Cum a fost descoperit în 1962 celebrul tezaur de sculpturi antice de la Tomis, vechi de peste 1700 de ani VIDEO

Autor: N.G.
Luni, 03 Aprilie 2023, ora 23:05
3667 citiri
Cum a fost descoperit în 1962 celebrul tezaur de sculpturi antice de la Tomis, vechi de peste 1700 de ani VIDEO
Tezaurul de sculpturi de la Tomis FOTO captură video

În urmă cu 61 de ani, la 1 aprilie 1962, Constanța trăia un moment istoric: în fostul cartier de vest al cetății Tomis erau descoperite piesele care formează astăzi inestimabilul tezaur de la Tomis.

Tezaurul de sculpturi de la Tomis reprezintă un depozit de 10 statui, 13 basoreliefuri și un altar de marmură. Conține reprezentări ale unor divinități principale și secundare din pantheonul greco-roman, zeități orientale și locale, după cum urmează: Fortuna cu Pontos (zeii protectori ai orașului Tomis), Cybele, Bachus, Mercur (având drept corespondent în mitologia greacă pe Hermes), Asclepios, Isis, Diana, Selene, Hecate, Grațiile, Nemesis, Dioscurii, Cavaletul Trac, Mithras și Șarpele Glykon. Sculpturile pot fi văzute în Camera Tezaurului a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie.

Monumentele din acest depozit datează, cu o singură excepție, cel mai probabil din prima jumătate a secolului al III-lea p. Chr. Unica piesă care nu se încadrează în reperele cronologice de mai sus este statueta cea mare a Hecatei, căreia nu i se poate atribui o datare mai târzie decât secolul I a. Chr. Tezaurul sculptural cuprinde atât lucrări de calitate, executate în ateliere specializate, cât și lucrări de serie cu un caracter popular, rustic, lipsite de cele mai elementare legi ale proporțiilor (basoreliefurile, statueta mijlocie a Hecatei și statueta Cybelei).

O impresie deosebită fac piese precum grupul statuar Fortuna cu Pontos, în care zeul Mării Negre este asociat Fortunei ca protector al Tomisului, remarcabil prin calitatea execuției, statuia zeului vindecător Asclepios – lucrare de o deosebită finețe – și statuia Șarpelui fantastic Glykon, statueta cu cap de oaie, păr și urechi de om și coadă de leu, care a avut o sursă de inspirație orientală, transmisă prin intermediul artei greco-romane”, susțin reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului (INP).

S-a presupus că acestea au fost îngropate într-un context de criză, după distrugerea edificiilor sacre care le adăpostiseră mai înainte. Având în vedere faptul că ele sunt obiecte de cult, asta înseamnă că îngroparea a avut un scop religios: obiectele au fost ascunse pentru a nu mai fi profanate.

La jumătatea secolului al III-lea p. Chr. au avut loc atacuri repetate ale carpilor și ale goților (populații barbare din afara Imperiului Roman), care timp de trei decenii au prădat Dobrogea, ocazie cu care distrugeau monumentele, constând adesea tocmai din opere de artă legate de cultele greco-romane. Ulterior acestei perioade tulburi, Tomisul și-a extins teritoriul. În procesul de refacere, ruinele clădirilor distruse au fost curățate și nivelate, iar sculpturile sacre, găsite cu acel prilej, au putut fi duse și îngropate în noua zonă a cetății, extinsă pe locul fostelor necropole”, se mai precizează în prezentarea celor de la INP.

Tezaurul de sculpturi de la Tomis are o semnificație arheologică deosebită și este clasat în patrimoniul cultural național, în categoria tezaur, făcând parte din colecția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

S-a lansat o nouă ediție de titluri de stat TEZAUR. Au dobânzi neimpozabile de pânã la 6,85% pe an
S-a lansat o nouă ediție de titluri de stat TEZAUR. Au dobânzi neimpozabile de pânã la 6,85% pe an
Românii pot investi, începând de luni, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturităţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1...
Constănțean reținut după ce și-a violat fiica vitregă în vârstă de 13 ani. Copila a trecut prin calvarul abuzului sexual timp de patru ani
Constănțean reținut după ce și-a violat fiica vitregă în vârstă de 13 ani. Copila a trecut prin calvarul abuzului sexual timp de patru ani
Un bărbat în vârstă de 45 de ani din judeţul Constanţa a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce, în ultimii patru ani, şi-a violat fiica vitregă în vârstă de 13 ani....
#tezaur, #statui, #tomis, #Constanta , #patrimoniu