacic ar putea fi deja topite „Suspecţii nu spun nimic, deci există o şansă ca ele să nu mai existe”
Detectivul de artă Arthur Brand estimează că există o probabilitate de 50% ca hoţii care au sustras Coiful de la Coţofeneşti şi cele trei brăţări dacice din Muzeul Drents din Assen să...
Al patrulea suspect în cazul furtului tezaurului dacic, identificat de polițiștii olandezi. Bărbatul este de negăsit, ca și piesele dispărute
04.02.2025 20:39 - Al patrulea suspect în cazul furtului tezaurului dacic, identificat de polițiștii olandezi. Bărbatul este de negăsit, ca și piesele dispărute
Au apărut noi informații în cadrul anchetei privind furtul pieselor de tezaur dacic de la Muzeul Drents din Țările de Jos. Se pare că oamenii legii au reușit să-l identifice pe cel de-al...
Protest inedit al unei artiste: a recreat coiful de la Coțofenești din lână. „Cu dedicație pentru Ministerul Culturii. Cel puțin coiful meu ține și de cald” FOTO
04.02.2025 13:05 - Protest inedit al unei artiste: a recreat coiful de la Coțofenești din lână. „Cu dedicație pentru Ministerul Culturii. Cel puțin coiful meu ține și de cald” FOTO
Un coif croșetat din lână, după modelul celui de la Coțofenești, devenit popular pe rețelele sociale, va fi vedeta unei expoziții la Art Safari. Alături de coif vor fi expuse și trei...
Noi detalii despre românca implicată în ancheta furtului tezaurului dacic. Ce spun procurorii despre femeia pe care au lăsat-o fără lenjeria de pe pat
04.02.2025 09:04 - Noi detalii despre românca implicată în ancheta furtului tezaurului dacic. Ce spun procurorii despre femeia pe care au lăsat-o fără lenjeria de pe pat
În cadrul anchetei privind furtul de artă de la Muzeul Drents din Olanda, autoritățile olandeze au efectuat o percheziție la locuința unei femei românce din orașul Heerhugowaard, însă...
Iohannis vorbește pentru prima dată despre furtul tezaurului dacic: „Trebuie să vedem dacă la noi s-a respectat legislația sau dacă partea olandeză a respectat contractul”
03.02.2025 12:49 - Iohannis vorbește pentru prima dată despre furtul tezaurului dacic: „Trebuie să vedem dacă la noi s-a respectat legislația sau dacă partea olandeză a respectat contractul”
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni, 3 februarie, că furtul pieselor de tezaur dacic de la Muzeul Drents din Olanda ”este nu doar o tragedie, este un scandal”. El a menţionat că...
Muzeul din Olanda de unde au fost furate obiecte din tezaurul dacic a fost redeschis publicului: "Nu v-ar veni să credeţi"
02.02.2025 09:17 - Muzeul din Olanda de unde au fost furate obiecte din tezaurul dacic a fost redeschis publicului: "Nu v-ar veni să credeţi"
Muzeul Drents din Assen a fost din nou deschis publicului după furtul pieselor din patrimoniul României de la sfârşitul săptămânii trecute. În noaptea de vineri spre sâmbătă, hoţii au...
Polițiștii olandezi care anchetează furtul tezaurului dacic au ajuns la o româncă: "Mi-au luat şi ceasul de la mână. Lenjeria de pe pat"
01.02.2025 22:33 - Polițiștii olandezi care anchetează furtul tezaurului dacic au ajuns la o româncă: "Mi-au luat şi ceasul de la mână. Lenjeria de pe pat"
Anchetatorii din Olanda care lucrează la dosarul privind furtul tezaurului dacic au ajuns să facă verificări și în casa unei femei de origine română, care acum este stabilită în Olanda....
