Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European: "În stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă"

Duminica, 03 Martie 2024, ora 20:46
8247 citiri
Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European: "În stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă"
România are tone de aur la Moscova

Parlamentul European va dezbate în premieră problema Tezaurului Românesc sechestrat la Moscova. Eurodeputaţii vor vota în luna martie o rezoluţie prin care solicită Federaţiei Ruse să returneze tezaurul confiscat de bolşevici acum mai bine de un secol.

Rezoluția a fost inițiată de iniţiată de europarlamentarul PMP Eugen Tomac și va fi dezbătută şi votată pe data de 14 martie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Cît despre șansele adoptării unei rezoluții în legătură cu tezaurul României aflat la ruși, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan spune că nu are încredere în faptul că oricare va fi decizia Rusia va asculta de votul europarlamentarilor europeni.

„Este o rezoluție susținută de grupul PPE la inițiativa colegului meu Eugen Tomac și a celorlalți colegi din grupul PPE.

Sper din tot sufletul ca această rezoluție să fie cât mai curând adoptată, dacă se poate în următoarea sesiune plenară de la Strasbourg, pe 13-14 martie, pentru că ea arată încă o dată că România nu a renunțat nicio clipă la tezaurul furat pur și simplu de Rusia, și care printr-un accident al istoriei a ajuns acolo.

Și din păcate, în stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă. Semnalul pe care îl va da Parlamentul European și Uniunea Europeană cu privire la tezaurul României aflat la Moscova va fi unul extrem de puternic”, a declarat Rareș Bogdan la Digi24.ro.

Eugen Tomac a anunțat anul trecut că ”pe lângă tezaurul Băncii Naţionale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus şi întregul tezaur cultural”.

”La acea vreme, Guvernul a decis să golească toate mănăstirile, să strângă toate colecţiile de artă publice şi private, colecţiile Academiei Române, chiar şi bijuteriile Reginei Maria, precum şi arhivele principalelor instituţii ale statului: Consiliul de Miniştri, Parlamentul, Arhivele diplomatice, cele privind siguranţa statului.

Au fost, de asemenea, trimise hrisoave, pergamente cu peceţi domneşti, panaghiarele lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Neamţ, Epitaful de la Cozia (1936) şi multe alte cărţi vechi, picturi valoroase, precum şi portretul lui Avram Iancu în mărime naturală.

Toată memoria naţiunii române a fost dusă la Moscova. Acum, când securitatea Europei este pusă la grea încercare de războiul declanşat de Rusia, ţările europene sunt obligate să-şi consolideze mecanismele de apărare şi să regândească fundamental întreaga viitoare comunicare cu Moscova, aceasta fiind în prezent suspendată. De aceea, am afirmat ieri, în cadrul simpozionului, că acum este momentul potrivit pentru a face cunoscut la nivel european dosarul Tezaurului României de la Moscova”, a spus europarlamentarul PMP, potrivit G4Media.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Belgia anchetează propaganda rusă la Bruxelles. Mai mulți europarlamentari ar fi primit plăți pentru a amplifica mesajele Moscovei
Belgia anchetează propaganda rusă la Bruxelles. Mai mulți europarlamentari ar fi primit plăți pentru a amplifica mesajele Moscovei
Procuratura federală belgiană a deschis o anchetă care vizează o reţea de influenţă rusă în mai multe ţări, inclusiv în Belgia, unde membri ai Parlamentului European ar fi fost...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#tezaur Romania Moscova, #Parlamentul European, #Eugen Tomac, #Rares Bogdan PNL , #europarlamentar