Tezaur monetar vechi de aproape 2000 de ani, descoperit întâmplător de un detectorist, expus în premieră la muzeul din Sebeș

Autor: N.G.
Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 16:56
2755 citiri
Tezaur monetar vechi de aproape 2000 de ani, descoperit întâmplător de un detectorist, expus în premieră la muzeul din Sebeș
Micul tezaur de la Sebeș FOTO Muzeul ”Ioan Raica”

Şase monede romane imperiale de argint, descoperite la Răhău de un detectorist, sunt expuse la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, în patrimoniul căruia a intrat micul tezaur monetar după predarea sa autorităţilor locale.

După ce au fost curăţate de depunerile acumulate în perioada în care au stat în sol, monedele au putut fi identificate fără dificultate. Trei dintre ele au fost emise de împăratul Septimius Severus (193-211), iar celelalte de Iulia Domna (193-211), Geta (189-211) şi Caracalla (211-217), în perioada cuprinsă între anii 195 şi 211 d. Chr.

”În vara anului 2022, în patrimoniul muzeului din Sebeş a intrat un mic tezaur de denari imperiali romani provenind de pe raza localității Răhău. Autorul descoperirii este Adrian Herlea, un sebeșean pasionat de arheologie şi detecții, care a predat micul tezaur autorităților locale, ajungând astfel la muzeul din localitate. Cele șase monede romane imperiale de argint, care cântăresc împreună 15,55 g, se află într-o stare bună de conservare”, a transmis Primăria Sebeș.

Răhăul, astăzi parte componentă a municipiului Sebeş, abundă în descoperiri datând din epoca romană. Fără a intra în detalii, amintim existența acolo a unei villa rustica, la „Budurăul Ciobănelului”, investigată arheologic în anul 1960, o posibilă altă villa rustica, la „Arsuri”, ceramică şi monumente funerare romane la „Crucea Dodicii”, de unde provine lespedea funerară a veteranului Legiunii XI Claudia, Titus Flavius Rufus, monument epigrafic de excepţie, expus astăzi lângă intrarea în biserica satului.

Tezaurul ales drept exponat al lunii ianuarie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş nu este singura descoperire monetară de la Răhău, de-a lungul timpului, începând din secolul al XIX-lea, în localitate au fost făcute o serie de astfel de descoperiri.

Înainte de 1845, în malul unui mic pârâu s-a găsit un tezaur format din câteva sute de denari romani republicani din argint, care au ajuns însă la Viena. În malul pârâului „Valea Caselor” s-au descoperit în anul 1866, şase monede dacice, ajunse în colecţia Gimnaziului Evanghelic din Sebeş. Alte trei monede romane de argint au fost găsite întâmplător pe raza localităţii, în puncte neprecizate în 1867, 1869 şi 1870.

Tuturor acestor descoperiri izolate sau tezaure, li se alătură cele cinci monede, care, cel mai probabil, nu au fost îngropate intenţionat, lipsa unui recipient în care să fie depuse sugerând faptul că au fost ţinute probabil într-un săculeț pierdut în urmă cu 1800 de ani de unul dintre locuitorii regiunii sau, de ce nu, de un călător care s-a abătut de la drumul principal care mergea de la Caput Stenarum (Boiţa) spre Apulum (Alba Iulia) şi care trecea prin proximitatea Răhăului de astăzi”, au mai precizat reprezentanții Primăriei Sebeș.

Citește și:
Comoara de la Ciobănița. Peste 600 de monede romane, descoperite de trei detectoriști FOTO
Comoara de la Ciobănița. Peste 600 de monede romane, descoperite de trei detectoriști FOTO
Specialiștii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa au finalizat procesul de identificare a celor peste 600 de monede găsite de trei detectoriști, în urmă cu 10 zile, la...
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă, sâmbătă, că rezoluţia europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus ȋn dezbatere o idee ambiţioasă, şi anume expulzarea...