Guvernul a pus deoparte bani ca să răscumpere tezaurul furat. Tanczos Barna: „Trebuie să fiu pregătit tot timpul”
01.02.2025 12:10 - Guvernul a pus deoparte bani ca să răscumpere tezaurul furat. Tanczos Barna: „Trebuie să fiu pregătit tot timpul”
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, sâmbătă, că instituţia trebuie să fie pregătită în orce moment pentru eventuale cheltuieli neprevăzute, acesta fiind şi cazul eventualei...
Guvernul olandez plătește despăgubiri României pentru piesele de tezaur dacic furate de la Muzeul Drents. Suma pentru care sunt asigurate artefactele
01.02.2025 09:04 - Guvernul olandez plătește despăgubiri României pentru piesele de tezaur dacic furate de la Muzeul Drents. Suma pentru care sunt asigurate artefactele
Guvernul olandez garantează parțial pentru cele 4 obiecte din patrimoniul României furate de la Muzeul Drents. Ministrul Eppo Bruins confirmă acest lucru la RTV Drenthe, însă nu poate...
Autoritățile române au blocat vânzarea unui tablou celebru realizat de El Greco. "Este fără echivoc proprietatea statului", susține premierul Ciolacu
31.01.2025 22:08 - Autoritățile române au blocat vânzarea unui tablou celebru realizat de El Greco. "Este fără echivoc proprietatea statului", susține premierul Ciolacu
Ministerul de Finanțe al României a reușit să blocheze vânzarea la licitație a unui tablou celebru, ”Sfântul Sebastian”, realizat de El Greco. Tabloul a aparținut Regelui Carol I, iar...
Artefactele expuse de România la Muzeul Drents din Olanda au revenit în țară. Mai puțin cele furate în urma jafului spectaculos
31.01.2025 19:09 - Artefactele expuse de România la Muzeul Drents din Olanda au revenit în țară. Mai puțin cele furate în urma jafului spectaculos
Piesele din cadrul expoziției Dacia - Tărâmul Aurului şi Argintului, expuse de Muzeul Național de Istorie a României la Muzeul Drents din Assen, cu excepția celor patru artefacte de tezaur...
Suspecții reținuți în cazul furtului tezaurului dacic, arestați preventiv pentru 14 zile. Termenul ar putea fi prelungit
31.01.2025 17:34 - Suspecții reținuți în cazul furtului tezaurului dacic, arestați preventiv pentru 14 zile. Termenul ar putea fi prelungit
Un judecător din Assen a decis, în urmă cu puțin timp, să-i aresteze preventiv pe cei trei suspecți pentru o perioadă de 14 zile. După expirarea acestei perioade, un complet format din 3...
#tezaur dacic, #muzeul drents, #corp control premier, #furt olanda tezaur dacic , #jaf
  1. Taiwanul, țintit de manevrele de destabilizare ale Beijingului. Noua modalitate prin care acționează China în insulă
  2. O adolescentă ucraineană de 14 ani, racolată de ruși și forțată să comită un act terorist. Cum a fost șantajată FOTO
  3. Liderul politic al Hamas și soția sa, uciși într-un atac israelian în Fâșia Gaza. Cei doi se aflau la rugăciune
  4. Răspunsul Chinei la războiul comercial cu SUA: ”Beijingul va adera la direcţia corectă a globalizării economice”
  5. Steve Witkoff, emisarul lui Trump, critică planul Marii Britanii de a sprijini Ucraina în cazul unui armistițiu: „Un plan simplist. Nu trebuie să fim toți Churchill”
  6. Armistițiul dintre Liban și Israel se clatină. Atacuri israeliene în sudul teritoriului libanez, în replică la atacurile Hezbollah
  7. Vremea astăzi: Temperaturi ridicate, dar si ploi. Zonele aflate sub Cod galben
  8. Iranul a dezvăluit noi sisteme de rachete amplasate pe trei insule din Golf. Ce ținte pot lovi acestea
  9. Rusia a atacat Kievul, înaintea noilor negocieri de pace. Incendii în mai multe blocuri VIDEO
  10. Orașul din România care pierde 150 de milioane de euro de la UE pentru construirea unui spital nou. Administrația locală nu a fost în stare să se încadreze în termene