Hotel din Ranca distrus intr-un incendiu

   

Unul dintre putinele hoteluri de patru stele din statiunea Ranca este de ieri o constructie care are nevoie de multi bani pentru a fi reabilitata si a redeveni ce a fost in ultima vreme. "NT"-ul a fost cuprins de flacari de la acoperis spre etajele inferioare, acolo unde focul si fumul nu au facut pagube ajungand apa aruncata de pompieri pentru a limita efectele nefaste ale incendiului.

Nenorocirea aminteste insa foarte mult de un alt incendiu puternic produs la Ranca, cel de acum doi ani, cand un alt investitor din statiune, un om de afaceri din Pitesti, s-a ales cu o paguba de peste un milion de euro. Sase cabane noi noute din lemn ignifugat s-au facut scrum, pompierii neavand nici atunci suficienta apa pentru a interveni.

Focul a fost observat in jurul orei 11.00 de unul dintre cabanierii din zona. "Am vazut ca era din ce in ce mai mult fum si era clar ca nu e de la cosul centralei. Am venit aici, am vazut ca arde si asa ne-am strans vreo 20-30 de proprietari de pensiuni si magazine, au venit si turisti, dar nu prea am avut cu ce sa intervenim. Ardea acoperisul, era prea sus, apa este si nu prea este aici", a povestit unul dintre martorii oculari.

Doua autospeciale ale pompierilor militari din Novaci au urcat cat au putu de repede in varful muntelui, iar in sprijinul lor au mai venit in orele urmatoare alte patru echipaje, trei dintre ele fiind de la Targu Jiu. In cele din urma a ajuns si o scara rulanta folosita pentru interventii la inaltime, dar flacarile mistuisera deja o buna parte din acoperisul si mansarda hotelului. Pompierii au trebuit sa se foloseasca de tuburi de oxigen pentru a putea intra in cladire dupa ce, in prealabil, reusisera sa tina cat de cat focul sub control. Ei au mai scos din hotel cate un televizor, scaun sau alte bunuri ce mai puteau fi salvate, dar prea putin in comparatie cu ce se afla in interior.

De ore bune a fost nevoie pentru ca focul sa fie lichidat, patronul hotelului, Nicolae Turbatu, fiind plecat la Bucuresti in momentul izbucnirii incendiului. Se pregatea sa vina azi la Ranca, "NT"-ul urmand sa isi reia activitatea de Dragobete, dupa ce la inceputul lunii fusese inchis, odata cu stricarea vremii si ingreunarea accesului spre statiune.

CAUZA

Primele informatii arata ca tocmai redeschiderea azi a hotelului, pentru primirea unor grupuri de turisti, a generat nenorocirea de ieri. Un paznic a aprins focul la centrala termica a hotelului, pentru a "dezmorti" camerele, ulterior scantei si, mai apoi, foc fiind observate in zona cosului de evacuare a fumului. E foarte posibil ca funinginea de pe cos sa nu fi permis o buna evacuare a gazelor arse si astfel sa se produca dezastrul, o comisie urmand sa stabileasca ce anume s-a intamplat ieri.

PREFECTUL, LA FATA LOCULUI

Prefectul Liviu Andrei a ajuns in mare graba la Ranca, lipsind chiar de la videoconferinta cu ministrul Gabriel Berca. Hotelul ars ieri este cel la care a fost organizata prima intalnire a fostului ministru Traian Igas cu prefectii din tara. Andrei isi facea ieri cruce si se ruga pentru ca flacarile sa nu ajunga la brazii din apropierea hotelului, dar si la un ditamai rezervorul in care erau inmagazinate doua tone de gaze. "Asta rade tot pe o raza de 30 de metri daca sare in aer. E o bomba!", a explicat prefectul cerandu-le pompierilor sa evite o catastrofa.
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 05:25
Sursa: Pandurul

Pandurul
Cele mai citite stiri
Scandal electoral intr-o comuna din Gorj. Primar implicat! - VIDEO
A fost scandal pe o strada din comuna gorjeana Danesti, intre echipa de campanie a Pro Romania si un ...
300 de targujieni risca sa-si piarda locul de parcare
Sute de targujieni risca sa ramana fara loc de parcare. Sefa Directiei Publice de Venituri Targu-Jiu ...
E oficial. Restrictii ridicate la Targu Jiu si Novaci
Astazi, 02 decembrie 2020, in urma analizelor privind incidenta cazurilor de infectare cu virusul ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor